Napra pontosan egy hét múlva, szombat délelőtt kezdi meg szereplését a magyar férfi teniszválogatott a Davis-kupa világdöntőjében.

Fucsovics Márton optimistán, győzni megy Torinóba.

Köves Gábor Davis Kupa-kapitány és Marozsán Fábián egyaránt bízik abban, hogy meglepetést tudunk okozni.

Tavalyi fotó: Köves, Fucsovics, Balázs. Piros, Nagy, Marozsán. Idén Valkusz Máté került Nagy Péter helyére a keretbe

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Az új lebonyolítási rendszerben a világ tizennyolc legjobb csapata egyetlen nagy torna keretében csap össze a végső győzelem reményében. Az eredeti tervek szerint Madrid lett volna a finálé helyszíne, a pandémia miatt azonban a csoportmérkőzéseket inkább elszórták három különböző ország egy-egy városába, így a spanyol főváros mellett Innsbruck és Torino is vendégül lát két-két hármas csoportot. Az elődöntők és a döntő házigazdája Madrid lesz.

A Fucsovics Márton által vezérelt magyar válogatott Ausztrália és Horvátország társaságában a D csoportba került, az első ellenfél az előbbi lesz szombaton 10 órai kezdettel, a horvátok elleni találkozót pedig szintén a délelőtti programban, vasárnap játsszák. A csoport győztese az amerikai, kolumbiai és olasz gárdát egyesítő E csoport első helyezettjével mérkőzik a legjobb nyolcba jutásért.

A magyar keretet Fucsovics (ATP 40.) mellett Balázs Attila (ATP 130.), Piros Zsombor (ATP 282.), Marozsán Fábián (ATP 359.) és Valkusz Máté (ATP 430.) alkotja. Balázs Attila egyesben biztosan nem lép pályára, és Valkusz Máté szereplése is bizonytalan korábbi sérülése, valamint apróbb betegsége miatt.

clipboard01 copy copy copy copy copy

 

A hét közepén Fucsovics és Marozsán már együtt edzett a Nemzeti Edzésközpontban, honlapunk az egyik ilyen gyakorlás alkalmával kérdezte meg a két játékost az esélyekről és a Davis-kupához fűződő érzelmeikről, illetve élményeikről.

− Imádok Davis Kupa-meccseket játszani, különösen hazai közönség előtt, amely mindig hatalmas plusz energiákat ad nekem – mondta Fucsovics Márton, aki legemlékezetesebb találkozóként az oroszok ellen 2017-ben játszottat jelölte meg, amelyen a magyar gárda feljutott a világcsoportba, ő pedig Andrej Rjublovot verte öt szettben, majd Karen Kacsanovot háromban. Az elmúlt tizenegy esztendőben azonban nem ez az egyetlen bravúr, amely Marci nevéhez köthető a Davis-kupák történetében.

– Ez egy egészen más torna, mint mondjuk egy ATP ezres, vagy egy kisebb viadal. A szurkolás miatt egészen különleges hangulata van. Azért én nagyon remélem, hogy sok magyar drukker lesz mellettünk Torinóban, illetve az is fontos, hogy itthonról is sokan legyenek velünk lélekben. Én a maximumot próbálom majd kihozni magamból, felveszem a magyar melegítőt, a magyar színeket, ami a szívemet is megdobbantja.

Az első számú magyar játékos optimistán várja a döntőt, s nem titkolja, győzni és továbbjutni megy Torinóba. Ennek ellenére elismerte, hogy nagyon jó ellenfelekkel állnak szemben, Ausztrália és Horvátország révén. Egyik mérkőzésnek sem mi vagyunk az esélyesei, ám szerinte már nagyon sokszor borították a papírformát, s most is bízik a meglepetésben.

 

0ba28cd9 8aad 4474 84c4 bc836774f74e ac4i4336

 

− Jól ismerek minden ellenfelet, a horvátoknál valószínűleg Cilic, az ausztráloknál pedig De Minaur áll majd a háló másik oldalán. A tornákon mindkettőjükkel gyakran edzem együtt, előbbitől régebben már kétszer is kikaptam, utóbbi ellen még nem játszottam. Ismerjük egymás erősségeit, gyengéit, megpróbálom a legtöbbet kihozni magamból. S hogy tudunk-e tényleg meglepetést okozni, ebben a fiatalokra is számítok. Jól játszottak az elmúlt hetekben, motiváltak, övék a jövő, úgy gondolom, most már nekik is oda kell tenniük magukat! – beszélt az esélyekről és a fiatalok szerepéről Fucsovics Márton.

A Davis Kupa csapatnak már kétszer is tagja volt Marozsán Fábián, ám meccsen eddig még nem bizonyíthatott. A 22 esztendős játékos a hónap elején Bergamóban, a kvalifikációból menetelt az elődöntőig, s ezzel eddigi karrierje legszebb sikerét könyvelhette el. Ennél jobb előjel pedig aligha lehet a torinói szereplés előtt.

− Ezzel a sikerrel szerintem megnőttek az esélyeim arra, hogy én is játéklehetőséghez jussak Olaszországban, aminek szívből örülnék – vélte Marozsán Fábián, aki alig várja, hogy akár egyéniben, akár párosban, végre tétmeccsen is pályára léphessen a magyar férfiválogatott színeiben.

– A bergamói challenger-tornán sikerült felmérnem, mire vagyok képes magasabb szintű játékosok ellen. A Davis-kupában persze kicsit más lesz a helyzet, ha számomra szerencsésen alakulnak a dolgok, akkor nem topszáz, hanem topötven vagy tophúsz körüli teniszezők lennének az ellenfeleim. De ez a felmérő számomra pozitív eredményt hozott, és azt a következtetést vontam le, hogy van keresnivalóm a száz körüliek ellen is. Összességében senkinek sem lesz könnyű dolga, nagyon oda kell figyelnünk és a száz százalékot adnunk, miközben minden egyes pillanatát élvezni kell a részvételnek. Nagyon remélem, hogy akár én, akár Piros Zsombi, vagy akár Valkusz Máté, attól függően, melyikünk kerül helyzetbe, meglepetést fogunk tudni okozni.

A GYAC játékosa a Challenger-tornán természetesen nagyon fontos tapasztalatokat is szerzett, szerinte a profizmus az, amit minél előbb el kell lesnie a nála rutinosabb ellenfelektől. Az élvonalbeli teniszezők szerint mind a bemelegítéshez, mind pedig a meccsek különböző helyzeteihez másképp állnak hozzá, sokkal jobban kihasználják az adódó lehetőségeket, ám amikor érzik, hogy egy gémet nincs esélyük megfordítani, azt akár el is engedhetik. Természetesen a saját érdekükben, így spórolva a legkisebb energiával is.

− Fizikálisan kell még sokat fejlődnöm, leginkább a testi erő terén jártak előttem az ellenfeleim. De most kizárólag a Davis Kupa jár a fejemben, nagyon szeretek csapatban játszani. E a hét mindannyiunk számára nagy lehetőség és sok szép közös pillanatot tartogathat. Vesztenivalónk nincs, már az is nagy dolog, hogy ott lehetünk, ha száz százalékot nyújtunk, bármi megtörténhet – zárta az esélylatolgatást Marozsán Fábián.

 

d hunA németek elleni idegenbeli meccsen

 

A Davis Kupa-válogatott kapitánya, Köves Gábor 2016 decembere, vagyis lassan öt éve tölti be posztját, a mostani döntőbe kvalifikáló belgák elleni debreceni siker idején is ő ült a csapat kispadján. A szakember szerint már az óriási dolog, hogy ott lehetünk a világ legjobb 18 csapata között, s bár a papírforma szerint nem mi vagyunk az esélyesek, ő is hisz a meglepetésben.

− A világranglista helyezések alapján Marci az, aki a döntő szintjén áll, egyes számú játékosként bármelyik mérkőzésen nyerhet – jelentette ki Köves Gábor, amikor az esélyekről kérdeztük. – Ha Cilic, illetve De Minaur áll majd a másik oldalon, akkor két nagyon jó játékosról beszélünk, tehát abszolút ki-ki mérkőzésre van kilátás. A második egyesben nehezebb dolgunk lesz, hiszen Balázs Attila egyelőre nem tudja vállalni a játékot, tehát egy fiatal fog pályára lépni, aki Piros Zsombor, Marozsán Fábián, vagy Valkusz Máté lehet. Előbbi kettőnek nagyobb esélye van, Máténak ugyanis vállproblémái voltak, majd egy kis betegséggel is bajlódott. Meglátjuk, hogy tartalékként számíthatok-e egyáltalán rá. A párosokat nézve sem mi vagyunk az esélyesek, ám ha a játékosok hozzák a maximumot, akkor jó meccsekre van kilátás. A fiatalok esetében jó jel, hogy az elmúlt hetekben top százasokat vagy topkétszázasokat vertek, ami persze korántsem ugyanaz a helyzet, mint amikor egy negyvenedik vagy ötvenedik jön veled szembe. A cseréknél kapott buzdítással és jó taktikai utasításokkal azonban nyújthatnak olyan játékot, amivel meccsben tudnak maradni.

Köves Gábor kapitányságának első mérkőzésére, a 2017 februárjában, Pozsonyban játszott találkozóra emlékszik vissza a legszívesebben:

− A Balázs, Fucsovics páros győzelme, majd Marci sikere Klizan ellen, máig fantasztikus élmény a számomra. Még akkor is, ha az oroszok legyőzése papíron nagyobb tettnek bizonyult, mint a szlovákok elleni diadal. Ráadásul a második meccset hazai közönség előtt, fantasztikus légkörben játszhattuk, ám bennem mégis az maradt meg a legjobban, amelyet először irányíthattam kapitányként. A csapatról azonban az mondja el a legtöbbet, hogy ez alatt a lassan öt év alatt kétszer is bejutottunk a világcsoportba, most már Davis Kupa világdöntőbe, ami azért óriási teljesítmény. Persze Torinóban is jó lenne a magyar drukkerek hangját hallani, ám én mégis azt hiszem, a fiúk elsősorban a játékra fognak koncentrálni. Ha pedig buzdítás is lesz, az még egy pluszpont a javunkra.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső