Nyomtatás

Santiagói győzelmével Bondár Anna átlépte a női világranglista bűvös 100-as határát. A lélektanilag fontos pillanat kapcsán edzőjével, Kuhárszky Zoltánnal beszélgettünk a siker okairól és várható következményeiről.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A világ legjobbjai közé tartó magyar teniszező hölgyek közül a Hajdúszoboszlói Sportegyesület játékosa, Bondár Anna volt az, akinek jóvoltából november közepe óta ismét van magyar játékos a WTA Top100-as listáján.

A szeghalmi születésű 24 éves játékos mögött fantasztikus hónapok állnak, legutóbbi chilei (W60+) győzelmét, argentínai (125K) diadala és franciaországi (W80+) döntője előzte meg. Szeptember 26-án Wiesbadenben (W80+) közel két és fél éves tornagyőzelmek nélküli időszak végére tett sikerével pontot. Ekkor már a WTA 135. helyén állt, s honlapunknak nyilatkozva arról beszélt, hogy egy néhány héttel korábbi vereségéből tanulta a legtöbbet edzőjének, Kuhárszky Zoltánnak köszönhetően.

A magyar teniszsport egyik legeredményesebb mestere, Kuhárszky Zoltán tavaly nyár végén vállalta el Bondár Anna felkészítését, s az elmúlt kicsit több, mint egy esztendő meg is hozta gyümölcsét. Amin persze nincs is csodálkozni való, hiszen a korábban Svájcban is sikeresen dolgozó szakembernek nem ő az első játékosa, akit a Top100-asok irigyelt világába vezetett.

− Egészen pontosan a hatodik – jelentette ki a világszínvonalú tanítványok számát firtató kérdésünkre Kuhárszky Zoltán. – Természetesen nagyon büszke vagyok erre a tényre, de legfőképpen Annára és arra, amit most letett az asztalra. Valóban nagyszerű sorozat áll mögötte. Mindig hangsúlyozom vele kapcsolatban az alázatosságát, a munka iránti elkötelezettségét, ezek olyan személyes tulajdonságok, amelyekre nagyban építhetünk a közös munka során. Nagyon szeretek vele dolgozni, s bizonyára a köztünk lévő korrekt és kiegyensúlyozott kapcsolatnak is része van a mostani sikerekben.

 

kuharszkyKuhárszky Zoltán

 

− Anna már korosztályos játékosként is felhívta magára a figyelmet, a felnőttek között azonban nehezen találta meg a saját útját. Mi változott azóta, hogy ön lett az edzője?

− A képességeivel úgy gondolom mindenki tisztában volt, így én is. Éppen ezért azzal a feltétellel vállaltam el a közös munkát, ha valamit másképpen fogunk csinálni, mint korábban. Ha ugyanazon az úton haladtunk volna tovább, annak semmi értelme sem lett volna. Gyerekként ugyan nem ismertem, de felnőttként azt láttam, hogy éveken át mindent megtesz a sikerért, mégsem jut ötről a hatra. Úgy gondoltam, hogy a tenyeres fogásához nem passzolnak ezek a lapos ütések, sokkal jobban fel kéne pörgetnie a labdákat. Láthatóan sokat hibázott ezekkel a lapos labdákkal, hiába gyakorolta éjjel-nappal. Viszont, ha kicsit felhúzod őket, máris előnyösebb helyzetbe kerülhetsz, különösen a női mezőnyben.

− Hogyan fogadta Anna ezt a kérést?

− Szerencsére jól, belátta, hogy igazam van és pontosan végrehajtotta az utasításaimat. Fél évig ennek természetesen nem volt látható eredménye, de egyébként is a késő őszi, téli időszakra esett az átállás, kemény borításon pedig korábban sem volt túl eredményes. Ő ezért nem aggódott, én pedig azért, mert pontosan tudtam, hogy ez az időszak nem spórolható meg. Egyszerűen túl kell lenni rajta. Május végétől, június elejétől azonban már éreztem, hogy minden a legjobb úton halad, s nem vagyunk messze az áttöréstől.

− Anna szerint egy szeptemberi vereséget követő beszélgetés volt a fordulópont. Ilyen apróságokon múlhat egy versenyző karrierje?

Az egész élet sok-sok apróságon múlik, és bizonyos esetekben tényleg sokat számíthat egy beszélgetés, amely elindít valamit a játékosban. Anna sokszor veszített szoros helyzetben, s ez a különböző szinteken mindig végig kísérte. Nyáron azért már nyert néhány hasonló szituációban, így pontosan megértette, miről beszélek. S bár nyomtalanul még mindig nem tűnt el a probléma, nagyon sokat tett a megoldás érdekében. A siker pedig mindig öngerjesztő folyamat, ahogy egyik követi a másikat, úgy lesz egyre nagyobb önbizalma a játékosnak, s úgy kezd egyre magabiztosan teniszezni. Ezt látjuk most Annánál is, éppen felfelé siklunk egy erős hullám hátán.

− Ezek a hullámok azonban sohasem tartanak örökké.

− Ez így van, ám az is nagy előny, hogy fizikálisan nagyon jó állapotban van, a nagy terhelés ellenére is teljesen fitt. A világ legjobbjai között lenni, pedig éppen azt jelenti, hogy heteken, hónapokon át kell ezt a formát tartani, és a mostaniaknál erősebb ellenfelekkel szemben helytállni. A munka éppen ezért semmit sem fog változni attól, hogy belép a top százasok világába, inkább a körülmények lesznek eltérőek. Amennyiben főtáblás lesz egy Grand Slam-viadalon, az már egészen más anyagi hátteret jelent majd a számára. Óriási teher kerülhet le ezzel a válláról.

 

pataki mark es bondar anna 2020Pataki Márk és Bondár Anna

 

− Ön sem volt teljes időben mellette, a versenyekre szinte alig utazott, kivéve azt az ominózus vereséget, amelyből saját bevallása szerint akkor és ott, oly sokat tanult.

− Szerencsére Anna nagyon jól kezelte a külföldi túrákat, a tornákra a tőlem kapott tudást vitte magával. Önálló, precíz lány, meg tudta oldani a helyzetet. Partnere, Pataki Márk, eddig is támasza volt mindenben, ezért a viadalokon soha nem volt igazán egyedül. Nekem is nagyon jó kapcsolatom alakult ki vele. Az új helyzethez azonban alkalmazkodnunk kell, ezért a kettőnk közötti munkakapcsolatot is szorosabbra fűzzük. Az intenzitás és az elkötelezettség nem változik, a meccsekre való felkészülés azonban igen. A következő lépcsőfok az lesz, ha magasabb szinten is tudja hozni a jelenlegi formáját. Ott és akkor dől majd el, hol is tartunk valójában.

− Hogyan látja ezeket az esélyeket?

− Hiszem, hogy annak van esélye, akinek igazi fegyverek vannak a kezében. Anna egyik ilyen fegyvere a tenyerese, a másik pedig a jó szervája. Ha ezeket biztosan alkalmazza, akkor magasabb szinten is nyitva áll előtte minden lehetőség. Szerény és alázatos egyénisége is nagy előny ebben a helyzetben, hiszen a legjobbak között ez az egyetlen elfogadható hozzáállás. Ahogy már említettem, korábban nehezen fejezte be a meccseit. Ezen most sikeresen átlépett, az eredmények pedig megerősítik és automatizmussá teszik a hasonló helyzetekre adott reakciókat. A környezet azonban változik, egyre profibb ellenfelek következnek, én pedig minden eddig tudásommal és tapasztalatommal azon leszek, hogy az újabb és újabb lépcsőfokokat is sikerrel vegye.

FaLang translation system by Faboba