A BTC szakemberei, Kellner Ádám és Kaszás Benjamin pozitívan értékelték Kincses Kolos 2021-es évét. Az MTK 15 éves játékosa számára nagy kihívásokat tartogat az új esztendő, ezek megoldásához erősebb fizikumra és még érettebb gondolkodásra lesz szüksége. Kolos nagyon kemény alapozással készül az U16-os mezőnybe való átlépésre.

Kincses Kolos - Fotó: BTC

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A hazai fiú teniszutánpótlás legreményteljesebb tagja, Kincses Kolos karrierje fontos mérföldkövéhez érkezik az idény végével, hiszen lezárja U14-es szereplését, amely bővelkedett a sikerekben. Ezt bizonyítja, hogy a Tennis Europe korosztályos ranglistáján május végén már a 10. helyig is feljött, s a 16. helyen állva fejezi be az évet. Az őt követő legjobb magyarok a kétszázon kívül induló pozíciókat foglalják el.

A BTC-n készülő MTK-játékos fejlődését komplett csapat felügyeli a Városmajorban, Balázs György a kék-fehér egyesület szakosztályvezetője azonban elsősorban Kellner Ádámra és Kaszás Benjaminra bízta a tehetség fejlesztését. Kolos edzőpartnereknek sincs híján, akik többnyire az idősebb és erősebb korosztályokból kerülnek ki. Ez a stabilitás minden bizonnyal nagy szerepet játszik abban, hogy mindannyian pozitívan értékelik a 2021-es esztendőt, amely a koronavírus-járvány miatt számukra sem indult könnyen.

− Szerencsére a premier tornákat hozták vissza a leggyorsabban a versenynaptárba, s Moszkvában Kolos azonnal a legjobb nyolc közé jutott, a későbbi döntős orosz Gorintól szenvedett vereséget – kezdte értékelését Kellner Ádám. – Programját úgy állítottuk össze, hogy a legfontosabb U14-es tornákon induljon el, valamint a BTC által rendezetteken. Ez utóbbit egyesben megnyerte, párosban finálés volt. Fontosnak tartom, hogy az ob-n is győzni tudott, és az idősebb korosztályokba is bele-belekóstolt. Amit akartunk, azt szerintem kihoztuk ebből az évből. Már javában alapozunk és a következőre készülünk, amely alighanem vízválasztó lesz.

 

u14 donto major kincses 2021 copy copyBajnoki eredményhirdetés Pécsett: Major Áron és az aranyérmes Kincses Kolos

 

A kemény alapozás pedig arra az igen fontos kérdésre akarja megadni a választ, hogy fog Kolos fizikálisan hozzáérni az idősebbekhez a nemzetközi U16-os porondon. S bár még mindenben van fejlődni valója, a tenisztudása miatt féltik edzői a legkevésbé, a jó alapoknak köszönhetően ezen a téren rendületlenül és a tőle elvárható ütemben halad előre. És ezzel Kolos is tisztában van.

− Mindenképpen erőnlétileg szeretnék a legtöbbet fejlődni a közeljövőben, hiszen a külföldi tornákon az orosz vagy az olasz fiúk láthatóan izmosabbak, erősebbek, fejlettebbek nálam – vázolja reálisan a nemzetközi viszonyokat Kincses Kolos, aki a BTC új kondiedzőjére, Varga Antalra is maximálisan számíthat ebben a kérdésben, a jól felépített integrált pályás edzések terén éppúgy, mint a konditeremben, vagy a futópályán. – Második helyen említeném a meccsrutint, annak ellenére, hogy idén azért már elég sok tornán indulhattam. A harmadikon pedig a koncentráció folyamatos fenntartását. Jó lenne, ha a jövőben nem lennének sem rövidebb, sem hosszabb kihagyásaim meccs közben. Ehhez a zavaró tényezőket kell megtanulnom kizárni, amiben Szikra Krisztina mentáltréner segít hasznos gyakorlataival. Szerinte már nagyon sokat fejlődtem a fókuszálás terén.

Kellner Ádám annak is örülne, ha az év végi alapozás során sikerülne egy kis plusz izmot pakolniuk Kolosra, az ütéseit pedig picit erősebbre és váratlanabbra alakítanák. Az új esztendőben, az U16-osok között ugyanis ezek számítanak majd igazán kulcskérdésnek. Az esztendő pozitívuma, hogy a sorozatterhelést sérülések nélkül bírta, amelyben a kedvező alkati tényezők éppen úgy szerepet játszanak, mint a figyelem, amellyel a Városmajorban körül veszik.

− Technikailag fonákoldalon tudunk a legtöbbet fejlődni, lassan onnan is meg kell tanulnia irányítani – teszi hozzá Kellner Ádám, aki az új évtől azt is reméli, hogy Kolos kicsit felnőttesebb és érettebb gondolkodású lesz a pályán a szorosabb pontok megoldásánál.  

A fiatal játékos másik felelős edzője, Kaszás Benjamin igen határozott véleményt fogalmaz meg a tizennégy esztendős játékossal kapcsolatban:

Minden adottsága megvan ahhoz, hogy felnőttként top százas teniszező legyen! A külföldi tornákon világosan látható, hogy játéktudásában, technikai kérdésekben és intelligenciában a legjobbak között van. Fejben azon kell dolgoznunk, hogy ne keseredjen el túlságosan egy vereség vagy egy rontás miatt, ne ragadják el könnyen a negatív érzelmek. Ezt egy profi nem engedheti meg magának. Márpedig ő a közéjük vezető úton indult el. Ha ezen változtatni tud, akkor nagyon jó esélyei lesznek arra, hogy később is az élvonalban maradjon. Úgy gondolom, most már minden rajta múlik, a BTC-n valamennyi feltétel adott ahhoz, hogy a képességeit maximálisan kifejlessze. Én egyébként az Európa-bajnokságra kísértem el, azt követően volt is egy komoly, nagy beszélgetésünk az ott látottak alapján. Úgy érzem, ez sokat segített neki, és azóta rengeteget fejlődött ezen a téren is. Okos, intelligens fiú, könnyű vele jó kapcsolatot kialakítani, ami az olajozott munkához természetesen elengedhetetlen. A jövő évben nehezebb ellenfelek várnak rá, nem lesz több könnyű meccse, hiszen mindenki erősödik, fejlődik. Ehhez a helyzethez kell majd minden téren felnőnie. A fizikális erőhöz nem kell más, csak munka, amire ő mindig készen áll, a mentális kérdések megoldása mindig nehezebb és időigényesebb.

A jövő évet illetően Kolos is pontosan tudja mi vár rá, s elismeri, hogy nem lesz könnyű a keményebb mezőnyben óhatatlanul jóval nehezebb meccseket megszoknia. Az utóbbi időben többnyire a tornák végéig menetelt, új helyzet lesz, ha korábban kell majd búcsúznia. De erről is csak azt mondja, a rá jellemző határozottsággal, hogy dolgoznak rajta, készülnek a nagy kihívásra:

A tenyeresem a fegyverem, azzal még rossz napokon is tudok irányítani és ingyen pontokat szerezni. A fonákomat szeretném stabilizálni, hogy ott se tudjanak bántani. Idén nagyon sokat nőttem, ezért a lábmunkámon is javítani kell, de a mozgásom szerencsére nem esett szét, miközben a szervám egyre jobb. Az első adogatásomban szerintem nem vagyok lemaradva, a másodikat pedig csak biztosabbá kell tennünk. Nagyon kemény az alapozás, amibe belefogtunk, de nagyon élvezem. Annak ellenére, hogy gyakran bizony nagyon is fáj. Szemem előtt azonban csak a céljaim lebegnek, s ezekért mindent képes vagyok elviselni!

Kellner Ádám szerint csakis ez a mentalitás az elfogadható Kincsestől, hiszen a jövő évi junior ITF-tornákon egy az ideinél is erősebb, férfiasabb és dinamikusabb Kolost szeretnének viszont látni!

 

kincses kolos foto btc 2021.aug

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső