A budapesti 25 ezer dollár összdíjazású női és férfi tornán, csütörtökön csak az utóbbiak játszottak.  A nők mérkőzéseit péntekre tolták, akik így azonos napon játsszák majd nyolcad- illetve a negyeddöntőket.

Sűrű program elé néz a négy magyar hölgy. A férfiaknál Piros, Marozsán és Valkusz már a legjobb nyolc között van.

Marozsán Fábián - Fotók: huntennis.hu Facebook

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Az éjszakai és a délelőtti esőzések alaposan felborították csütörtökön a budapesti 25 ezer dolláros férfi és női ITF-torna programját. A legrosszabbul utóbbiak jártak, hiszen végül egyetlen meccset sem tudtak lejátszani. A férfiak viszont a BVSC Szőnyi úti, vadonatúj pályáin becsülettel teljesítették az aznapi penzumot, még úgy is, hogy a nagy küzdők hírében álló Nagy Péter, valamint Madarász Gergely ezúttal is hosszú labdamenetes mérkőzést játszott, utóbbi csak néhány perccel maradt el a kerek háromórás meccsidőtől. Utóbbi akkor fejezte be találkozóját, amikor társai már mind szinte hazamentek. Nagy Péter pedig már a párosát játszotta Borsos Gábor oldalán.

De ne szaladjunk ennyire előre az időben, hiszen a férfi mezőnyben pontosan hét magyar játékos volt még érdekelt a csütörtöki második fordulóban.

A leggyorsabban Valkusz Máté fejezte be a találkozóját, a szlovák Milos Karol ellenében, hiszen csak az első játszmában volt szoros a mérkőzés, a másodikban a korábbi junior világelső Valkusz már játékot sem veszített. A kezdés pillanatában azonban még az is benne volt a levegőben, hogy a vállfájása miatt szinte csak tisztességből pályára lépő magyar csak néhány gémet játszik, annak érdekében, hogy elkerüljön egy komolyabb sérülést. Az éppen ezért kizárólag alulról szerváló Valkusz azonban meccs közben változtatott elképzelésén.

− Sajnos reggelre már nagyon fájt a vállam, de nem akartam visszalépni – magyarázta a helyzetet Valkusz Máté. – Úgy gondoltam, megpróbálom, és ha nem megy, akkor még mindig feladhatom. Utóbbi kizárólag azért fordult meg a fejemben, mert ma már tudom milyen nagy érték az egészség, oly sok időt elpazaroltam már a sérülésekkel, amikor erőltettem a játékot, hogy nem szeretném ismét elkövetni ezt a hibát. Az utóbbi időben nagyon sokat szerváltam és sorozatban sok meccset játszottam. Nagyon jól ment és megy még mindig a játék, éppen ezért az a legfontosabb a számomra, hogy a vállam hibátlan legyen. Azután elkezdődött a mérkőzés, és olyan nyomás alatt tartottam a szlovák fiút, hogy azt éreztem, szerva és leütés nélkül is meg tudom oldani a meccset. Igazam lett. A hogyan továbbról a vállam fogja kimondani a végső szót, de próbálok rá nagyon vigyázni és ésszel dönteni.

A szomszédos pályán egy fiatal olasz teniszező nehezítette meg Marozsán Fábián számára a továbbjutást, akinek végül két órára volt szüksége ahhoz, hogy három szettben legyőzze Vincent Ruggerit. A magyar játékos az első játékrészben önmagához képest túl sokat hibázott, a másodikban azonban rögtön breakelt, s ezt az előnyt végig megtartva 6:4-re hozta a szettet, majd az utolsót is hasonló arányban nyerte.

− Nagyon nehéz meccs volt, az ellenfelem nagyon jól játszott, ami nem is meglepő, hiszen tavaly juniorként topnegyvenes volt – dicsérte az olasz játékost Marozsán Fábián a találkozó után. – Nekem eleinte picit nehéz volt hozzászoknom a pályához, különösen a viszonylagos sötétséghez, ezért eleinte kicsit többet hibáztam a kelleténél. A harmadik szettben azonban elkezdtem nagyon jól szerválni, és a hibáim is elmaradoztak. Örülök, hogy nyerni tudtam, mert nagyon kemény küzdelem volt a mai.

Az első igazán nagy csatát azonban Nagy Péter vívta, a másik olasz, Federico Iannaccone ellen. Hihetetlenül hosszú labdameneteket játszott a két teniszező, s csupán a tie breakben tudták eldönteni az első szett sorsát, amely közel másfél órán keresztül tartott. A második játékrészben azután már Iannaccone szinte állva hagyta a magyar játékost, aki a vereség ellenére mosolyogva hagyta el a pályát, hiszen minden tőle telhetőt megtett a győzelemért.

 

nagy petiNagy Péter

 

Fajta Péternek sem sikerült a továbbjutás, őt a negyedik kiemelt Pawel Cias búcsúztatta két szettben. A 19 esztendős magyar fiú az első játékrészben még rendre válaszolni tudott a gyorsan pörgető 27 éves, tapasztalt lengyelnek, aki három évvel ezelőtt még az ATP 393. helyén állt. A szettet azonban 7:5-re Cias nyerte, ami láthatóan megtörte az attól kezdve sokkal többet hibázó Fajta lendületét, s így a másodikat már nagyobb arányban, 6:2-re nyerte a lengyel játékos.

Az első forduló egyik legnagyobb meglepetését okozó juniorkorú Boros Attilát a második fordulóban a torna első kiemeltje, Piros Zsombor várta. A Vasas fiatalja láthatóan alaposan felkészült a 2017-es junior Grand Slam-győztesből, és egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet. Sőt. 3-3-ig fej-fej mellett haladtak, amikor Piros először breakelt, ez az előnyt megtartva 6:4-re nyerte az első szettet. A másodikban már érezhető volt, hogy Boros nem fog tudni fordítani, s ezt a szettet már valamivel gyorsabban, 6:3-ra nyerte meg Piros Zsombor.

− Soha nem játszottam még ellene, így ezért is különösen érdekes volt számomra a találkozó – foglalta össze érzéseit Boros Attila a meccs után. – Azt azért gondoltam, hogy nem fog leütni a pályáról, s azt is tudtam, hogy a múlt héten beteg volt, de tegnap már játszott és nem is rosszul. Arra törekedtem, hogy minél kevesebb ingyen pontot adjak neki, ami eleinte sikerült is, és tényleg hajszálon ment el az első szett. A hosszú labdameneteket viszont rendre ő nyerte, amit a tapasztalatának és rutinjának köszönhetett. A vereség ellenére még mindig nagyon boldog vagyok, és köszönöm, hogy indulhattam a tornán, s az első felnőtt nemzetközi versenyemen azonnal megszereztem első ATP-pontomat is.

A nap utolsó férfi egyes találkozóját Madarász Gergely játszotta a cseh Martin Krumich ellen, s már az első két szett is 1 óra negyvenhét percig tartott. A 4:6, 6:4-es teljesen kiegyenlített eredmény után, a harmadikban sem változott a játék képe, hiszen tie break döntött csak a meccs sorsáról. Utóbbiban sajnos a cseh játékos volt a jobb, s így ő jutott a legjobb nyolc közé, az elődöntőbe jutást pedig Valkusz Máté ellen kísérelheti meg.

− Nagyon sokat játszottam az utóbbi időben, az elmúlt hónapom pedig kifejezetten jól sikerült – vont mérleget mérkőzése után Madarász Gergely. – Kétszer nyertem tizenötezresen egyszer elődöntőztem, körülbelül kétszáz helyet ugrottam előre az ATP világranglistáján, ha ezeket a pontokat is hozzáadják, a régi karriercsúcsom közelében leszek, ami hét évvel ezelőtt a hatszáztizennyolcadik volt. Az idei évre azt terveztem, hogy hatszázon belülre kerülök, s ahhoz már csak néhány pontra lenne szükségem. Úgyhogy megyek tovább a céljaim után. Ami a mai meccset illeti, a rövidítésben már ő volt a jobb, előtte viszont én nem használtam ki a breakpontjaimat. Éppen ezért úgy gondolom, hogy a meccs ezeken a pontokon múlott.

A pénteki program reggel 9 órakor kezdődik a Nemzeti Edzésközpontban, ahol egész nap szoríthatunk magyar szereplőkért.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső