A magyar férfi teniszválogatott minden tagja bizakodva kel útra a Davis Kupa-világdöntőre.

Balázs Attila, Piros Zsombor és Valkusz Máté mellett a kapitány segítője, Kisgyörgy Gergely is optimistán nyilatkozott honlapunknak.

A végleges csapatösszeállítást szerdán 11 óráig kell leadni Köves Gábornak, addig még bizonytalan a Torinóban pályára lépő játékosok személye.

Csatákra fel! DK-csapatunk, 2021 (balról): Balázs Attila, Piros Zsombor, Fucsovics Márton, Marozsán Fábián, Valkusz Máté és Köves Gábor kapitány

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Kedd hajnalban utazik Torinóba a magyar férfi teniszválogatott, amely több mint másfél éve, Debrecenben harcolta ki, a Davis Kupa-világdöntőjében szereplés jogát. Az új rendszerű, 18 csapatos finálénak a koronavírus-járvány miatt Madrid mellett Torinó és Innsbruck is otthont ad. Válogatottunk csoportellenfele, Ausztrália, majd Horvátország lesz.

Az indulás előtt, a NEK-en tartott sajtótájékoztatón, Köves Gábor Davis Kupa-kapitány mellett Fucsovics Márton, Balázs Attila, Piros Zsombor, Marozsán Fábián és Valkusz Máté válaszolt a kérdésekre.

A kapitány elmondta, hogy Nagy Péter is az utazó keret tagja lesz, és csupán a házigazda olaszokon múlik, hogy Fajta Péter és Madarász Gergő is csatlakozhasson edzőpartnerként a magyar delegációhoz. Köves Gábor sokáig bízott abban, hogy Balázs Attilára is számíthat, ám egyre kevésbé valószínű, hogy az ATP világranglistáján 131. helyen álló teniszező pályára is léphet Torinóban. Az ő helyére az utóbbi időben remek eredményeket felmutató fiatalok, Piros Zsombor, Marozsán Fábián és Valkusz Máté közül választ majd játékost. A végleges összeállítást szerdán 11 óráig kell leadni, amelyet mindenképpen megelőz majd egy komoly egyeztetés az első számú játékossal, Fucsovics Mártonnal.

A keddi érkezést követően a csapat azonnal a három edzőpálya egyikére siet majd, az esti órákban pedig a centerpályán is megkapják a nekik járó gyakorlási időt. Mindezt természetesen PCR-teszt előzi meg, és a körülbelül húsz fős magyar delegáció a későbbiekben sem érintkezhet a külvilággal.

Fucsovics Márton és Marozsán Fábián korábban már nyilatkozott honlapunknak az esélyekről, ezért a sajtótájékoztatót követően Balázs Attilát, Piros Zsombort és Valkusz Mátét kérdeztük pillanatnyi formájáról és a várható eredményről.

− Jó formában van a csapat, az utóbbi időben nagyon jó eredményeket értek el a fiúk, ezért győzelemre számítok – jelentette ki Balázs Attila, akinek lábsérülését követő rehabilitációja ugyan a legjobb úton halad, torinói részvétele mégis kérdéses, egészsége ugyanis még nem százszázalékos. – Nagyon fontos számomra a Davis Kupa-csapat, s ha végül mégsem nem tudok pályára lépni, akkor is ott szeretnék lenni velük, segíteni őket a tanácsaimmal és a tapasztalataimmal. Mentálisan biztos számítani fog a jelenlétem. A debreceni volt egyébként számomra a legjobb hangulatú összecsapás, akkor kiugróan jó formában voltam, tehát jól is játszottam. Úgy gondolom, hogy bármi megtörténhet, különösen most, hogy rövidebb meccsekre kerül sor. Sajnálom, hogy a Davis Kupa-hagyományok egy része így feledésbe merül, két nyert szett és három találkozó esetében már az is elég, ha valaki nagyon jól kezd. Kiegyensúlyozottabb eredményt adott a klasszikus rendezési forma, de ezen már nem lehet változtatni. Így kell most nyerni!

Karrierje legjobb eredményét érte el november közepén Piros Zsombor a pozsonyi challenger-tornán. A döntős szereplés a férfi világranglista 282. helyét érte a számára, amit egy igen fontos lépcsőfoknak tart az MTK Budapest 22 éves teniszezője:

− Jó érzés végre háromszázon belül lenni, nagyon régóta vágytam már erre – mondta Piros Zsombor, aki egyszer már okozott hatalmas meglepetést a Davis Kupa magyar történetében, 2018. szeptemberében, Jiri Vesely legyőzésével. A fiatal játékos saját bevallása szerint ott is hagyott egy darabot a szívéből a Lurdy Ház parkolójában, ahol a Cseh Köztársaság elleni találkozót rendezték. – De persze nem csak vágytam, hanem sokat küzdöttem is ezért a helyezésért. Hatalmas megkönnyebbülés, hogy mostantól már a Challengerekre készülhetek, és kiszállhatok a Futures-tornák taposómalmából. Ráadásul pont most, egy ilyen rangos esemény előtt ért ez a siker, ami nemcsak önbizalmat adott, de a csapatban elfoglalt helyemet is megerősítette. Pozsonyban nagyon agresszíven játszottam, elengedtem a kezem, ami be is jött. Olyan dolgok sikerültek, amelyekről korábban nem hittem el, hogy képes vagyok rájuk. Most, hogy ezek összejöttek, téthelyzetben, stabilan, ezt tekintem a kiindulási alapnak, innen már nem szeretnék hátrafelé tekinteni, kizárólag előre. Éppen ezért én is azt mondom, hogy győzni megyünk Torinóba, akkor is, ha a papírforma mást mond. A meccs a pályán fog eldőlni.

A három fiatal közül nemcsak a pillanatnyi ranglistahelyezése miatt van Valkusz Máténak a legkisebb esélye a csapatba kerülésre, de azért is mert vállsérülés, majd kisebb betegség nehezítette a felkészülését.

− A vállam ismét tökéletes, örülök, hogy nem engedtem a magyar orvosoknak, akik meg akarták műteni, s ezzel hat hónapos kényszerpihenőre ítélni, hanem hűséges maradtam német orvosomhoz, aki két kezeléssel ismét mindent rendbe tett – idézte fel sérülését honlapunknak Valkusz Máté. – A teniszemmel szerintem nincs gond, az erőnlétemben azonban ismét sokat estem vissza. Az előttünk álló napokban mindent megteszek azért, hogy egyre inkább formába lendüljek, s ha egyesben nem is, párosban talán hasznára lehetek a csapatnak, mert nagyon szeretek a Davis Kupában játszani. Ami pedig az egyéni terveimet illeti, szeretnék minél gyorsabban felkerülni a Challenger-tornák szintjére, hiszen onnan lehet igazán nagyot robbantani. Nekem pedig továbbra is ez a célom.

A sajtótájékoztatón ott volt a csapat másodedzője, Kisgyörgy Gergely is, aki kapitánysága első pillanata óta segíti Köves Gábor munkáját. Játékosként tíz éven át számíthattak rá a Davis Kupa csapatok összeállításánál. Legemlékezetesebb meccsét 1999-ben, a dán Kenneth Carlsen ellen játszotta, aki ellen óriási meglepetést okozva nyert öt szettben. A korábbi top ötvenes játékos a meccs végén összeesett a pályán, a magyar teniszező fizikuma ugyanis messze felülmúlta az övét.

− Egy Davis Kupa-meccsen teljesen átszellemül az ember, ez velem is így volt Carlsen ellen – idézi fel Kisgyörgy Gergely a számára kedves emléket, amely szinte mindent elmond a csapatverseny különleges hangulatáról. – Ritka pillanat amikor nem magunkért, magányosan játszunk, hanem a nemzetünkért. Ezért olyan fontos mindannyiunk számára az előttünk álló esemény is. Edzőként nem tudok mit kiemelni, a Gábor mellett töltött lassan öt esztendő összességében volt szép és sikeres a számomra. Amikor kikaptunk, akkor is emelt fejjel tehettük azt. De ha mégis ki kell egyet emelni, akkor az oroszok ellenit idézném fel. Fantasztikus győzelem volt, Marci egyszerűen zseniálisan teniszezett. De a csapat is egységes volt. A belgák elleni legutóbbi találkozó pedig azért érdekes, mert azóta Marci is és a fiatalok is sokat fejlődtek, ami azt bizonyítja, hogy igenis ott van a helyünk a legjobbak között. Akkor tehát meglepetés volt a győzelem, most viszont reális lehet a továbbjutás. Még akkor is, ha nem minket tartanak esélyesnek. Azt nagyon sajnálom, hogy Ati vélhetően nem fog játszani, hiszen párosban még akkor is jól játszottak Marcival, amikor például a belgák ellen kikaptak. Összességében a debreceni nagy győzelem alapozta meg annak a lehetőségét, hogy most még nagyobb meglepetést okozzunk!

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső