A budapesti Golden Ace tenisz klub deco-turf pályás csarnoka adott otthont a 4. Európai Speciális Olimpia Tenisz Napja hazai gálájának.

 „Ezzel a rendezvénnyel lényegében a Speciális Olimpia alapelve kel életre, mely szerint az értelmi fogyatékossággal élő emberek képesek – megfelelő segítséggel – a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is. Fontos feladatunk, hogy közösségi élményeket és sikerélményeket nyújtsunk, olyan kapukat nyissunk meg mindenki előtt, amelyek segíthetnek a társadalmi felzárkóztatásban, és az esélyegyenlőség megteremtésében. A tenisz - mint kiemelt sportág - sportágfejlesztési programjában markánsan megjelenik az „ép” és a fogyatékkal élő sportolók integrációjára való törekvés mind az edzésmunkában való részvétel, mind a versenyzés terén” – mondta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

A speciális párosverseny résztvevőnek egy csoportja - Fotó: MTSZ

Ez nem egy átlagos tenisz verseny. Ez nem egy mindennapi sportesemény. Ez most tényleg más volt! Több mint nyolcvan versenyző, „Kölyök sportolók”, oktatói szeminárium, egyéni piros és narancs pályás csúcsok, zöld pályás fantasztikus meccsek és egy különleges egyesített páros verseny.

A keddi eseményen második alkalommal próbálhatták ki a teniszt a legkisebbek - az MSOSZ „Kölyök Sportoló Program-jának” tagjai - akik a Balázs Testvérek Tenisziskola által összeállított mozgásfejlesztő teniszes játékokat élvezhették hasonlóképpen, ahogyan azok a gyógypedagógus kollégák is, akik nemrég kezdtek el megismerkedni a sportággal és örömmel vették a két órás továbbképzés lehetőségét, ahol a teniszütések alapjait is elsajátíthatták az edzőktől. 

A versenyek során a kezdők kategóriájában  (piros pályán) rekord létszámú 45 sportoló indult, akik 8 divízióban küzdöttek az aranyéremért. A középhaladók között pedig olyan speciális teniszezők is versenyeztek, akik mai teljesítményük alapján a következő megméretés alkalmával már a legjobbak (zöld pályás) csoportjában fognak versenyezni. 

A nap talán legérdekesebb programja a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség egyedi és különleges versenyszáma az egyesített páros bajnokság (Unified Doubles), amelyen egy ép és egy értelmi fogyatékkal elő versenyző alkotta párok játszanak egymás ellen. 

A magyarországi versenyeken ebben a számban általában ismert emberek vesznek részt a speciális olimpikonok mellett, akik részvételükkel is támogatják a mozgalmat. Ez alkalommal Sebestyén Balázs – műsorvezető, Harsányi Levente - műsorvezető, Várkonyi Attila – zenész, műsorvezető, Rakonczai Viktor – zeneszerző, előadóművész, St. Martin – szaxofon és pánsípművész, Kucsera Gábor – kajak világbajnok, Mérai Katalin – színművész, Marosi Katalin – korábbi válogatott teniszező, Somogyi Dia – sportriporter és Titz Dániel „Éden Loki” – valóság show győztes jöttek el a különleges páros játékra. 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső