A 25 ezer dolláros budapesti ITF World Tour viadal zárásán mindkét egyéni aranymeccsen lesz magyar szereplő.

Vasárnap fél tizenkettőkor Jani Réka az olasz Gulia Gatto-Monticone ellen csatázhat az elsőségért, fél háromkor pedig Valkusz Máté és a lengyel Pawel Cias küzd a férfi torna elsőségéért.

A párosszámok már lezárultak: a férfiaknál és a nőknél is magyar győzelmet ünnepelhettünk.

Nagy Péter és Borsos Gábor - Fotók: huntennis.hu Facebook

 

Árvay Sándor írása (tenisz-palya.hu) * A Nemzeti Edzésközpontban szombaton minden együtt volt, ami egy sikeres versenyhez szükséges. Remek idő, szép számú publikum, több kamerával működő profi televíziós közvetítés, magyar szereplők csaknem minden mérkőzésen, elegáns képet mutató labdaszedői és vonalbírói csapat, mely ezen a tornán mutatkozott be egységes egyenruhájában.

S természetesen magyar főszereplők! Igazolván, milyen hasznos volt a hazai teniszezők számára az itthoni versenylehetőség. Szinte mindegyik játékosunk élt a bizalommal, s meghálálta a szabadkártyás indulási lehetőséget, egyáltalán: a hazai publikum előtti játékot.

A férfiak szombati programjában ugyan nem minden találkozón érvényesült - sajnos - a papírforma, ugyanis az 1. helyen kiemelt Piros Zsombor (358.) a megnyert első játszma után kikapott az elődöntőben - a lengyel Pawel Cias (511.) 3:6, 7:5, 6:3-ra nyert a betegségéből még nem teljesen felépült magyar ellen.

Betegséggel, pontosabban: sérüléssel küszködött a héten Valkusz Máté is, különös módon kúrálta vállának kínjait. Úgy tűnik, immár meccsek óta, egészen jól elboldogul a western-mintájú csípőlövéses szerváival... Az alapvonaltól távolabb állva bombázza a túloldalra méregerős adogatásait, s a vetélytársak nehezen olvassák, nem tudnak mit kezdeni az erősen felpörgetett labdákkal. Az alsó adogatás a Marozsán Fábián elleni szombati elődöntőben sem volt hátrány Valkusz számára, aki végül 6:3, 6:3-ra nyerte a magyar elődöntőt.

A nap legnagyobb csatáját a férfi párosok döntője hozta, csak a szuper tiebreak utolsó pontjai határoztak a győztesről, miközben mindkét duónak volt meccslabdája. Hatalmas izgalmak közepette húzta be Borsos Gábor és Nagy Péter a döntőt, 6:7(4), 6:3, 13-11-re győztek le, ezzel mindketten 2019 óta először nyertek nemzetközi versenyt és Gábor 25., Péter pedig 13. páros tornagyőzelmét szerezte meg.

 

paros copySávolt Attila sportigazgató, Bor Péter versenyigazgató, Jaroslav Pospisil, Filip Duda, Nagy Péter, Borsos Gábor, Nyírő László ITF supervisor, Szörény Rezső játékvezető

 

- Öröm volt nézni ezt a találkozót, hiszen két tapasztalt duó küzdött az elsőségért - mondta honlapunknak Nyírő László, a férfi torna ITF versenybírója. - A sok nemzetközi sikert elért 40 esztendős veterán cseh Jaroslav Pospisil a tanítványa, a 23 éves Filip Duda oldalán remek párost alkotott, ám a háló túlsó oldalán a magyar kettős hasonlóképp nagy tapasztalatokkal rendelkezett, s mindketten bravúrosan játszottak. A két Davis Kupa-játékosunk látványos játékkal gyűjtögette a pontokat. A szuper tie break során többször fordult a kocka, a cseheknek is volt meccslabdájuk, ám a végén mi örülhettünk.

A hölgyeknél a külföldiek elődöntőjét a 2. kiemelt olasz Giulia Gatto-Monticone nyerte egy szoros és egy sima szett után a horvát Tena Lukas ellen (7:5, 6:1).

A felső ágon két hazai játékos viaskodott a finálé jogáért. A 3. kiemelt Jani Réka másfél megnyert játszma után került a döntőbe, hiszen 7:5, 3:1-es állásnál a vállsérüléssel bajlódó meglepetésember, Szabanin Natália feladta a mérkőzést. Az ifjú magyar ezt követően próbálkozott orvosi segítséggel, ám végül úgy döntött nem kockáztatja egészségét, hanem visszalép a párosdöntőtől.

Különös módon alakult a tehát a párosok végjátéka: Nagy Adrien, Szabanin Natália duó játék nélkül jutott túl a Daniela Seguel, Tóth Amarissa elleni elődöntőn, ám Szababinnak az egyéni mérkőzésen elszenvedett vállsérülése miatt fel kellett adniuk a finálét. Az elsőséget így a 4. helyen kiemelt Drahota-Szabó Dorka és a svéd Caija Wilda Hennemann párosa szerezte meg. Dorka ezzel harmadik profi tornagyőzelmét aratta, ebből másodikat a svéd partnerével.

 

noi parosNagy Adrienn, Szabanin Natália, Caija Wilda Hennemann és Drahota-Szabó Dorka

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső