Alapfokú játékvezetői tanfolyamot szervez a hétvégén az MTSZ játékvezető és versenybíró bizottsága.

A péntek délutántól vasárnap estig tartó két és fél napos programban elméleti és gyakorlati oktatás egyaránt szerepel, helyszíne a Nemzeti Edzésközpont.

A tanfolyam helyei nagyon gyorsan beteltek, ezért egy héttel későbbre már meg is hirdették az újabb kurzust.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A péntek esti bemutatkozó délutánt a bizottság két tagja, Szörény Rezső és Ujszászi Máté vezette, akik a kedvcsináló részt saját hazai és nemzetközi tapasztalataikra építhették. Előbbi játékvezetőként ITF bronz-, utóbbi pedig a Chief of officials munkaterületen ezüstjelvény birtokosa, mindketten megjárták már Wimbledont, s most a hazai játékvezetők legújabb generációjának kinevelésében segédkeznek.

− Számomra nagyszerű dolog ma Magyarországon teniszbírónak lenni, és ezt a pozitív érzést szeretném tovább adni az újonnan érkezőknek, mert erre a szeretetre lehet csak igazán később építkezni – mondta honlapunknak a péntek délutáni bevezető program után Szörény Rezső, aki 2018-ban az angol nyílt teniszbajnokság férfi egyéni döntőjében működhetett közre vonalbíróként, s ez az élmény azóta is karrierje legszebbike. Ráadásul olyan szerencsés volt, hogy éppen abba a csapatba került, amely a meccset zárta, így a finálét követő protokolláris eseménynek is részese lehetett. – Bíróként nagyszerű élményeket kaphatunk, olyan helyekre és eseményekre juthatunk el, ahová civilként sohasem lett volna lehetőségünk.

Szörény Rezső szerint a jó bírónak is rendelkeznie kell bizonyos speciális tulajdonságokkal, ám az ambiciózus munkával és a folyamatos tanulással ezek részben ki is válthatóak. Persze, ahhoz azért rátermettség is kell, hogy valaki akár több ezer ember előtt is képes legyen nehéz helyzeteket kezelni, valamint gyors, határozott döntéseket hozni.

− Azon vagyunk, hogy az új bíróknak megtanítsuk azt a speciális gondolkodásmódot, amellyel egy olyan szintre érhetnek el, amelyen már bármilyen szituációt kezelni tudnak – hangsúlyozza az oktatás fontosságát Szörény Rezső, aki a riói olimpia aranymeccsén is közreműködhetett 2016-ban. – Bevallom őszintén, hogy amikor a bíráskodást kezdtem, egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy képes leszek ezeknek a nehéz, nyomás alatti helyzeteknek a megoldására. A sok munkának, valamint tanulásnak, majd az abból szerzett tapasztalatnak, s talán egy csipetnyi tehetségnek köszönhetően végül eljutottam egy olyan szintre, ahová most már mi szeretnénk ezeket a lelkes fiatalokat eljuttatni.

A jó bírói munkához az edzők és játékosok felől érkező bizalomra is szükség van, amelyet Szörény Rezső szerint nem lehet egyik napról a másikra megszerezni, valójában nagyon is meg kell dolgozni érte. A játékvezetőnek is meg kell mutatnia, mit tud a pályán, s a versenyzőkhöz hasonlóan hétről hétre, évről évre bizonyítania kell rátermettségét. A szakember szerint Magyarországon ennek pillanatnyira semmi akadálya, aki dolgozni szeretne, annak van rá lehetősége.

 

birokHárman a nemzetközi minősítésű bíróink közül: Szörény Rezső, Ujszászi Máté, Enyedy Koppány

 

A magyar teniszpályákon ugyanis pillanatnyilag egyáltalán nem tolonganak a képzett bírák, pedig éppen olyan fontos résztvevői a sportágnak, mint a játékosok és az edzők. A korábban szintén ITF minősítéssel rendelkezett, olimpián is járt Gergely Ákos vezette új JVB ülésein is mindennapos a kérdés: hogyan lehetne ezen a helyzeten változtatni?

− Az elmúlt időszakban különösen sokat foglalkoztunk ezzel a témával, hiszen a Covid és a versenymentes időszakok miatt sok bírót elveszítettünk, hazai és nemzetközi szinten egyaránt – beszél a sportág egyik fontos problémájáról Ujszászi Máté, aki korosztályos játékosként U18-as bajnokcsapat tagja volt, majd Szuper Liga mérkőzéseken is játszott. – Éppen ezért folyamatosan olyan programokon dolgozunk, amelyek hosszútávon oldják meg ezt a problémát. A tanfolyamot követően is szeretnénk megtartani őket, munkát biztosítani nekik, majd olyan fejlődési, illetve továbblépési lehetőséget kínálni, amelyért érdemes köztünk maradni. Nagy szükségünk van bírókra, hiszen a jelenlegi keret éppen el tudja látni a hazai versenyeket, ezért örülünk, hogy a hétvégére meghirdetett helyek nagyon gyorsan beteltek. Ez alatt a két és fél nap alatt az alapokat tanítjuk meg a jelölteknek, a játékszabályoktól kezdve, a vonalbírói technikákon keresztül egészen a játékvezetői feladatokig. Az egyes fegyelmi szabálysértésekről éppúgy beszélünk, mint a labdák használatáról, vagy a különböző meccshelyzetekről. Saját és előadóink tapasztalatai alapján pedig a nemzetközi világba is bevezetjük őket. Az alapok elsajátítása mellett az a legfontosabb, hogy beleszeressenek ebbe a munkába, és a tudásuk elmélyítésére törekedjenek.

Ujszászi Mátétól azt is megtudtuk, hogy a képzés végén vonalbírói státuszt kapnak a résztvevők, akiknek bíráskodva kell egy meghatározott gyakornoki időszakot letölteniük. Ez alatt a tíz mérkőzés alatt bátran kérdezhetnek, tapasztalatot gyűjthetnek, majd vizsgára kell jelentkezniük, ahol elméleti és gyakorlati tudásukról egyaránt be kell számolniuk. Ezt követően nemzeti minősítésű játékvezető lesz belőlük.

− Az én életembe gyorsan robbant be a bíráskodás, megláttam egy tanfolyam hirdetését és belevágtam. Ez tizenkét évvel ezelőtt volt, s egyszerűen beleszerettem ebbe a munkába. Azóta világot láttam, nagy versenyeken vettem részt, centerpályákon vonalbíróként tevékenykedhettem. Az első és azóta is legszebb emlékem, amikor Umagban a teltházas stadion hullámozni kezdett körülöttem. Ez volt az első olyan meghatározó élményem, ami arra ösztökélt, hogy folytassam, ráadásul minél magasabb szinten – foglalta össze személyes érzéseit Ujszászi Máté.

A ZTE-ben tizenkét éven keresztül versenyszerűen teniszezett Harangozó Helga, a tanfolyam egyik résztvevője. Szuper Liga-meccseken is játszott, ám tanulmányai miatt végül kénytelen volt búcsút inteni a teniszpályának.

− Azóta jó pár év eltelt, dolgozni kezdtem, de nagyon hiányzott a tenisz, szerettem volna valamibe belefogni, ami kapcsolódik a kedvenc játékomhoz – mondta el indíttatásáról az első napi programot követően Harangozó Helga. – Most az alapszint a cél, ám ha később lesz rá lehetőség és alkalmasnak tartanak rá, akkor szeretnék majd tovább, feljebb lépni.

S bár Helga már gyermekkorában megtanult minden létező szabályt, Szörény Rezső és Ujszászi Máté mégis tudott neki újat mondani. A páros versenyek szuper tiebreakjének rendszerével, valamint a vegyes páros tiebreak férfi-női adogatásainak beosztásával már az első napon tanult valami érdekeset.

Egészen más háttérrel érkezett a tanfolyamra Fehér Barnabás, aki ugyan rendszeresen teniszezik a Wekerle TSE színeiben, de csak hobbi szinten.

− Lassan tíz éve foglalkoztat ez a sportág, s igyekszem egyre jobban körbejárni, megismerni – mondta a 18 esztendős fiatal, majd lelkesen sorolta mi mindent próbált már ki a sárga labda bűvöletében. – Voltam labdaszedő is, de teniszedzői tanfolyamra is beiratkoztam. Utóbbi esetében persze az is közrejátszott, hogy kijavítsam a saját hibáimat. Nagyon jó csapatban játszhatom Kispesten, ahol megtapasztalhattam a közösség erejét. Borzasztóan érdekel a játékvezetők világa és élete, fantasztikus dolog lehet ennek kapcsán bejárni a világot. A mai napon a ranglista volt számomra a legérdekesebb, hogy mi alapján számítasz jó bírónak, honnan indulsz és hová juthatsz. Azt hiszem nemcsak engem, de a többieket is ez motivál igazán abban, hogy megmásszuk ezt a szamárlétrát. Csak legyen ránk kereslet!

Szörény Rezső szerint az újjáalakult JVB nagyon komolyan veszi a játékvezetői szakma hazai megújításának kérdését, s ebben napi szinten dolgozik össze a szövetséggel és az elnökséggel:

− Bármiben is fordultunk a szövetséghez, azonnali segítséget kaptunk, a munka valóban a lehető leggördülékenyebben zajlik közöttünk. S hogy példákat is mondjak, a közeljövőben egységes ruházatot kapnak a bírók, amire évek óta nem volt példa, és a díjazások terén is megtörténtek a szükséges kiigazítások. Úgy érzem, tudunk megfelelő jövőképet állítani a jelentkezők elé, akikből úgy tűnik, egyelőre nincs is hiány. Csak végig kell menniük azon az úton, amelyen mi is jártunk.

 

budapest 9 1Izmendi Károly labdanyom-vizsgálata

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső