A tenisz komoly vetélytársaként lépett a Dankó család életébe a sportág kistestvére, a padel.

Az édesapa és nagyobbik fia padel Eb-n képviselte hazánk színeit, Vanesa pedig az U16-os teniszválogatott tagjaként járt idén kontinensviadalon.

A fieszták hangulatát idéző padel a fiatal teniszező hölgyet nem tudja elcsábítani sportágától.

A Dankó-család férfi tagjai a padel, Vanesa a tenisz mellett tette le voksát

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Teniszesnek ismert famíliákat kerít részben vagy egészen hatalmába a hazánkban is egyre népszerűbb testvérsportág, a padel. Hosszan sorolható a névsor a Barátosi-, Hole- és György-családtól a Kovács testvérekig, Kerekesékig, Aczélékig. Mi ezúttal a Dankó család kettős kötődését mutatjuk be olvasóinknak. 

Csillapíthatatlan Eb-lázban ég a Dankó család, hiszen három tagja is képviselte idén a magyar színeket a kontinensbajnokságokon. A trió legismertebb játékosa, a tizenhat esztendős Dankó Vanesa Dalma, aki a hazai 2005-ös leánymezőny egyik kiemelkedő reménységeként már évek óta válogatott kerettag. Idén nyáron pedig csapatával nemcsak Eb-selejtezőt, majd döntőt, de junior Billie Jean Cup-ot is játszott.

A tenisz mindig is komoly szerepet játszott Dankóék életében, valamilyen szinten mindenki üti a labdát, ebből a közös időtöltésből hozták a gyerekek is indíttatásukat. Ám a padel komoly vetélytársként lépett be a mindennapjaikba, majd lett annak része. Az édesapa, Dankó Gyula és idősebbik gyermeke, a huszonhárom éves Dankó Dorian már a szerényebb múltra visszatekintő sportágban lett válogatott.

Dorian az őszi, bilbaói padel Európa-bajnokságon, egy a hazai teniszberkekben is jól ismert és eredményes játékos, Bíró André oldalán szerepelt, s lehetett részese a magyar férfi csapat sikerének.  A legjobb nyolc közé jutás ráadásul történelmi helyezés is, hiszen a hazánkban még igen fiatal sportág legjobb magyar képviselői először vettek részt teljes férfi és női válogatottal a kontinensviadalon.

− Tizennégy éves koromig én is teniszeztem, de mivel Spanyolországban éltünk, s ott már évek óta tartott a padel-őrület, engem is magával ragadott és váltottam – mesél a kezdetekről Dorian, aki az erős kezdés után angliai tanulmányai miatt volt kénytelen négy évet kihagyni, a szigetországban ugyanis nem talált klubot magának. – Amikor visszatértem Valenciába, akkor már csak hobbiszinten játszottam, miközben a családunk hazaköltözött Magyarországra és aktívan bekapcsolódott a Premier Padel életébe. Most, hogy én is itthon vagyok, ismét komolyan játszom, s bár Andréval az Eb-n alkottunk először párt, nagyon jól ment a játék. Nagyszerű volt a hangulat, fantasztikus élményként fogok visszagondolni rá. De valójában az volt a legjobb érzés, hogy a nagyon fiatal, még gyermekcipőben járó magyar padelnek láthatóan van keresnivalója az európai középmezőnyben. Ez pedig minden játékosnak és a sportágnak is hatalmas lendületet adhat a jövőben.

 

biro es danko padel eb 2021Bíró André és Dankó Dorian

 

Dorian nemzetközi sportmenedzser szakon végzett, ezért nagyon szívesen dolgozna külföldön. Egyik nagy álma, Dubaiban oktatni és padel-központot vezetni. Nagy előnye, hogy Spanyolországban tanulta a sportág mesterfogásait, amely Portugália és Dél-Amerika mellett a legerősebb bázisokkal és hagyományokkal rendelkezik. S hogy miért cserélte le a teniszt a padelre?

− Már maga a sportág is pörgősebb, a versenyek hangulata pedig sokkal kellemesebb. Itt nyoma sincs a feszültségnek, a teljesítménykényszernek, mindenki sokkal barátságosabb, igazi fieszta jellege van a tornáknak. Nem véletlenül olyan jók benne a déliek. Jobban illik a mentalitásukhoz, s mivel én is Spanyolországban nőttem fel, hozzám is – indokolja döntését Dankó Dorian.

Az elmúlt héten újabb magyar padelválogatott utazott Európa-bajnokságra, ezúttal a veteránok mérték össze tudásukat a kontinens legjobbjaival. A csapatban ott volt Dankó Gyula is, aki a húsz évnyi spanyolországi tartózkodás egyik örökségének tekinti a sportág iránti szeretetet. A család 2018-ban költözött haza Magyarországra, Dankó Gyula pedig már ugyanebben az évben indult az első hazai országos bajnokságon is.

− Benidormban egy sportklubot működtettünk, amely négy padelpályával is rendelkezett – idézi fel a spanyolországi éveket Dankó Gyula. – Óhatatlan volt, hogy mi magunk is kipróbáljuk, ezért akkoriban párhuzamosan teniszeztem és a fociztam is. Talán furcsa, de utóbbit, Vani is szerette és jó volt benne. Az idő múlásával azonban egyre inkább a padel felé fordultam, mára ez lett a fő sportágam. A padelban nekem is nagyon tetszik ez a fieszta-jelleg, de számomra az is vonzó, hogy itt nem csak a fiataloké a világ. Az idősebbek is jól helyt tudnak állni. Hosszú távra tervezek, nagyon remélem, hogy mire elérem a hatodik ikszet, hatvan felletti kategória is lesz. Mert nemcsak játszani, de nyerni is szeretünk.

 

padel eb 2 2021Magyarok az Európa-bajnokságon

 

A teniszezők nyári korosztályos Európa-bajnokságán Dankó Vanesa Dalma, Udvardy Luca és Fenyves Gréta társaságában nemcsak a döntőn való részvételt harcolta ki, a kontinentális finálé negyedik helyével az U16-os világbajnokságon is részt vehettek. Talán ez a siker is közrejátszik abban, hogy Vani nem hagyja magát eltéríteni választott sportágától:

− Senkinek sem szeretném elrontani a szórakozását, biztosan nagyon jó sport a padel, de a magam részéről én inkább maradok a tenisznél. Engem ide kötnek a céljaim és a vágyaim, s ezekből egyelőre nem is szeretnék lejjebb adni. A padel kedvéért pedig még annyira sem – jelenti ki határozottan az MTK-BTC- fiatalja, aki a tőle megszokott elhatározottsággal rója tovább az útját, természetesen a teniszpályán.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2021

Pályakereső