Öt férfi és négy női játékosunk jutott tovább a Nemzeti Edzésközpontban zajló 25 ezer dollár összdíjazású torna szerdai játéknapján.

Drahota-Szabó Dorka hatalmas csatában, szomorúan búcsúzott, míg Füle Mátyás az egyik legjobb barátjától, Valkusz Mátétól kapott ki az első fordulóban.

A juniorkorú Szabanin Natália meggyőző játékkal nyert a felnőttek között.

Valkusz Máté és Füle Zsolt - Fotó: huntennis Facebook

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Két nagyon kellemes meglepetéssel indult a Budapesten zajló 25 ezer dollár összdíjazású női és férfi ITF-torna szerdai játéknapja. A még juniorkorú Szabanin Natália és a 20 éves Nagy Adrienn egyaránt tapasztaltabb és a WTA-világranglistán náluk jóval előkelőbb helyen található játékos ellen léptek pályára. Előbbi az ellen az orosz  Irina Kromacseva (WTA 360.) ellen kísérelte meg a második fordulóba jutást, aki négy évvel ezelőtt, még top százas volt, utóbbi pedig a 283. helyezett grúz Sofia Sapatava ellen küzdött.

Az egy óra húsz perc alatt, 6:2, 6:2-re megnyert meccsével Nagy Adrienn volt a gyorsabb, aki számára a lehető legjobbkor jött a siker:

− Nagyon boldog vagyok, hogy szabadkártyát kaptam erre a tornára és élni is tudtam ezzel a lehetőséggel. Egyáltalán nem bénított meg, hogy bizonyítanom kell, hanem éppen ellenkezőleg, feldobódtam tőle. Kétszer párosban már játszottam ellene, így tudtam, mire számíthatok. Próbáltam hosszan felpörgetett labdákkal támadni, ami végül egészen jól sikerült. A látszat ellenére nem volt könnyű meccs, igen szoros gémeket játszottunk. De fejben nagyon ott voltam, azt hiszem ez döntött az én javamra. Idén nem voltak igazán jó eredményeim egyesben, ez a győzelem viszont már egy áttörést jelenthet a számomra.

Az edző-édesanya Csurgó Virág is boldogan ölelte magához leányát a meccs után, s szinte meghatódva dicsérte, megjegyezve, hogy ilyen szépen és okosan már régen nem látta játszani.

Tizennégy perccel később Szabanin Natália is boldogan hagyhatta el a Nemzeti Edzésközpont egyes pályáját, hiszen 6:3, 6:4-re legyőzte a nála több mint kilencszáz hellyel előrébb rangsorolt orosz Kromacsevát.

− Nagyon érdekes stílusa volt az ellenfelemnek, de szerencsére gyorsan megtaláltam az ellenszerét – magyarázta a találkozó után Szabanin, aki Nagy Adriennhez hasonlóan tökéletesen élt a szövetség által felkínált szabadkártya nyújtotta lehetőséggel. Igaz, ehhez az is kellett, hogy egy fontos tulajdonságában nagyon sokat fejlődjön – Megtanultam türelmesebbnek lenni, ami korábban nem igazán volt rám jellemző. Minden pontban benne voltam, és nem álltam meg egy percre sem, a labdamenet végét várva. Inkább addig tartottam magam, amíg ő nem hibázott, vagy pedig nekem nem sikerült a tökéletes helyzetet kidolgoznom.

Nati ráadásul az utolsó játékban is nagy hidegvérről tett tanúbizonyságot, hiszem semmi harmincról fordítva, az első meccslabdáját azonnal hozni tudta.

A szegedi Drahota-Szabó Dorka számára ezzel szemben kifejezetten szerencsétlenül alakult a román Alexandra Igantik (WTA 216.) elleni találkozó, hiszen élete egyik legjobb formáját produkálva sem sikerült nyernie. Pedig Dorka úgy küzdött, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva, hiába veszítette el 6:3-ra az első szettet, a másodikat 7:6-ra nyerte, s a harmadik is sokáig nyílt volt.

− Annyira sajnálom Dorkát, mert tényleg a maximumot adta, vagy még annál is többet, de az ellenfele a harmadik szett végén egyszerűen megingathatatlan volt. Nem hibázott, nem lehetett megállítani – mondta a találkozó után Dorka edzője, Hajnal István, aki nem győzte vigasztalni a vereség mikéntje miatt elkeseredett játékosát.

Közben a férfi mezőnyben is egyre több magyar lépett pályára, elsőként a torna harmadik kiemeltje, a múlt héten magyar bajnoki címet nyerő Valkusz Máté, aki esélyeshez méltóan, kevesebb, mint egy óra leforgása alatt, 6:0, 6:2-re verte Füle Mátyást.

− Úgy érzem kifejezetten jól játszottam, többet adtam ki magamból, mint általában egy első körben. Az az igazság, hogy tanultam a tegnapi Boros Attila-Velcz Zsombor meccsből, és maximális koncentrációval álltam neki a meccsnek.  – osztotta meg honlapunkkal a gyors győzelem titkát Valkusz Máté.

Ellenfele, Füle Mátyás a vereség ellenére sem volt igazán elkeseredve, különösen azért nem, mert egy olyan játékostól kapott ki, akivel szinte együtt nőtt fel, s nemcsak tiszteli az eredményeit, de igaz barátként szereti is.

− Örülök, hogy játszhattam ellene, hiszen Máté az, akit a hazai teniszéletben a legtöbbre tartok – vallotta be honlapunknak Füle Mátyás a találkozó után. – Az a két-három jó labdamenet, ami összejött, nekem igazi ajándék. Amikor megy neki a játék, akkor ő már egy másik dimenzióban jár, s bár megpróbáltam néha kicsit kellemetlen helyzetbe hozni, szerintem másfél gémig tudtam borsot törni az orra alá. Amikor Máténak nehézségei voltak, a sérülések és az egészségügyi problémák, akkor borzasztóan sajnáltam, úgyhogy most külön öröm volt ilyen formában látni. Természetesen jobb lett volna, mondjuk valaki más ellen játszani az első fordulóban, s csak utána Mátéval, de én így is elégedett vagyok.

A férfi főtábla ötödik kiemeltje, Nagy Péter szintén lelépte horvát ellenfelét, Frane Nicevic-et, egy óra két perc alatt 6:0, 6:1-re nyerte felső fordulós mérkőzését. A 29 éves játékos szerint azonban az eredmény egyáltalán nem tükrözte a pályán folyó igazi küzdelmet.

− Nem volt olyan könnyű meccs, meg kellett dolgoznom a győzelemért – mondta Nagy Péter, aki külön hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy-másfél év nehézségeit, edzőjének, Punyi Gábornak, szüleinek, valamint kedvesének köszönhetően vészelte át, s most újult erővel vág neki a versenyzésnek. S hogy ezt mennyire komolyan gondolja, azt az ob-döntő is bizonyította. – Egyszerűen imádom a teniszt, ez az életem, azért vagyok még mindig itt. Most is boldog vagyok, hogy egy ilyen fantasztikus verseny részese lehetek, és még mindig egészségesen élvezhetem a játékot. Ehhez képest az eredmény csak másodlagos.

 

nagy peti 2Nagy Péter

 

A torna szempontjából viszont korántsem volt elhanyagolható, hogy a Nagy Péter után következő három magyar játékos, Fajta Péter, Piros Zsombor és Madarász Gergely egyaránt sikeresen vette az első forduló jelentette akadályt. Ki kisebb, ki pedig nagyon küzdelem árán.

Fajta Péter például a selejtezőtábláról kapott ellenfelet, az ukrán Ilnyitskij Svjatoszlav személyében, s bár nagy lendülettel kezdte meg a meccsét, edzője Palágyi Miklós taktikai utasításait is pontosan betartva, megpróbált a lehető legstabilabban, minél kevesebb hibával játszani. A felnőttek között első évét töltő Fajta végül mindössze két játékot veszített a találkozó során, amely nemcsak az értékes ATP-pontok miatt volt fontos neki.

− Bár a mérföldkövek szerinti programot idén is teljesítettem, én többet vártam volna magamtól – beszél kritikusan nyári eredményeiről Fajta Péter. – Az év véig a hatszázba szeretnék bemenni, amihez most nagyon nagy önbizalmat ad, hogy egy ilyen rangos torna első fordulójában nyerni tudtam. Ma egyébként nem az volt a cél, hogy extrát hozzak, csak és kizárólag a továbblépés motivált.

Ahogy a torna első kiemeltjét, Piros Zsombort is, aki egy közepesen nehéz feladatként értékelte első fordulós mérkőzését az olasz Alessandro Pecci ellen. A selejtezőtábláról érkező 20 éves ellenfél stílusa ugyanis most kifejezetten jól jött az MTK Budapest junior Australian Open-győztesének:

− Agresszíven játszott, amibe a winnerek mellett bizony jó sokszor bele is rontott. Nekem ez sokkal jobban feküdt most, mint mondjuk egy jól pörgető spanyol, aki sokáig elhúzza a meccset. A múlt héten beteg voltam, nem tudtam edzeni, s még egyáltalán nem vagyok százszázalékos formában. Azt hiszem, sokkal veszélyesebb lett volna egy olyan meccs, amelyen nagyon meg kell szenvedni a pontokért. Örülök, hogy sikerrel vettem az első fordulót.

 

madarasz g. 2021Madarász Gergely

 

Az egyik legkellemetlenebb ellenfél Madarász Gergelynek jutott, aki két óra harminc perces maratoni küzdelemben kerekedett a cseh Jaroslav Pospisil fölé. Hogy hogyan, azt szinte ő sem tudta megfogalmazni boldogságában:

− Nem tudom meghatározni, hogy min múlt a mérkőzés, csak annyi történt, hogy fejben kibírtam a legnehezebb helyzeteket is. A fontosabb szituációkban jobban koncentráltam. Ennyi volt a különbség, és tényleg mindössze egy-két ponton múlt, hogy én nyertem.

A hölgyeknél a két alanyi jogon főtáblás magyar teniszező, Stollár Fanni és Jani Réka már késő délután lépett pályára. Előbbi a szlovén Nina Potocniket verte két szettben, amelyből csak az első volt kiélezett. Ám ennek is megvolt a jó oka Fanni szerint:

− Nina eleinte inkább védekezett, ami nekem kifejezetten jól jött. Amikor elkezdett támadni, akkor tudott feljönni rám, de szerencsére vissza tudtam verni a rohamait, s így a második szettben már nem volt nehéz dolgom. Egyszerűen agresszívebb voltam nála, én irányítottam a meccset. Ezt terveztem el a találkozó előtt s örülök, hogy végre tudtam hajtani.

Az egyéni meccsek sorát Jani Réka zárta, aki jól kezelte az esélyesség terhét és 6:4, 6:1-re verte a német Anna Zaja-t.

A szerdai nap magyar mérlege, így abszolút pozitív volt, a hölgyek mezőnyében ötből négy, a férfiak között pedig hatból öt továbbjutónk volt. A keddi győztesekkel együtt, az utóbbiak között heten kísérlik meg a legjobb nyolc közé jutást.

Hogy hol, az egyelőre még bizonytalan, hiszen csütörtök délelőttre nagy esőt ígér a meteorológia. Ha így lesz, a hölgyek a NEK-ben maradnak, s kivárják, míg pályára mehetnek, az urak viszont – jóval több mérkőzéssel a batyuban – nem várakoznak sokat, hanem átköltöznek a BVSC fedett salakközpontjába, s ott tudják le napi feladatukat.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső