Első nemzetközi felnőtt tornáján győzelemmel kezdett Boros Attila, aki Velcz Zsombort búcsúztatta a budapesti 25 ezer dollár összdíjazású ITF-torna első fordulójában.

A Vasas juniorkorú játékosa úgy érzi, ez a siker nagy lökést fog adni neki és elsősorban fejben volt jobb ellenfelénél.

Az egyes mezőnyben rajta kívül Marozsán Fábián jutott tovább, aki saját bevallása szerint nem játszott jól, de így is győzni tudott.

A 17 éves Boros Attila először nyert meccset felnőtt tornán - Fotó: Facebook

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Magyar szempontból férfi egyes mérkőzésekkel indult a Nemzeti Edzésközpontban zajló 25 ezer dolláros, „koedukált” ITF torna első főtáblás napja, köztük egy igazi maratoni csatával. Az egyes pályán Velcz Zsombor és Boros Attila nem kevesebb mint 2 óra 40 percen keresztül „gyűrte egymást”. Az első perctől kezdve szoros találkozó első szettjében az utolsó pillanatig hozták a játékosok a szerváikat, 6:5-nél azonban Velcz koncentrált jobban, így lett 7:5 a javára. A karrierje első felnőtt nemzetközi tornáján induló Boros azonban ettől nemhogy elveszítette volna kedvét, inkább még harcosabb lett. 2:2-nél sikerült is breakelnie, majd a sajátját hozva be is biztosította azt. Ekkor Velcz támadt fel és hozott zsinórban három gémet. A nagy küzdelemből tie-break lett, amit 7-5-re nyert a Vasas Körmöczy Akadémia juniorjátékosa. Utóbbi a harmadik szettben már 3:0-ra és 5:2-re is vezetett, ám Velcz mindig visszajött, végül a második játszma- és meccslabdáját érvényesítve nyert 6:4-re Boros.

− Szabadkártyát kaptam, úgyhogy már annak is örültem, hogy egyáltalán játszhatok a felnőttek között, ráadásul nyomban egy huszonötezresen – mondta győzelme után Boros Attila. – Azt gondolom, hogy a torna kategóriájához képest nem volt rossz sorsolásom, és ki is hoztam belőle a legtöbbet. Úgy voltam vele, hogy játszom egy jó és majd meglátjuk, hogyan alakul. Szerencsére jól alakult. A mai mérkőzés tanulsága, hogy most már nem nagyon fogjuk a juniortornákat erőltetni, amelyik tizenötezresre felférek, azon játszani fogok. Most megszereztem az első felnőtt pontjaimat, amit nagyon fontos lépcsőfokként könyvelek el a teniszezői pályafutásomban. Szerintem nagy lökést fog adni nekem ez a siker, de majd meglátjuk, nem szeretnék semmit sem elkiabálni.

Arra azonban Boros Attila sem igazán találta a magyarázatot, mi is döntött ezen a napon az ő javára. Szerinte Zsombi is nagyon jól játszott, csupán a végén, a legfontosabb pontoknál rontott nála valamivel többet. Mentálisan volt erősebb a Nemzeti Edzésközpontban Palágyi Miklós és Noszály Sándor irányításával készülő Velcznél, tovább tudta tartani a labdákat és a jó pillanatokban, a jó döntéseket hozta meg. Az erőnlét terén azonban még nagyon sokat kell fejlődnie, különösen akkor, ha mostantól valóban a felnőtt mezőnyt célozza meg.

Míg Velcz és Boros egymással küzdöttek, a szomszédos pályán Zeljenka Martin az olasz Federico Iannaccone ellenében próbálta a legjobb 16 közé jutást kiharcolni. Sajnos kevés sikerrel. A magyar játékos ugyanis 6:1, 6:0-as vereséget szenvedett. Ám ezért leginkább önmagára volt mérges.

− Nagy lehetőség volt a számomra, hogy szabadkártyát kaptam a főtáblára, ezért sajnos túlidegeskedtem az első szettet – elemezte mérkőzését Zeljenka Martin. – Az olasz fiú rám erőltette a játékát, és nagyon hátul ragadtam. Nem a saját játékomat játszottam, túl messze voltam az alapvonaltól. Azután volt két-három rontásom, ami miatt már nem is mertem elindulni a háló felé. Az elején ment el az egész meccs, volt két breaklabdám, ha azokat megcsináltam volna, akkor minden egészen máshogy alakul. Éppen ezért én most magamra haragszom, de nagyon. Kár volt elszalasztani ezt a jó lehetőséget.

Zeljenkát a keddi nap egyetlen magyar női szereplője, Tóth Amarissa követte a pályán. Az elmúlt hétvégén Szegeden ismét felnőtt országos bajnoki címet nyert 18 éves játékos szintén egy olasz, mégpedig Lisa Pigato ellen játszott, s bizony ő sem tudta a saját akaratát ellenfelére kényszeríteni. Az igen kellemetlen stílusú Pigato minden helyzetből variálta játékát, s nagyon hamar tetemes előnyre tett szert. S bár Mimi mindent beleadott, és mindent megpróbált, végül mindössze két játékot tudott nyerni.

A férfiak mezőnyében a maratonira nyúlt Boros−Velcz találkozót ismét egy magyar meccs követte, a torna második kiemelje, Marozsán Fábián, a balatonboglári Kis-Balázs Rafael ellen kísérelte meg a továbbjutást.

− Rafi nagyon jól játszott, bevallom, hogy könnyebb meccsre számítottam ellene – mondta 6:3, 6:2-es győzelme után Marozsán Fábián, aki idén már három 15 ezer dollár összdíjazású ITF-tornát nyert meg, huszonötösön azonban eddig még a negyeddöntő volt a legjobb eredménye. – Tipikusan torna eleji, első meccses formát hoztam, nem játszottam igazán jól, de nyertem a meccset. Most pedig ez a legfontosabb. Az első szettben kiegyenlített volt a játék kettőnk között, sőt még egy szerencsés breakem is volt. Igaz az már az én érdemem, hogy a pontot végig is tudtam vinni. A második szettben azonban végre gyorsabban kezdtem játszani, egy tempóval feljebb kapcsoltam, Rafi pedig ekkor már néha lekésett a labdákról. Tényleg gratulálok neki, mert nagyon jól játszott, én pedig megyek tovább, a lehető legmesszebb szeretnék eljutni ezen a tornán.

Miközben Marozsánék játszottak, Bíró André a viadal nyolcadik kiemeltje, az osztrák Lenny Hampel ellen kísérelte meg a továbbjutást. S bár már az első szettet is elvesztette, ekkor még úgy tűnt, állja ellenfele erőteljes rohamait. A másodikra azonban teljesen felőrölte az osztrák fizikai fölénye s végül 6:3, 6:0-as vereséget szenvedett.

Egyesben tehát két magyar, Marozsán Fábián és Boros Attila jutott tovább a második fordulóba.

A nap végén a párosok is megkezdték a küzdelmet, elsőként Tóth Amarissa jutott tovább a legjobb tizenhat közé chilei párja, Daniela Seguel oldalán, majd a Borsos Gábor, Nagy Péter, valamint a Marozsán Fábián, Valkusz Máté kettősök vették sikeresen az első fordulót. Utóbbi a Fajta Péter, Velcz Zsombor duót győzte le 6:7(3), 7:6(9), 10-8 arányban.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső