Nyomtatás

A hetedik helyen végzett a Tennis Europe U14-es mesterversenyén Bíró Melinda. A szegedi Gellért SE fiatal kecskeméti játékosának 2021-es esztendejét edzői, Kuhárszky Zoltán és Kiss György értékelték. A 2007-es korosztály hazai legjobbjára jövőre is nagy kihívások várnak, hiszen megkezdi a junior ITF-tornákon való versenyzést.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Monte-Carlóban, a Tennis Europe korosztályos mestertornáján zárta egyébként is sikeres évét a Gellért SE játékosa, Bíró Melinda. Mivel a hercegségben az idei eredményei alapján adott  egymásnak randevút az U14-es és az U16-os korosztály legjobb nyolc-nyolc európai teniszezője, már a szereplés jogának kivívása maga is óriási fegyvertény. 2021-ben ez rajta kívül nem is sikerült másik magyar játékosnak. S bár Melinda minden vágya a részvétel volt, végül ő maga is meglepődött, amikor arról értesítették, hogy nyolcadikként ugyan, de éppen befért a kontinentális mezőnybe.

− Nem titkolom, hogy ugráltam örömömben, amikor Gulyás István szövetségi edzőtől meghallottam a hírt, mert óriási megtiszteltetésnek tartom a részvételt – emlékezett vissza a boldog pillanatra Bíró Melinda, aki két vereséggel és egy győzelemmel végül a hetedik helyen végzett korosztályában, s ezzel a papírformánál jobb eredményt ért el. – Úgy jöttem ki Monte-Carlóba, hogy szeretnék egy meccset nyerni. Annak ellenére, hogy tudtam, bármi is történik, számomra már az is boldogság, hogy egyáltalán ott lehetek a tornán. Utolsó helyen, éppen becsúsztam, így nem voltak túl nagy elvárásaim. Amikor az ellenfeleket végignéztem, volt egy érzésem, hogy talán a cseh Laura Samsonova ellen kezdek, s mivel harmadik kiemelt volt, ez nem is tűnt a legrosszabb forgatókönyvnek. Az első szettben ennek ellenére nem voltam ott igazán fejben, a másodikban viszont történt valami és elkezdtem élvezni a játékot. Bevillant, hogy itt lehetek a kiválasztottak között, ezért mindent bele kell adnom. Ettől kezdve felszabadultan játszottam, s még az öt-öthöz is közel voltam.

Fordítani azonban nem tudott. Az ifjú magyar játékos szerint ugyanis nagyon nehéz a cseh lányok ellen játszani. Gyorsak és nem hibáznak. Nem véletlenül jutottak tehát hárman is a mesterverseny legjobb nyolc teniszezője közé ebben a kategóriában. A második ellenfele is igazolta ezt a tételt, bár Melinda szerint a számszerű eredmény korántsem tükrözte a játék valós képét.

− Nyolc gémben is negyven-negyven volt az állás, ezért itt is úgy éreztem, hogy van keresnivalóm. Júliusban ráadásul döntő szettben kaptam ki Forejtkovától, amiért szerettem volna visszavágni. Jól játszottam, a fontos pontokat azonban ő csinálta meg. Bevallom, ez a vereség nagyon fájt, különösen azért, mert akár fordított eredmény is lehetett volna. Meccs után mindent megbeszéltem Kiss György edzőmmel és estére helyre tettem a dolgokat. Úgy feküdtem le, hogy másnap még javíthatok – idézte fel a csütörtöki vesztes találkozót a kecskeméti fiatal.

 

biro melinda es kiss gyorgy 202108Kiss György és Bíró Melinda a magyar bajnokságon

 

Melindának az orosz Golovina ellen is volt törlesztenivalója, mert a júniusi ukrán tornán pont tőle kapott ki a legjobb nyolc között. A visszavágás pedig a legjobbkor jött, aminek leginkább azért örült a magyar játékos, mert az így megszerzett hetedik hellyel gyakorlatilag egyet előbbre is lépett a papírformához képest. Ráadásul a fejlődését is leginkább azon méri, hogy akiktől korábban kikapott, azokat egy idő után már képes megverni. Monte-Carlóban pedig pontosan ezt történt az utolsó, pénteki mérkőzésen. Ezzel pedig feltette a koronát az egyébként is sikeres esztendőre.

− Tavaly nagyon sok torna elmaradt, ezért az idei szezon sűrűbb lett a szokásosnál – értékelte tanítványa szereplését Kuhárszky Zoltán, aki Kiss Györggyel együttműködve irányítja Melinda felkészülését. – A programunkat végig csináltuk, igazi célkitűzéseink nem voltak, hiszen azt sem tudtuk mire számíthatunk. A mesterversenyen ugyan voltak hiányzók, ennek ellenére sikerként értékelem a részvételt. Szép befejezése az évnek. Úgy gondolom, hogy Melinda az európai középmezőny legelején foglal helyet, lőtávolban a legjobbaktól. Ez azért nagyon fontos, mert a színvonalas nemzetközi mérkőzések segítik leginkább a fejlődését. Mostantól minden év nagyon fontos, jövőre korosztályt vált, a tizenhat éves lányok között pedig már hatalmas a verseny. A nemzetközi porondon ráadásul mostantól csak junior ITF-tornákon fog indulni, ezért nagyon nagy figyelmet fordítunk majd a fizikális fejlesztésére. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, mind neki, mind pedig a szüleinek türelmesnek kell lennie.

A szakember szerint Melinda nagyon sokat fejlődött technikailag, ezért a játéka kifejezetten tetszik neki. A szervát tartja egyetlen gyenge pontjának, de azon is folyamatosan dolgoznak. A szorgalmával sem korábban, sem most nincsen probléma, s csak egy kicsit kellene a jelenleginél tudatosabbnak lennie. S hogy milyen messzire juthatnak hosszú távon, az Kuhárszky szerint elsősorban azon múlik, mennyire lesz gyors és erős a játékában, s ezzel szoros összefüggésben hogyan fejlődik a lábmunkája.

A Kecskeméten élő és ott a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnáziumban tanuló Bíró Melinda Budapest és Szeged között osztja meg az edzésidőit. A fővárosban Kuhárszky Zoltán, a Tisza-parti városban pedig Kiss György vezeti a gyakorlásait. A két szakember között nagyon jó az összhang, ezért a jövőben sem kívánnak változtatni a jelenlegi felálláson.

− Az éves versenyprogramot Tücsi (Kuhárszky Zoltán)  állítja össze, az ob-ra és a vidékbajnokságra viszont én kísérem a csapatot. A külföldi tornákra sokat utazott Szávay Blankával, ám neki egyre több az elfoglaltsága a Vasasnál, ezért Trója Gréta is beugrott, s hosszú távon Susányi Zsófiát is szeretnénk bekapcsolni a kísérésbe. A meccsek után a távolság ellenére is azonnal megbeszéljük a tanulságokat, s az edzők által elkészített jelentést Tücsivel közösen elemezzük ki. Ezeket egyébként Gellért Ákos is megkapja, aki menedzserként támogatja Melindát – vázolja a Gellért SE-nél felállított rendszert a vezetőedző, Kiss György, aki szerint játékosuk megérdemelten vehetett részt a mesterversenyen, hiszen nagyon jó eredményei voltak évközben. – Szerencsére most már nemzetközi szinten is rutinosnak számít, s én örömmel emelném ki azt a tényt is, hogy elkerültek bennünket a sérülések. Pedig nagy terhelés volt rajta. Ennek ellenére néhány alkalommal kellett csak könnyített edzéseket végeznünk egy-egy apró húzódás miatt, komoly problémánk egyszer sem volt. Most az a feladatunk, hogy felgyorsítsuk a szerváját és fejlesszük az erőnlétét, hiszen olyan játékosok ellen fog a jövőben játszani, akik már szinte kész felnőttek, vagy ténylegesen azok. Ami idén jó volt, az jövőre már nem lesz elég, s erről már egyeztettük is a sarokpontokat Tücsivel. Okos, szorgalmas, kiegyensúlyozott lány. Éppen ezért szeretem őt kimozdítani a komfortzónájából, mert annak nem igazán örül. De többek között ez is a feladatunk, felpaprikázni, amikor kell. Ritmusból ugyanis gyönyörűen dolgozik, ám most már neki is bele kell állnia az indításokba.

Bíró Melinda kifejezetten elégedett volt a zsúfolt versenynaptárral, hiszen teniszezni és utazni egyaránt szeret. Éppen ezért a Budapest-Kecskemét-Szeged háromszög rendszerese bejárása sem fárasztja, sőt:

− Tücsivel és Gyurival egyaránt nagyon szeretek dolgozni, úgy érzem, hogy remekül kiegészítik egymást az életemben és a teniszkarrieremben egyaránt. De nagyon hálás vagyok Blankának is, mert sokat utazott velem, támogatott, szurkolt nekem és mindvégig bízott bennem. A rosszabb napjaimon pedig felvidított, mert bizony ilyenek is voltak.

 

biro melinda es szavay blanka 2021Szávay Blanka és Bíró Melinda

Jól bírtam az idei feszített tempót, júniusban, Oberpullendorfban éreztem ugyan egy pici megtorpanást, de akkor is csupán mentálisan voltam fáradt. Egy héttel később, Ukrajnában pedig ismét a topon voltam, amit bevallom, nem is igazán értettem. Összességében minden idei pillanat értékes volt a számomra, s jövőre is hasonlóan jó évet várok magamtól. Akkor is, ha az ITF-világranglistáján még nincsen pontom. De azt hiszem, épp itt az ideje, hogy megszerezzem az elsőt. Ha az meglesz, akkor megpróbálok minél határozottabban elindulni felfelé. Bár én nem ezekben a pontokban mérem a fejlődésemet, hanem a játékom erősödésén és az ellenfelekben. Akiktől korábban kikaptam, azokat igyekszem megverni. Nagyon jó érzés számomra így befejezni az évet, s motivációt ad a következőhöz, amely biztosan nehezebb lesz az ideinél. Én mégis várom, mert szívből szeretem, amit csinálok.


Tennis Europe Junior Masters. Monte-Carló.
Nyolcaddöntő: Laura Samsonova (3., cseh) – Bíró Melinda 6:1, 6:4.
Az 5-8. helyért: Eliska Forejtkova (cseh) – Bíró Melinda 6:1, 6:1.
A 7-8. helyért: Bíró Melinda – Maria Golovina 7:5, 6:4.
Végeredmény: 1. Laura Samsonova (3), 2. Eva Maria Ionescu (4. román), 3. Alena Kovackova (1, cseh), 4. Ksenia Smirnova (2, orosz), 5. Elisa Forejtkova, 6. Dora Miskovic (horvát), 7. Bíró Melinda, 8. Maria Golovina.

FaLang translation system by Faboba