Pénteken estére eldőlt, hogy budapesti 25 ezer dollár összdíjazású női és férfi ITF-tornának valamennyi hétvégi döntőjében lesz magyar játékos.

A szombati elődöntők során Jani Réka és Szabanin Natália, valamint Marozsán Fábián és Valkusz Máté egyaránt egymás ellen mérkőzik.

A férfi párosoknál a „nagy múltú” Borsos Gábor, Nagy Péter duó is finálés.

Szabanin Natália (balról), a torna meglepetésembere - Fotók: huntennis.hu Facebook

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ)  * A csütörtöki esőzés miatt nehéz nap várt pénteken a hölgyekre, különösen a reggeli második forduló győzteseire, hiszen még aznap pályára kellett lépniük a negyeddöntőkben. A négy, még játékban lévő magyar Nagy Adrienn, Stollár Fanni, Jani Réka és Szabanin Natália közül végül csupán utóbbi kettő szembesült ezzel a problémával, ám egyikük sem bánta. Sőt, mint később kiderült, a terhelést is jól bírták, a késő délutáni meccsükön is nyerni tudtak.

A budapesti torna meglepetésembere, a még juniorkorú Szabanin Natália menetelése, aki a péntek reggeli második fordulóban a torna hatodik kiemeltjét, a chilei Daniela Seguelt verte meglepő magabiztossággal és gyorsasággal 6:2, 6:2 arányban, majd a délutáni negyeddöntőben, az első kiemelt, francia Cloe Paquet-t búcsúztató svéd Caijsa Wilda Hennemann ellen nyert 6:1, 6:4-re. Utóbbi mérkőzés második szettjében hatalmasat küzdött az MTK Budapest játékosa, éppen ezért nagy örömmel vette tudomásul, hogy a Nagy Adrienn oldalán vívandó, s aznap már harmadik mérkőzésére végül az ellenfél visszalépése miatt nem kerül sor. Azt viszont, hogy szombaton egyes elődöntője és páros döntője egyaránt lesz, egy cseppet sem zavarta.

− A fizikumom szerencsére nagyon jó, azzal sohasem volt problémám – mondta boldogan Szabanin a svéd Hennemann ellen megnyert találkozóját követően, aki úgy gondolja, hogy mostanra állt össze teljesen a játéka. – Az első meccsemen ugyan még nem voltam elég kiegyensúlyozott, voltak kisebb hibák, ma reggel viszont már nagyon jól játszottam. Délután is jó volt az első szett, a másodikra azonban kicsit elfáradtam. Két meccset azért nem könnyű lejátszani, de szerencsére sikerült. Holnap is menni fog. Egyébként arra egyáltalán nem számítottam, hogy elődöntőbe fogok jutni, az is a lehetőségek között volt, hogy az első fordulóban búcsúzom, hiszen ez a női mezőny elég erős. Éppen ezért nagyon boldog vagyok, hogy élni tudtam a szövetségtől kapott szabadkártyával, és elődöntős lehetek.

A fiatal játékos egyébként saját magát is meglepte azzal, hogy a játéka ennyire összeállt, s szerinte fejben jobbak még nála az idősebb teniszezők. Éppen ezért fejlődni is leginkább abban szeretne, hogy a fontos pontokat is meg tudja nyerni. S amikor lehetősége lenne arra, hogy egy jó kezdés után a második szettben is gyorsabban ellépjen az ellenfelétől, akkor azt könyörtelenül kihasználja.

Közben Jani Réka előbb a selejtezőből érkező olasz Lisa Pigatot győzte le 6:4, 7:6(3)-os hatalmas csatában, majd az észak-macedóniai Lina Gorcheskát 6:4, 6:2-re. Ezzel eldőlt, hogy az elődöntőben ő lesz Szabanin ellenfele, ami egyben azt is jelentette, hogy biztosan lesz magyar teniszezőnő a vasárnapi döntőben.

− Ezek a győzelmek most nagyon jól jöttek nekem, mert az utóbbi időben sokat játszottam, s kicsit féltem, hogy ez a hét pluszban már sok lesz – beszélt a tornával kapcsolatos előérzeteiről Jani Réka. – De miután hazai versenyről volt szó, én pedig szeretek időt tölteni itthon a családommal és a barátaimmal, úgy voltam vele, hogy összeszedem minden energiámat és megpróbálom kihozni belőle a legtöbbet. Most már biztos, hogy jó döntés volt az indulás, annak pedig különösen örülök, hogy ilyen jól ment a játék.

 

jani 2021Jani Réka

 

Stollár Fanni és Nagy Adrienn ezzel szemben nem jutott túl a második fordulón, előbbi a román Alexandra Ignatiktól, utóbbi pedig a horvát Tena Lukastól szenvedett vereséget.

− Azért jó meccs volt a mai is, az ellenfelem ugyanis nagyon jól játszott – mondta vereségét követően Nagy Adrienn. – Nagyokat ütött, jól szervált és nem igazán rontott. Próbáltam a keddi formámat és játékomat hozni, de nem sikerült. S ez elsősorban azért volt, mert nem engedte, hogy én irányítsak, és a rákényszerítsem a játékomat. Nekem pedig minden jó labdám öt centivel szélesebb vagy hosszabb volt a kelleténél. De így is nagyon elégedett vagyok a szerepléssel, az itt nyert pontok igen értékesek, nagyon jó verseny volt a számomra. És még ott van a párosdöntő is Natival, aminek természetesen a lehető legnagyobb elszántsággal vágunk neki.

A magyar férfijátékosok viszont százszázalékos teljesítménnyel rukkoltak elő egyesben, hiszen a mindhárom, még versenyben lévő teniszezőnk sikerrel vette a negyeddöntőt. Igaz, Piros Zsombornak és Marozsán Fábiánnak egyaránt jól meg kellett küzdenie a továbbjutásért. A még mindig vállsérüléssel bajlódó Valkusz Máté ezzel szemben két szettben, igen gyorsan győzte le a cseh Martin Krumich-ot. Utóbbi csütörtökön délután Madarász Gergellyel vívott közel háromórás meccset, így meglehet, hogy még ennek a fáradalmait is érezte.

− Tudom, nem néz ki túl szépen, hogy alulról szerválok, de nem merem kockáztatni, hogy súlyosbodjon a vállsérülésem – ismerte el a találkozó után Valkusz Máté, aki most már második meccsét nyerte közel sem százszázalékos állapotban. – Az az igazság, hogy nagyon kellemetlenül adogatok így, az ellenfelem nem tudja, mire számíthat. Ha velem szemben valaki így állna fel játszani, bizony én is ideges lennék. Nagy sebességgel, nagy pörgetéssel küldöm át a labdát, s már készen is állok arra, hogy amint visszatér, lecsapjak rá. Egyébként játék közben semmi gondom nincs, éppen ezért ekkor próbálok minél nagyobb nyomást helyezni az ellenfeleimre. A következő fordulóban, Marozsán Fábi ellen azért egészen más lesz a helyzet. De ez már egy másik történet.

A budapesti torna első kiemeltje, Piros Zsombor a tőle megszokott magabiztossággal kezdett, és 6:2-re hozta az első szettet Filip Duda ellen. A cseh játékos kellemetlen stílusával tört borsot a magyar játékos orra alá, amelynek ellenszerét csak a harmadik játékrészben találta meg, miután a másodikat 6:3 arányban elvesztette:

− Egy idő után már inkább nem számoltam, mennyi fonák keresztet és necces labdát ütött, sajnos ez kihozott egy kicsit a sodromból – idézte fel a találkozó számára kellemetlen pillanatait Piros Zsombor. – Az igazság azonban az, hogy még mindig nem gyógyultam meg teljesen, bár napról napra jobban érzem magam. Körülbelül tíz százalékos lépésekkel jövök kifelé, ami azt jelenti, hogy ma hatvanon voltam, holnap viszont már hetvenen leszek. Most még a szokásosnál könnyebben fáradok el, de a szívem most is a helyén volt, és kiküzdöttem a továbbjutást.

A férfi egyéni meccsek sorát Marozsán Fábián zárta, aki az első szettben ijesztett rá a hazai szurkolókra, hiszen nagyon simán 6:1-re elveszítette azt. A fiatal játékos szerint ekkor már nagyon sokat hibázott, ami nem először fordult elő a torna során.

− Ezen a héten jellemzően rosszul kezdtem a meccseimet, és lassan jövök bele a játékba, egyre kevesebbet hibázva – elemezte saját találkozóját Marozsán. – Az igazsághoz azonban az is hozzá tartozik, hogy az olasz srác nagyon jól játszott, különösen az első szettben. A második végét viszont már láthatóan elengedte. Én viszont ezt megelőzően a breakből merítettem erőt, s akkor már tudtam, hogy képes leszek fordítani. Természetesen a lehető legmesszebb szeretnék menni a tornán, de ha reálisan nézzük a tényeket, akkor már most nagyon elégedett vagyok. Huszonötezresen még nem sikerült ilyen jól szerepelnem. Szóval megyek tovább, de Máté ellen nem lesz könnyű. Szerintem ki-ki meccs lesz.

A párosok küzdelmeiben is volt okunk az örömre, különösen a hölgyeknél, hiszen a Nagy, Szabanin kettős döntőbeli ellenfél is félig magyar, Drahota-Szabó Dorka révén, aki a svéd Caijsa Wilda Hennemann oldalán egy szlovén duó legyőzésével jutott a szombati fináléba.

A férfiak mezőnyében pénteken még két párosunk is versenyben volt, a Kisantal Botond, Szombathelyi Benedek, valamint a Nagy Péter, Borsos Gábor duó. A döntőbe végül ez utóbbi verekedte be magát, mégpedig egy 6:2, 6:0-as igen gyors győzelemmel. Pedig a két jóbarát elsősorban azért indult a tornán, hogy minél többet és hosszabban játszhasson, ezért a meccs után még jónéhány percig a pályán maradtak, hogy egymással ütögessenek…

A sok szép közös párosemlék miatt használtuk ki a hazai rendezés lehetőségét, s indultunk el a tornán, éppen ezért célokat sem tűztünk ki magunk elé – mondta a meccs után Nagy Péter. – Mi tényleg a játék öröme miatt vagyunk itt, s hogy ez döntőt ért, az már csak hab a tortán. Jó páros vagyunk, jól jött ki a lépés, és eddig minden áldott nap élvezetük a meccseinket.

− A mai persze picit könnyű volt, de a tegnapi például igazán jó és izgalmas mérkőzés volt – folytatta barátja mondandóját Borsos Gábor, aki szerint Nagy Petivel tökéletesen kiegészítik egymást. – Én már nem utazom külföldre, a családom és a klubunk a legfontosabb, de a hazai indulás lehetőségét nem hagyhattuk veszni, s lám már döntősök vagyunk. Jó itt lenni, és jó itt játszani!

 

szombat

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső