Az esztendő első nagy nemzetközi szenior versenyét, az Európa-bajnokságot Horvátországban, Umagban rendezte a Tennis Europe.

Hazánkat tizenöt versenyző képviselte. Bíbok Tamás csapatvezető örömmel számolt be honlapunknak az utóbbi évek legeredményesebb magyar szerepléséről.

 

(tenisz-palya.hu/MTSZ) * Az istriai viadal az ITF versenysorozatának legrangosabb versenye is volt idén eddig. Az résztvevők száma meghaladta a háromszázat, mely - mivel sokan több számban is versenyeztek - négyszázhetven indulásnak számít.

- A csapattagok egész héten példásan összetartottak és végig buzdították egymást, amikor magyar játékos volt a pályán, mindig szép számú néző volt a pálya szélén is - adott értékelést honlapunknak Bíbok Tamás. - A versenyre játékosaink önállóan készültek, de a Szenior Tenisz Szövetség segítette a kiutazásukat, és igyekezett összehangolni a szállásfoglalásokat is. Játékosaink büszkén viselték a pályán és eredményhirdetéskor is a szövetségtől kapott válogatott mezeket és egyedi maszkokat, melynek viselése a pályán kívül kötelező volt.

A csapatvezetőtől megtudtuk, hogy az egyéni elődöntős és párosban finalista egységeink nevezési díját szintén a Szenior Szövetség vállalta magára. Bíbok Tamás elmondta azt is, hogy "terepszemlének" is szánta a horvátországi utazást: tapasztalatszerzésnek azzal kapcsolatban, miként rendezzünk versenyt most a covid járvány árnyékában, s melyek azok szervezési elemek, amelyeket nem célszerű átvenni a hamarosan kezdődő magyarországi nemzetközi versenyeken, Keszthelyen, Balatonfüreden, Budapesten is.

 

sakovics p. bogar szabo e. vas i. 2021Európa-bajnokaink: Sákovics Péter, Bogár-Szabó Éva és Vas István

 

- Sajnos Umagban a rendezés az amúgy kitűnő adottságok ellenére is hagyott kívánni valót maga után, melyet a játékosok szóvá tettek a szervezőknek. A pályák, mivel ez volt az első verseny, kora áprilisi állapotban voltak A koronavírussal kapcsolatos szabályok nem voltak egyértelműek és más követelményeket támasztottak az érkezőknek a határon, mint a pályán. Sokan, akik védettségi kártyával érkeztünk, nem értettük miért kell háromnaponta mégis PCR teszten átesni saját költségünkön a versenyközpontban …

Összegzésként a csapatvezető megállapította, hogy a nehézségek ellenére végül is sikeres versenynek bizonyult az Európa-bajnokság, bebizonyosodott, hogy a játékosok felelősen gondolkodnak és készen állnak a versenyzés folytatásra. Talán hamarosan az idősebb korosztály teniszezői is visszatérnek a pályára.

A legtöbb magyar szenior számára a nemzetközi versenyzés július 13-18. között folytatódik hazánk legrangosabb szenior tornáján, Keszthelyen.

                                                             

janda antal vizi ferenc takach gusztav bogar szabo eva meszaros laszlo rakonczay tibor bibok tamas 2021Küldöttségünk egy csoportja az umagi centerpálya előtt: Janda Antal, Vízi Ferenc, Takách Gusztáv, Bogár-Szabó Éva, Mészáros László, Rakonczay Tibor és Bíbok Tamás

 

MAGYAR ÉRMESEK AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON, 2021, UMAG

Európa-bajnok:
Bogár-Szabó Éva és Sákovics Péter 60+ vegyes párosban
Vas István 70+ férfi párosban

Döntőbe jutott és második helyen végzett:
Mészáros László 70+ férfi párosban
Rakonczay Tibor 65+ férfi párosban

Elődöntőbe jutott és harmadik helyen végzett:
Amberger Árpád 60+ férfi egyéniben
Amberger Árpád és Sákovics Péter 60+ férfi párosban
Mészáros László 65+ vegyes párosban
Őrfi Erik 30+ férfi párosban

Mészáros László umagi szereplését követően párosban a világrangsor 20. helyéről a 13. pozícióba lépett előre, vegyes párosban pedig szintén Top20-as, mivel a 17. helyen áll.

 

janda antal pragai sandor orfi erik takach gusztav bibok tamas amberger arpad 2021Janda Antal, Prágai Sándor, Őrfi Erik, Takách Gusztáv, Bíbok Tamás, Amberger Árpád

 

A szereplők közül ezúttal a kétszeres kontinensbajnoki bronzérmes Amberger Árpád visszatekintését közöljük:

- Idén jó formában éreztem magam, így aztán bíztam benne, hogy egy-két fordulót sikerrel veszek, és így nem megyek hiába. Arra semmiképp nem gondoltam, hogy a 64-es mezőnyben az ötödik fordulóban, a döntőbe jutásért tud csak megállítani a 2. kiemelt, marokkói Jamal Skalli, aki jelenleg az ITF világranglista 22. helyén áll (7:6, 3:6, 2:6). Az elődöntőig előtte le kellett győznöm a 3. kiemelt lengyel Ignacy Urbanskit (52.), és az izraeli Zeev Livin-t (170.) is, utóbbi ellen döntő szett 7:5-re nyerni tudtam. Párosban is elődöntőig jutottunk Sákovics Péterrel, ahol a későbbi győztes olasz pártól szenvedtünk vereséget. Ez a két Eb-bronzérem kiemelt helyet kap a trófeáim között a polcon. Külön köszönöm az Árpádföldi TC „First Class Team”-nek, hiszen a rendszeres, kemény edzések nélkül ezt az eredményt nem értem volna el!

 

amberger gyozAmberger Árpád

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső