A kontinentális szövetséghez tartozó ötven ország teniszsportját vette nagyító alá az Európai Tenisz Szövetség, amely elkészítette szokásos évi rangsorát. A pontszámítás a profi versenyek, a junior viadalok, a veterán és a kerekesszékes tornák eredményei alapján összegződött.

Franciaország, Oroszország és Csehország foglalja el a dobogót, a németek, spanyolok és britek tartoznak még a közvetlen élbolyhoz. Magyarország a 19. helyen zárt a 2016-os esztendő eredményei alapján.

Érdemes elmerülni a részletekben is.

A Tennis Europe táblázatának élcsoportja

Nem meglepő, hogy mely nemzetek foglalnak helyet az élcsoportban, a sorrendnél azonban időznünk el egy kicsit. A junioroknál toronymagasan vezető, s a profi versenyek értékelésében is jól teljesítő Oroszország lecsúszott tavalyi listavezető pozíciójáról, mert veteránjainak és kerekesszékeseinek versenyeztetésére nem sok figyelmet fordít - miközben a negyedik helyről az élre ugrott franciák e két kategóriában is jeleskedtek, s egyenletes teljesítményt nyújtottak.

A következő évek változásaira utalhat, hogy az olaszoknál, szerbeknél, ukránoknál és lengyeleknél milyen sok a juniorok által szerzett pont - valószínűsíthető, hogy a miből lesz a cserebogár elv alapján az utánpótlás korból kinövő ifjak többsége a profi versenyeken is hasítani fog.

Magyarország a középmezőny élcsoportjában található, a 2015-ös 20. helyezésén egy pozíciót javított. A felnőtt profi versenyekről 159 pont került nevünk mellé, ez nem sok, viszont biztató, hogy a junior korosztály 309 ponttal járult hozzá az összteljesítményhez - idei eredmény már, hogy az U16-os magyar leány válogatott (címfotó) bejutott a Winter Kupa nyolcas döntőjébe. A veteránok 20 pontot gyűjtöttek tavaly, míg a kerekesszékesek nem kerültek be az értékelésbe.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső