Az Udvardy Luca, Dankó Vanessa, Fenyves Gréta összeállítású U16-os leányválogatott a 12. helyen végzett a Junior Billie Jean King Kupán.

A korosztály csapatvilágbajnokságán sok értékes tapasztalatot szerzett a Gulyás István által vezetett társulat, s még a torna névadójától is kaphattak tanácsokat.

Fenyves Gréta, Udvardy Luca, Dankó Vanesa, a háttérben Gulyás István

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A Törökországban megrendezett Junior Billie Jean King Kupán, vagyis a korábbi FED Cup-on, a tizenkettedik helyen végzett a magyar leányválogatott. Az U16-os korosztály világbajnokságára az európai csapatverseny során kvalifikálta magát az Udvardy Luca, Dankó Vanesa Dalma, Fenyves Gréta trió. Az együttes irányítója Gulyás István, az MTSZ női szakágának utánpótlásért felelős edzője. A női szakág utánpótlásáért felelős szakember szerint erőteljesebb játékstílust kell alkalmazniuk a magyar fiataloknak.

Három éven át, 2016 és 2018 között Budapest adott otthont nemcsak a leányok, de a fiúk junior Davis Cup elnevezésű versengésének is, ekkor a rendező jogán valamennyi csapatunk ott lehetett az indulók között (a fiúk többször alanyi jogon is kiharcolták a részvételt – a szerk.). A csoportmeccseket követő felsőházas, vagyis az 1-8. helyért folyó csatákban azonban akkor sem tudtak részt venni fiataljaink – 2017- ben a lányok saját jogon kerültek be a vb budapesti döntőjébe, miután 4. helyen végeztek a szintén Budapesten rendezett csapat Eb döntőben. A csapat tagjai Nagy Adrienn, Gécsek Fanni, Zádori Réka. Egy évvel később, 2018-ban a Drahota-Szabó Dorka, Petrova Anasztázia, Szabanin Natália összeállítású együttes a 13. helyen végzett. Az utolsó nagy eredmény a ma már a felnőttek között is az élvonalhoz tartozó Gálfi Dalma, Stollár Fanny és Udvardy Panna nevéhez köthető, hiszen ők 2014-ben, Mexikóban, a harmadik helyen végeztek az orosz együttes legyőzésével. A korosztályos csapatvilágbajnokságon a Magos Dorottya, Németh Virág, Balázs Ildikó trió volt az egyetlen döntős, ők 2000-ben, Japánban a csehektől kaptak ki a fináléban.

A magyar utánpótlás-válogatottak számára az utóbbi időben többnyire az is túl nagy feladatnak tűnt, hogy a nyári csapat Európa-bajnokságon, vagyis a Summer Cup-on a nyolcas döntőbe kerüljenek, így a vb-részvételre esélyük sem volt, hiszen oda már csak a finálé első négy helyezettje jut tovább kontinensünkről. Ez a bravúr idén sikerült az U16-os leányválogatottnak, amely a hét elején tért haza Törökországból.

− Nagyon jó eredménynek tartom ezt a tizenkettedik helyet, hiszen a tizenhatos mezőnybe mindössze öt európai ország kerülhetett be – értékelte honlapunknak a válogatott teljesítményét Gulyás István szakvezető. – Romániában, majd Csehországban is helyt kellett állniuk a lányoknak a részvételhez. A tényekhez hozzá tartozik, hogy több tenisz-nagyhatalom le is maradt a részvétel lehetőségéről. A selejtezőkön való jó szereplésnek, valamint az első két játékosunk korosztályos világranglista-helyezésének köszönhetően a hatodik helyen emeltek ki bennünket, ám a csoportunkból végül nem sikerült a felsőházba kerülnünk. Az eredményeket megnézve, voltak meccseink, amelyek mindössze néhány ponton, vagy egy meccs-tie-breaken múltak, így nem voltunk messze az „álmainktól”. Összességében tehát gratulálok a lányoknak a helytálláshoz, még akkor is, ha kicsit több szerencsével többet is kihozhattunk volna magunkból. A szerencsén ebben az esetben azt értem, hogy sérülések és betegségek miatt egyikük sem volt topformában, s komolyabb közös felkészülésre sem volt emiatt lehetőségünk. Az viszont egyértelmű, hogy három leányjátékosunk olyan képességekkel rendelkezik, amely alapján a nemzetközi élvonalban is ott van a helyük, amennyiben technikailag, taktikailag, erőnlétileg és mentálisan is a kellő ütemben fejlődnek tovább.

A magyar szakember szerint tanulságos egy hét áll mögöttük, fiatal teniszezőink hat nap alatt hat mérkőzést játszottak, a világ legjobbjai ellen. Ezek közül a tanulságok közül pedig az egyik legfontosabb, hogy sokkal erőteljesebb játékstílusban kellene pályára lépnünk, a pörgetett ütésekre módszeresen felépített játékra összpontosítva. A random ütések ideje ugyanis lejárt, a tudatosság már a 15-16 éves korosztály esetében is alapvető követelmény.

A csapat elsőszámú játékosa Udvardy Luca (junior ITF 141.) számára a csapatverseny miatt volt különleges a torna, hiszen ő már fiatal kora ellenére is nemzetközi tornáról nemzetközi tornára járva gyűjtögeti az értékes ranglista pontokat. S bár az együttesben betöltött szerepe nem volt könnyű, ő mindig örömmel vállalja az első játékos posztját, egyáltalán nem érzi megterhelőnek az ezzel járó felelősséget:

− Számomra inkább motiváló, hogy a legjobbak ellen kell kezdenem. Különösen egy ilyen fantasztikus csapatban, amelyben végig támogattuk és motiváltuk, ha kellett, vigasztaltuk egymást. Számomra nagyon fontos, hogy egymásért és az országunkért küzdhettünk. A vb-n természetesen nem volt annyi ismerős arc, mint általában a tornákon, de a programoknak köszönhetően új barátokat is szerezhettünk. Sérülésből jöttem vissza, így nem volt könnyű dolgom, de végig küzdöttem és amit lehetett, megtettem. Szerintem nagyon jó meccseket játszottunk, a törökök elleni különlegesen izgalmas volt, hiszen a hazai szurkolók nagyon jó hangulatot teremtettek. Úgy érzem, a játékintelligenciám az erősségem, ez itt is látható volt, fizikálisan azonban még nagyon sokat kell fejlődnöm.

A második pozícióban Dankó Vanesa Dalma (junior ITF 463.) több mérkőzést is meg tudott nyerni, amiben szerinte is nagy része volt a remek csapathangulatnak:

− Őszintén mondom, tényleg ritka, hogy három lány ennyire együtt tud működni és össze tud fogni, mint ahogy mi tettük ezt az utóbbi hónapokban. Szerintem ennek nagy hatása volt az eredményre is. Én már azt is nagy dolognak tartottam, hogy egyáltalán kijutottunk a vb-re, ezért egyénileg és a csapat szempontjából is elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Ha pedig hozzávesszük a sérüléseket és a betegségeket, akkor pedig még inkább. S hogy mit tapasztaltam? Én is az erőnléti hiányosságokat említeném, bár nekem még mentálisan is lenne hová fejlődnöm. Egy teniszezőnek azonban mindig haladnia kell előre, ha valaki azt mondja mindenben elég jó, ott nagyon nagy baj van. Nagyon fontos, hogy okosan játsszunk, beosszuk az erőnket, felismerjük az ellenfél gyenge pontjait. És persze a sajátunkat is.

Fenyves Gréta (junior ITF 1195.) is osztotta társai véleményét a kiváló csapathangulatról és ő is hasznos tapasztalatokat gyűjtött Törökországban:

− Szerintem elértük azt, amit szerettünk volna, bár jobb lett volna, hogyha a legjobb nyolcba is be tudunk jutni. Ennek ellenére már a részvétel tényét is óriási eredménynek tartom, a tizenkettedik helyet pedig még inkább. Nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam, miközben plusz energiákat és motivációt is nyertem a világ legjobbjai között. Az biztos, hogy erőben még sokat kell fejlődnöm, amihez az ütések alapja szerintem már megvan, így ezekre fogunk építkezni.

A fiatal játékosok azonban nem csak a pályán, de azon kívül is átélhettek felemelő pillanatokat Törökországban. Ilyen volt például a Billie Jean Kinggel tartott online konferencia, amelyen a sorozat névadója sok hasznos tanáccsal látta el fiatal követőit.

A három magyar teniszező számára nagy motiváció jelentett a beszélgetés, Udvardy Luca és Fenyves Gréta egyaránt a találati pont fontosságát jegyezte meg követendőként a tanácsok közül. Dankó Vanesa ugyanakkor a virtuális találkozás inspirációs oldalára hívta fel a figyelmet, ő úgy fogalmazott, új erőt adtak neki az egykori kiváló játékos szavai. Olyan fontos dolgokra irányította rá a tekintetét, mint a profi hozzáállás és gondolkodás, amelynek elsajátítása 16 évesen sem korai, sőt.

u16 danko gulyas fenyves udvardy 2021

 

Junior Billie Jean King Cup. Törökország.
2. számú csoport: Kanada – Magyarország 2-1
(Victoria Mboko – Udvardy Luca 6:1, 6:3, Naomi Xu – Danko Vanesa Dalma 2:6, 4:6, Dankó, Udvardy, Mboko, Martyna Ostrzygalo 2:6, 6:2, 10:6) Törökország – Magyarország 2-1 (Melisa Ercan – Udvardy 6:0, 6:4, Duru Soke – Dankó 5:7, 6:3, 6:2, Fenyves Gréta, Udvardy – Duru Yagmur Durgun, Ercan 6-7(3), 6:2, 6:10), Németország – Magyarország 2-1 (Udvardy – Ella Seidel 6:2, 6:1, Marie Vogt – Dankó 6:2, 4:6, 6:4, Carolina Kuhl, Seidel − Dankó, Udvardy 5:7,  Németország feladta) A csoport végeredménye: 1. Németország, 2. Kanada, 3. Törökország, 4. Magyarország.
Helyosztók. 9-16. helyért: Magyarország – Chile 3-0 (Fenyves – Antonia Vergara Rivera 3:6, 6:2, 10:3; Dankó – Martina Pavissich 6:1, 6:3; Fenyves, Udvardy – Pavissich, Rivera 6:3, 6:2)
9-12. helyért: Thaiföld – Magyarország 2-1 (Tyra Lithiby – Fenyves 6:4, 6:4; Salakthip Ounmuang – Dankó 6:3, 6:3; Ounmang, Pimmada Thongkum 6:4, 2:6, 10:3)
11-12. helyért: Törökország – Magyarország 2-1 (Soke – Udvardy  0:6, 2:6; Durgun – Fenyves 6:1, 6:1; Durgun, Soke – Dankó, Udvardy 6:4, 6:2)

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső