Idei harmadik egyéni trófeáját nyerte Piros Zsombor vasárnap Csehországban, ráadásul három héten belül ez volt a második 25 ezres győzelme.

Az MTK Budapest junior Grand Slam-győztese szerint sikerei hátterében a rend és a fegyelem áll, valamint a Noszály Sándorral kialakult rendkívül jó munkakapcsolat.

Mostantól a Challenger-tornákra koncentrál, januárban ugyanis már ott szeretne lenni az Australian Open selejtezőjében

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A boszniai Doboj városkában július közepén aratott sikere óta Piros Zsombor egyszerűen megállíthatatlan. A 15 ezer dollár összdíjazású ITF-tornát követően feljebb tette a képzeletbeli lécet, és egy osztrák 25 ezresen elődöntőzött, az azt követőt, Lengyelországban, pedig már meg is nyerte. Augusztus közepén újabb túrára indult Noszály Sándorral, ezúttal Csehországba. A mérleg ismét messze pozitív, egy negyeddöntő és egy újabb 25 ezres győzelem, a kettő között pedig a prágai Challenger-torna, amelyen két kiváló mérkőzéssel a főtáblára verekedte magát.

A vasárnapi 25 ezer dolláros összdíjazású viadal döntőjében egy régi ismerős várta, aki igen kellemes emlékeket idézett fel benne. Az izraeli Yshai Olilel ellen vívta 2017. január 28-án a junior Australian Open döntőjét, amelyet 4:6, 6:4, 6:3-ra nyert az MTK Budapest akkor mindössze 17 esztendős teniszezője. Abban az évben egyszer ugyan még játszottak egymás ellen, mégpedig Wimbledon előversenyén, Roehamptonban, s a negyeddöntőben az izraeli fiú visszavágott Zsombornak, felnőtt tornán azonban nem találkoztak. Mostanáig.

− Megrohantak az emlékek, s bár a meccs ismét nehéz volt, valahogy sokkal jobb érzéseim voltak a találkozó után, mint négy és fél éve – idézi fel a vasárnapi finálét Piros Zsombor, aki ismét három szettben nyert, igaz, most 6:3, 3:6, 6:3 volt látható az eredményjelzőn. – Mindketten felnőttünk, komolyabbak lettünk, úgyhogy elmaradtak a nagy érzelmi megnyilvánulások. Nagyon régen nem találkoztunk és már a meccs előtt is őszinte örömmel üdvözöltük egymást. Természetesen beszélgettünk is, főleg arról, kivel mi történt a fantasztikus juniorkarrierünket követően. A döntő után is nagyon szimpatikusan viselkedett, gratulált és mosolygott. De szerintem én is hasonlóan tettem volna, egy ellentétes eredmény esetén. Annyira jó hangulata volt az egésznek. Nagyon jó játékos lehet belőle, remélem, hogy immáron egy magasabb szinten, de sokszor fogunk még egymás ellen játszani.

 

piros es noszaly a cseh 25 ezres gyozelem utan 3

 

Piros Zsombor számára a Ricany-i egyébként is a nagy találkozások tornája volt, hiszen a negyeddöntőben azzal az Orlando Luz-szal mérkőzött, akivel egy szobában lakott 2019-ben, a Nadal Akadémián eltöltött néhány hónap alatt. Őt 6:4, 6:2-re verte.

A hamarosan 22. születésnapját ünneplő korosztályos Európa-bajnok életébe azonban már tavasszal belépett valaki, aki azóta is folyamatosan inspirálja és segíti az útján. Ez a valaki pedig nem más, mint Noszály Sándor válogatott edző, aki a sikeres tornáin is mellette állt.

− Sanyi taktikailag óriási segítség a számomra, ha csak az öt legfontosabb tanácsát pontosan betartom, már szinte nyerem is a meccseimet – beszél sikerei titkáról Piros Zsombor. – A fonákomat szerinte pajzsként kell használnom, ezért abba is hagytam a nyesegetéseket, a tenyeresemmel viszont könyörtelenül kell támadnom. Korábban a szerváimat sem igen variáltam, Sanyi tanácsára kezdtem el, és most úgy tűnik, rendesen össze is állt. A röptémen viszont még dolgoznunk kell, és mentálisan sem vagyok még elég erős. Pedig utóbbi terén is nagyon sokat fejlődtem, ha nem borulok el, akkor kilencven százalékban már nyert ügyem van. Régóta vártam valakire, akivel ilyen szinten megértjük egymást és ekkora összhangban tudunk dolgozni. Az utóbbi négy tornát együtt csináltuk végig, a tizenhat meccsből csak kettőt veszítettem.

Az MTK Budapest fiatalja szerint az ő esetében nagyon fontos, hogy sokat komolyodott, s amióta a Nemzeti Edzésközpontban készül, igazi rendszer van az életében. Noszály Sándor mellett a férfi szakág vezetője, Palágyi Miklós is ott áll mögötte, kettejüknek köszönhetően egyre intenzívebbek a gyakorlásai is. Az erőnléti edzéseket Vaskó Balázs vezeti, akinek így szintén jelentős szerepe van a mostani sikerekben. Zsombi büszkén említi, hogy most már a versenyekre való nevezést sem bízza másra, a saját teniszéért éppen úgy felelős, mint az élete alakításáért. Az önállósággal együtt a rendezettség is megérkezett a mindennapjaiba, a pályán és azon kívül egyaránt. Úgy érzi, jelenleg csak arra kell koncentrálnia, hogy üssön, még pedig minél pontosabban és minél erősebben.

− Az elmúlt hetek győzelmei nagy önbizalmat adtak nekem, amire ezen a szinten már komoly szükség van. A hátralévő időszakban elsősorban Challenger-tornákon szeretnék indulni, a hétvégén például már Isztambulban játszom selejtezőt. Az élő világranglistán már 356. vagyok, százharmincat kell javítanom ahhoz, hogy a januári Australian Open kvalija meglegyen. Azt hiszem ez egyáltalán nem irreális célkitűzés, egy Challengert kéne valahogy nyerni, a többin pedig egy-két fordulót menni. Prágában számomra egyértelművé vált, hogy ebben a mezőnyben van a helyem. A huszonötezreseken pedig az eddigi mentalitással úgy kell végig mennem, mint kés a vajban. Hiszek abban, hogy januárban ismét ott lehetek Melbourne-ben, a legnagyobb juniorsikerem helyszínén – jelenti ki határozottan, mégis szerényen Piros Zsombor, aki szerint a világ élvonalába tartó teniszezőknek robotként kell menniük előre. Egyetlen szó nélkül, kizárólag a játékra koncentrálva. Amióta „befogja a száját”, a saját bőrén tapasztalta meg az energiák helyes mederbe terelésének hasznosságát. Persze ez most még nem mindig sikerül neki tökéletesen, mégis napról napra katonásabban közelít az általa kitűzött célokhoz. Még akkor is, ha utóbbiakat már korábban is igen magasan jelölte ki.

 

piros es noszaly a lengyel 25 000 es gyozelem utan

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső