A tíz éven aluli korosztály oktatásáról rendeztek háromnapos PTR-képzést. Papp Sándor edzőképzési tanácsadó szerint az elméleti tudás mellett a gyakorlati tippek és ötletek is fontosak a hazai szakemberek számára. A program két résztvevője, Csávás Csilla és Bozsik Attila személyes tapasztalatairól beszélt honlapunknak.

   

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Újabb fontos állomásához érkezett a szövetség edzőtovábbképzési programja a hétvégi háromnapos PTR-képzés révén, amely ezúttal a tíz éven aluli gyermekek oktatásával kapcsolatos kérdésekre kívánt választ adni. A világ 125 országában, több mint 16 ezer tagot számláló Professional Tennis Registry képviseletében dr. Louie Cap, a szervezet mester fokozatú tagja, hivatalos tesztelője és előadója vezette a programot, aki a hatvanas években még maga is játszott, doktorátusát pedig a magfizika területén szerezte. A kiváló szakember azonban nemcsak világszerte elismert tudásával, de nyitott és közvetlen személyiségével is nagyban hozzájárult a három napos képzés sikeréhez.

− A kurzus eredményességében annak is nagy része volt, hogy jó összetételű, fiatalos, lendületes, a tanulásra nyitott gárda jött össze, amely így a vártnál is hasznosabbnak bizonyult – értékelte a programot az MTSZ edzőképzési tanácsadója, Papp Sándor, aki már a kilencvenes évek második felében is rendezett hasonlóan jelentős PTR-képzést Magyarországon Hornok Miklós társaságában, s maga is tagja a rangos nemzetközi szervezetnek. – Négyféle modul létezik ebben a rendszerben, a felnőtt teniszezők mestereinek szólót tavaly már megrendeztük, de van egy junior klubtenisz, egy junior elittenisz program is, a tíz éven aluli gyermekek oktatására vonatkozót pedig most tartottuk a NEK-en. Utóbbi esetében az volt a kulcskérdés, hogyan kell és lehet érzelmileg, valamint értelmileg megközelíteni ezt a fontos korosztályt, hogyan kell oktatni őket, hogyan épül fel egy nekik szánt edzés. Az elméleti tudáson túl a kollégák számára mindig fontosak a gyakorlatok, amelyeket a mindennapokban is tudnak alkalmazni, ezért ezekből is sokat bemutattunk. Nagyon örültem annak, hogy a gyermekbizottság tagjai közül Serfőző Eszter elnök, valamint Csordás Attila és Fonó László is részt vettek a kurzuson, Orbán-Sebestyén Katával egyetemben, aki a szövetség gyermektenisz programjának vezetője. Louie-val lassan két évtizede ismerjük egymást, kiváló munkakapcsolat van közöttünk, az ő személye garancia volt arra, hogy a legmagasabb szakmai tudást fogja megosztani velünk. Az eddigi visszajelzések alapján ez így is történt.

 

ptr horvat istvan bozsik attila fono laszlo 2021Horváth István, Bozsik Attila és Fonó László

 

A résztvevők a képzést követően vizsgát is tehettek, amely három részből állt. Először a saját tenisztudásukról kellett számot adniuk, majd választott társaik számára kellett edzést tartaniuk, befejezésképpen pedig egy száz kérdésből álló tesztet kellett kitölteniük.

A résztvevők között volt Csávás Csilla is, aki Kecskemétről érkezett és jelenleg éppen azon fáradozik klubjukban, hogy ismét komoly utánpótlás-nevelő bázis jöjjön létre az alföldi városban. Az elmúlt egy év alatt nem kevesebb mint félszáz gyermeket toboroztak a sportág számára. Ez a szám biztató, ám a korábbi korosztályos válogatott játékos magasszínvonalú képzést is szeretne biztosítani nekik, többek között ezért is jelentkezett a PTR-oktatásra.

− A Play and Stay korosztály tekintetében úgy éreztem, hogy hiányos még a tudásom, jóllehet számunkra most a legfiatalabbak a legfontosabbak, a bázis kiépítése miatt – magyarázta Csávás Csilla, akinek Papp Sándor még edzője is volt játékoskorában. – Nagyon örülök, hogy részt vettem a képzésen, nagyon sokat tanultam, még akkor is, ha három kislány édesanyjaként azért az átlagosnál kicsit jobban ismerem ezt a korosztályt. Ami nagyon megmaradt bennem az az, hogy mindig a gyermekek szemébe kell nézni, s ha kell, akkor térdre kell ereszkedni a jó kapcsolat kialakítása érdekében. Így még a versenyzéssel kapcsolatos félelmeik is könnyebben legyőzhetőek. Az is megfogott, hogy mindig pozitívan kell feléjük kommunikálni, ha valami nem sikerül, akkor is meg kell találni azokat a lelkesítő mondatokat, amelyekkel a hibára is rávilágítunk. A gyerek mindig másol, ezért kell labda nélkül helyesen bemutatnunk a mozdulatokat, a meccseket pedig nem helyes nulláról indítani, hiszen még a vesztesnek is szüksége van némi sikerélményre. Nagyon sok hasznos, új dolgot tanultam a három nap alatt, ám én azt szeretném, ha a kecskeméti gyerekek lennének ennek a tudásnak az igazi haszonélvezői.

 

ptr almadi szekely eva csavas csilla papp sandor pestuka szilvia 2021Almádi-Székely Éva, Csávás Csilla, Papp Sándor és Pestuka Szilvia

 

A Game Tennis Team egyik alapítója, több válogatott játékos nevelője, Bozsik Attila tizenegy évi kihagyás után jelentkezett ismét PTR-képzésre. A szakember nem bánta meg a döntését, igaz ebben annak is nagy szerepe van, hogy a 10 év alatti korosztály jelenleg jobban jelen van az életében, mint korábban.

− Kisfiam éppen hét éves, és a klubban is törekszünk a bázis szélesítésére, úgyhogy alapvetően a téma miatt vágtam bele – mondta el honlapunknak Bozsik Attila, akit nem a vizsga lehetősége vonzott ezen a hétvégén a NEK-re, hanem a mindennapok során alkalmazható gyakorlatok sorozata. De azt sem bánta, hogy végül ennél jóval többet kapott. – Sok mindent eddig is hasonlóan csináltam, mint ahogy Louie magyarázta, ám neki köszönhetően, most mindez egyfajta rendszerré állt össze a fejemben. Ezentúl tudatosabban fogom tudni használni azokat a dolgokat, amelyek ösztönösen eddig is bennem voltak. A hétvégi információáradat nagyságára való tekintettel azonban most még szükségem van némi időre, hogy ezt teljesen feldolgozzam. Nekem nagyon tetszett, hogy pörgős volt az esemény, Louie olyan energikusan magyarázott, hogy szinte szünetet sem akart tartani. Pont erre vágytam és a sok tippre, ötletre, amelyet mostantól magam is alkalmazni fogok. Rávilágított arra, hogy a precizitás nem magunk, hanem a gyerekek miatt fontos, s arra is, hogy nem „minifelnőttekkel” dolgozunk, tehát egészen másképp kell hozzájuk szólni, mint a nagyokhoz. Amit most hirtelen fel tudok idézni, mint fontos tanács, az például a nyolc másodperces időkeret. A szakember szerint egy alsós kisgyerek egy hosszabb magyarázatot nem tud követni, ennek következtében pedig végrehajtani sem. Azt is tudomásul kell vennünk, hogy a legkisebbek még nem tudnak a számolásra koncentrálni, erre az általa bemutatott csipeszek adják a megoldást. Ebben a korosztályban nagyon fontos még, hogy játszva tanuljanak, s a tenisz csapat jellegét domborítsuk ki az egyénivel szemben. De itt is vegyük figyelembe, hogy húsz percnél tovább nem tudnak összpontosítani. Eszembe is jutottak az általunk rendezett háziversenyek, amelyeken bizony hosszabb figyelmet várunk el tőlük. Most nagyon elgondolkodtam azon, hogyan kéne a jövőben ezeket úgy megszervezni, hogy az életkori sajátosságaikat még inkább figyelembe vegyük. Sokáig sorolhatnám még a tanultakat, de inkább a jó hangulatot említeném meg. Számomra a társaság is motiváló volt, a kötelező gyakorlatot például Fonó Lászlóval és Horváth Istvánnal mutathattam be, mint tanítványokkal, nekik is hálás vagyok a közreműködésért.

Bozsik Attila a versenyzőkkel töltött éveket követően most örömmel foglalkozik a kicsikkel, és ez a Game Tennis Team-nél a közösségépítést is jelenti. S bár tapasztalatai szerint a többség pillanatnyilag nem szeretne a versenyzés rögös útjára lépni, ez nem akadályozza meg abban, hogy a legjobb és legmodernebb tudást adja át tanítványainak. Ehhez pedig szerinte a továbbképzéseken való részvétel is hozzátartozik, Bozsik Attila ugyanis állítja: egy jó edző mindig még jobb akar lenni.

 

ptr bozsik attila atveszi az oklevelet 2021Bozsik Attila átveszi az oklevelet Louie Captől

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső