A PG Tenisz és DEAC-DSC jutott fel a jövő évi csapatbajnokság férfi OB I-es mezőnyébe.

A fővárosiak csapatkapitánya, Punyi Gábor a felnőtt mezőnybe átlépő fiataloknak kívánt játéklehetőséget biztosítani. Debrecenben Bellér Gábor egy összeszokott csapatba, fokozatosan építi be az utánpótláskorú teniszezőket.

PG-Tenisz, balról jobbra: Reitmann Marcell, Ágoston Zsolt, Csendes Zsolt, Dancsák Márton, Gráf Bence, Punyi Krisztina edző, Punyi Gábor csapatkapitány, Kékesi Gábor örökös tag, Miljanic Marko, Tomori Benedek, Szombathelyi Benedek, Sztasák Jonatán. Nincs a képen Szakács Olivér, Stein Zsolt, Komanovics Ferenc és Csóll Péter

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Lezárultak az idei férfi OB II küzdelmei. Két együttes jutott fel a jövő évi első osztályba, a PG Tenisz, valamint a DEAC-DSC. Mindkét gárda számára fontos esemény az élvonalbeli szereplés kiharcolása, előbbiben az utánpótláskorú játékosok vitték a prímet, míg utóbbiban egy régi kemény magba épültek be a fiatalok. Mindkét együttes arra törekszik a jövőben, hogy ne csak átmeneti utasok legyenek az OB I-ben.

− A jelenlegi csapatunk gyökerei több évre, egy baráti társasághoz nyúlnak vissza, amely megnyerte a Budapest-bajnokságot – idézi fel a PG Tenisz alapítása előtti időket, a klub elnök-vezetőedzője, Punyi Gábor. – A harmadosztályt azonban akkor nem tudtuk még vállalni. Tavaly azonban már igen, s bár akkor még az idősebbek is játszottak, a fiatalok is szóhoz jutottak. Utóbbiak egy év alatt is sokat fejlődtek és idén már ők léptek elő főszereplővé. De ez korántsem a véletlen műve, az én célom mindvégig az volt, hogy a leginkább „veszélyeztetett” tizennyolc-húsz évesek számára adjunk színvonalas játéklehetőséget. Ez ugyanis az a korosztály, amelyből a legtöbben elvesznek, nem maradnak bent a versenyrendszerben. Éppen ezért egy egymásért mindenre képes, jó közösséget alkotó, nagybetűs csapatot szerettem volna létrehozni, amelyben játékosok nem csak korban, de stílusukban is összeillőek. A már meglévő fiatal gárda mellé csatlakozott Szombathelyi Benedek, aki csak papíron vendégjátékos, hiszen egy éve már, hogy az én irányításommal készül a versenyeire. Sztasák Jonatán és Szakács Olivér a Tenisz Műhelytől érkezett a csb-re, akiket a klub vezetőedzője, Selmeci Petra örömmel bocsátott a rendelkezésünkre. Ezeknek a fiúknak ugyanis játszaniuk kell, mégpedig minél többet.

A gyakorlott szakember számítása olyannyira bejött, hogy a fiatalokra épülő együttes nemcsak az alapszakaszon menetelt végig veretlenül, de a rájátszáson is. Ebben bizonyára nagy szerepe volt annak, hogy minden találkozón igazi csapatként léptek pályára, kiegészítették, húzták és bíztatták egymást. Attól függően, hogy a másiknak éppen mire volt szüksége. Punyi Gábor szerint ugyanis hiába egyéni sport a tenisz, egymás nélkül semmire sem mennek a játékosok.

Hasonlóan fiatal együttest építenek a Kőér utcában a hölgyek között is: a PG Tenisz- Építők a női első osztályban végzett a második helyen, ráadásul vendégjátékos nélkül. A legidősebb éppen 18 éves volt, a legfiatalabb pedig alig 15.

− A fiúk és a lányok egyaránt élvezték a felnőtt csb hangulatát. Teljesen magával ragadta őket a csapatbajnoki mérkőzések semmi máshoz nem hasonlítható légköre. Voltak meccsek, amelyeken harminc-negyven fős nézősereg drukkolt nekünk. Nagyon boldog vagyok, de elsősorban nem az eredmény, hanem a fiatalok által átélt, életre szóló élmény miatt – tette hozzá Punyi Gábor.

 

deac 2021A DEAC együttese, álló sor balról jobbra: Ádor Zsolt menedzser, Szilágyi Bence, Nyíri Tamás, Szentkirályi Péter, Léka Péter, Máthé Gábor. Guggolnak: Bencző Balázs, Barabás Bence, Bellér Gábor, Szabó Zoltán, Matkó Zoltán. Hiányoznak a képről: Almási Ádám, Békési Zoltán, Géczy Gábor, Molnár Ákos, ifj. Varga Ákos, Varga Ákos

 

Debrecenben ezzel szemben egy lassú, de biztos építkezésnek lehetünk a szemtanúi, és az OB I-be feljutott csapatban egyelőre csak két utánpótláskorú játékos szerepel, a másik kettő a harmadosztályban szintén bajnoki címre törő gárdában játszik. A hosszú távú cél azonban a Varga Ákos vezetőedző és kollégái, Máthé Gábor, Novák Alfréd, Tóth Lajos és Szilágyi Bence által a DEAC-ban nevelt teniszezők fokozatos beépítése az együttesekbe.

− Lassan hat éve, hogy minden évben ott voltunk a feljutás közelében, négyszer megnyertük a másodosztályt, a saját árnyékunkon azonban egyszer sem tudtunk átlépni – beszél az előzményekről a DEAC-DSC kapitánya, Bellér Gábor. – Két éve egy visszalépés miatt, végül mégiscsak szerepelhettünk az első osztályban, de győzelem nélkül gyorsan visszaestünk a szezon végén. A történethez persze az is hozzátartozik, hogy igen későn értesültünk a lehetőségről, amikor már senkit sem lehetett igazolni. Viszont ebből az esetből rengeteget tanultunk, amit most próbálunk meg hasznosítani. Boldogok vagyunk, hogy feljutottunk, de az eddigieknél okosabban és megfontoltabban kell csapatot építenünk, és a felkészülést is az első osztályhoz méltón kell majd megszerveznünk.

A DEAC-DSC számára különleges esztendő volt az idei, ugyanis egyesített erőkkel, szinte egész Debrecenért szállhattak harcba, miközben a város és az egyetem támogatását is megkapták. S bár végül a Real Team kiszállt a kezdetben tervezett hármasból, a helyi összefogás így is igen erős maradt.

− Hétről hétre hangolódtunk rá a sorozatra, nem volt könnyű a logisztika és a szervezés, de mindent megoldottunk – mesél az idei esztendő nehézségeiről Bellér Gábor, aki elismerte, hogy a DEAC összeszokott 30-35 éves, egykori Szuper Liga-játékosai képezték az alapot. Azok, akik még néhai Tatár Péter keze alatt pallérozódtak, s szerettek bele a teniszbe. Egy életre. – Szeretnénk egy igazi piramist felépíteni, az OB III-tól egészen az OB I-ig, s úgy néz ki, idén ez meg is valósulhat, ha valamennyi csapatunk egy osztállyal feljebb lép. A tizenöt-tizenhét évesek például a megyei együttesben erősödtek, de a közös edzésekre is gyakran eljöttek. Egy körülbelül húsz-huszonkét fős kerettel dolgoztunk folyamatosan, amelynek kétharmadát a DEAC játékosai adták, s a legnagyobb tudatossággal vontuk be szép lassan az utánpótláskorúakat is.

Bellér Gábor tisztában van azzal, hogy az OB I-re a mostani első játékosok már nem lesznek elég erősek, ezért mindenképpen erősíteniük kell. A siketek Európa-bajnokságán ezüstérmet szerzett Máthé Gábor helye az egyetlen fix pont a csapat elején, mellé legalább egy hasonlóan jó játékost kell igazolniuk, de ha kettőt sikerülne, az még jobb lenne. A tapasztaltabb teniszezők pedig örömmel lépnek a cél érdekében kicsit hátrább, s ha kell, akár a másodosztályba, lefelé is szívesen játszanak majd.

Összetartó együttes vagyunk, nemcsak a teniszhez, de egymáshoz is ragaszkodunk. Senkinek sem teher a hétvégi elfoglaltság, sőt. Volt, hogy nyolcan utaztunk egy találkozóra, így már a meccs előtt bátran sakkozhattunk az összeállítással. Ezzel pedig a fiataloknak mutathattuk meg, a teniszben a pályán kívül is fontos a taktika – jellemzi együttesüket Bellér Gábor, aki elismeri, hogy gőzerővel kutatnak az erősítés után, hiszen október 31-én zárul az átigazolás időszak.

Punyi Gábor és Bellér Gábor szerkezetében és előtörténetében egyaránt különböző két együttes kapitánya. Ám abban mindkét szakember egyetért, hogy a csapatverseny megérdemel annyi tiszteletet, hogy egy az elvártnál tágabb kerettel készüljenek a fordulókra. Mert nincs annál lehangolóbb, mint játék nélkül megnyerni egy-egy mérkőzést. A tenisz szeretete ugyanis még a győzelemnél is fontosabb a számukra.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső