Gálfi Dalma a szerb Olga Danilovics legyőzésével, már elődöntős a Római-parti WTA-tornán, s ezzel eddigi pályafutása legjobb eredményét érte el.

Udvardy Panna számára is karriercsúcs a pénteken vívott negyeddöntő, amelyben végül vereséget szenvedett a top 100-as orosz Angelina Kalinyinától.

Stollár Fanny román partnerével a torna döntőjébe jutott.

Gálfi Dalma

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Hiába közeledik rohamosan a budapesti 250-es WTA-torna döntője, még pénteken is több magyar játékosért izgulhattunk. Ez pedig egyértelműen azt bizonyítja, hogy nagyon jó eredményekkel rukkoltak ki hölgyteniszezőink. Egyesben Gálfi Dalma és Udvardy Panna készülődött negyeddöntőjére, míg Stollár Fanny a román Mihaela Buzarnescu oldalán már a döntőért szállt harcba. Pontosabban csak szállt volna, ám az Irina Bara, Sara Errani kettős kénytelen volt elődöntős mérkőzését feladni, utóbbi ugyanis az utolsó pillanatban bekerült a Tokióba utazó olasz olimpiai csapatba. A szombati fináléban így az Aliona Bolsova, Tamara Korpatsch spanyol, német duó ellen már a végső győzelem lesz a magyar-román kettős számára a tét.

Gálfi Dalmának és Udvardy Pannának viszont nemcsak a kemény ellenféllel, de a héten már megszokott hőséggel is meg kellett mérkőznie. A legjobb négy közé jutásért előbbi ellenfele a szerb Olga Danilovics volt, aki bár még csak húsz esztendős, és jelenleg 164. a WTA világranglistáján, három évvel ezelőtt már volt 96. is.

A találkozó négy breakkel indult, Danilovics 2:2 után nyerte meg az első szerváját, ami kicsit felrázta a fiatal magyart, aki az ezt követő két játékot is semmire hozta. Ezzel 4:3-ra átvette a vezetést, majd nagy küzdelem után 6:4-re az első szettet is megnyerte. A másodikban az addig is sokat hibázó szerb játékos láthatóan nem bírta tovább fejben Dalma kiegyensúlyozott és stabil játékát. Utóbbinak csak a befejezés jelentett némi nehézséget, hiszen már 4:0-ra is vezetett, végül 6:2-re hozta a második szettet és ezzel a győzelmet.

A találkozó után Dalma is felhozta értékelésében a meccs eleji látványos break-párbajt, amit azért furcsállott, mert mindketten erős szervajátékukról híresek. Majd azt is beismerte, amikor ellenfele először hozta a saját adogatását, akkor jött rá, hogy csak agresszívabb játékkal nyerheti meg a találkozót. Ezt a gondolatot ettől kezdve a pályán is megvalósította és ennek köszönhette győzelmét.

Népes csapat drukkolt Dalmának, nevelőedző-édesapja Gálfi Tamás, utazóedzője Bukta Ágnes, valamint klubja, az MTK-Budapest szakosztályelnöke Homonnay Géza mellett a korábbi éljátékos, páros Grand Slam-győztes Temesvári Andrea is figyelte a szerb teniszező elleni meccsét.

− Nagyon régóta ismerem Dalmát, Áginak pedig edzője is voltam, így amikor kéri, örömmel látom el tanácsokkal – mondta el honlapunknak a találkozó után Temesvári Andrea. – Óriási lehetőséget látok benne, az utóbbi időben próbáltam elhitetni vele, hogy nagy dolgokra képes, tudatosítani szerettem volna benne, hogy különleges helyzet az övé, amit mindenképpen ki kell használnia. Egész héten összeszedetten játszott, s láttam, hogy igen jól felkészült a szerb lány stílusából. Én is láttam őt többször játszani, nagyon tehetséges, de mentálisan ingadozó. Dalma türelmes, stabil taktikával állt fel ellene, ami be is jött neki. Nemcsak, hogy jól tartotta a labdát, de abból hatásosan támadott is, amint lehetősége volt rá. Összességében nagyon sokat fejlődött, különösen mentálisan, korábban ugyanis egy rosszabb széria viszonylag gyorsan kibillentette az egyensúlyából. Most nagyon stabilnak éreztem. Szinte minden meccset megnéztem ezen a héten, öröm volt a lányokat látni. Kiemelném Jani Réka teljesítményét is, aki tegnapi nyolcaddöntőjének első szettjében remekül tartotta magát a torna második kiemeltje ellen. Udvardy Panna is dicséretet érdemel, remekül játszott. Bevallom, hogy Dalma és Panna nem igazán lepett meg, az utóbbi hetek alapján én éreztem, hogy nagyon jó formában lesznek.  Párosban nagyszerű dolog, hogy Fanni döntőt játszhat. Timit pedig sajnálom a sérülése miatt. Összességében nagyszerű napok vannak mögöttünk és még nincs vége…

Dalma sikerét követően lépett pályára Udvardy Panna az orosz Angelina Kalinyina (WTA 95.) ellen, akiről tudtuk hogy remek ellenfél lesz, hiszen az elmúlt hétvégén ő verte meg Gálfi Dalmát a 100 dollár összdíjazású ITF-torna döntőjében, mégpedig meglehetősen magabiztosan, 6:2, 6:2 arányban. A top 100-as játékos breakkel indított, amire Panna válasza sem maradt el, ő is elnyerte ellenfele adogatását, és 3:1-ig meg sem állt. 4:4-nél nagy csata alakult ki, amelyet az ukrán nyert, aki rutinosan hozta a szettet eldöntő game sorsát is. Panna ennek ellenére nem adta fel, harcolt ameddig csak bírta, ám végül meg kellett hajolnia a pontosabban játszó Kalinyina ellen.

A pályafutását Balatonbogláron kezdő Udvardy Pannára természetesen egykori egyesületének edzője, Paszér Éva, és klubmenedzsere Pór Krisztina, valamint korábbi csapattársa Pór Petra is kíváncsi volt. A „boglári küldöttség” már az ezt megelőző meccseken is drukkolt Pannának, s mivel szerencsét hoztak, most is várta őket a fiatal játékos.

− Hívás nélkül is jöttem volna – jelentette ki határozottan Paszér Éva, Udvardy Panna nevelőedzője, aki nem tagadja büszkeségét tanítványát WTA-torna negyeddöntőjében látva. – Több mint nyolc évet töltöttünk együtt, s nemcsak azért kötődöm hozzá, mert ő „vitte a legtöbbre”, de azért is, mert nagyszerű embernek tartom. Nagyon szerettem vele dolgozni, soha nem volt köztünk probléma. Érdekesen indult a történet, hiszen Panna két bátyja jött le hozzám teniszezni, én pedig nem igazán szerettem volna, ha az akkor még nagyon pici, mindössze három-négy éves kislány is beáll közéjük. Végül engedtem a nyomásnak, de nem erőltettem, amint elfáradt, hagytam, hogy leüljön. Tudtam, hogy a következő játékra már jelentkezni fog, és ez így is történt. Azonnal lehetett látni rajta, hogy kiemelkedően jó a labdaérzéke, s amikor idővel egyre többet kezdett járni hozzám, számomra egyértelművé vált, hogy nagy játékos lehet belőle. Nemcsak a tehetsége, de a kiemelkedő akaratereje és kitartása miatt is. Tizenkét éves korában korosztályos csb-t és vidékbajnokságot egyaránt nyertünk. Fizikálisan viszont eleinte igen törékeny volt, csak később érte utol a társait. Éppen ezért akkoriban inkább kicsit visszafogtam, csak attól kezdve kapott nagyobb terhelést, hogy a teste is megengedte azt. Három-négy éve láttam utoljára játszani, s nagy örömmel tölt el az a hatalmas fejlődés, amin átment. Ma ugyan végül vereséget szenvedett, de az eddig befektetett óriási munka hosszútávon biztosan meghozza a gyümölcsét.

Paszér Éva természetesen arra is emlékezett, hogy Dalma és Panna milyen sok korosztályos döntőben játszott egymás ellen. Minden bizonnyal ez a gyermekkori rivalizálás is közrejátszik abban, hogy ma már a budapesti WTA-tornán léphettek pályára. Igaz, nem egymás ellen, hanem egymást követően. Nem megfeledkezve az 1998-as leánykorosztály harmadik kiemelkedő tagjáról, Stollár Fannyról, aki a szombati párosdöntőben teheti fel a koronát eheti budapesti szereplésére.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső