Az utánpótlás-nevelés lesz a BVSC Tatai úti teniszközpontjának fő profilja az ott még mindig zajló fejlesztések befejezését követően.

A Szőnyi úti újonnan létesített pályákra elsősorban a hobbiteniszezőket várják.

A szakosztály a környékbeli iskolákban is népszerűsíteni szeretné a sportágat és a Play and Stay-programban is részt fognak venni.

Tóth Sándor a Szőnyi úti új pályákon

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Bár a BVSC teniszszakosztályának mindkét telepén, a Szőnyi valamint a Tatai úton is folynak még a tereprendezési munkálatok, a sportág helyi szerelmesei már több vadonatúj pályát is birtokba vehettek. Ráadásul az időjárás szeszélyességétől sem kell félniük, hiszen mindkét helyszínen állandó könnyűszerkezetes sátor került négy-négy pálya fölé, amelyek így a nyári záporok idején is folyamatosan játszhatóak. Az Angyalföld és Zugló határán elterülő egyesület korábban pezsgő teniszélettel rendelkezett, ám a rendszerváltást követően, amikor a MÁV kivonult a klub finanszírozásából, vállalkozók vették bérbe a pályákat, s így a szakosztály sem a tőle megszokott lendülettel működött.

A BVSC-nél négy-öt éve elindított komoly infrastrukturális fejlesztések során azonban a klub vezetése a teniszre is gondolt, és új pályák építésébe kezdett. Az első ütem mára véget ért, s bár a Tatai úton még csak most kezdődik a körülbelül 150-200 nézőt befogadó lelátóval rendelkező center- és a hozzá kapcsolódó két, szintén versenyrendezésre alkalmas pálya kialakítása, a már említett könnyűszerkezetes sátrak mindkét helyszínen elkészültek, s pillanatnyilag nyolc, illetve tizenegy pályán lehet játszani.

A hatalmas beruházás azonban szemléletváltással is jár, a BVSC vezetői azt szeretnék, ha ismét pezsgő klubélet folyna a teniszpályákon, szakmai szempontból pedig az utánpótlás-nevelést jelölték meg legfontosabb céljukként. Ebben óriási szerepe volt Tóth Sándor alelnöknek, aki ugyan az uszodák világából érkezett, hiszen a hazai vízilabda egyik ismert személyisége, ám a teniszt is kedveli. Ízig-vérig sportemberként pedig fontosnak tartja a versenyzést, mégpedig a lehető legfiatalabb kortól.

− Klubunk fő profilja az utánpótlás-nevelés, amit hittel és alázattal végzünk, szeretnénk, ha a tenisz révén egy újabb sportágban nevelnénk bajnokokat – beszél az infrastrukturális fejlesztések mögött megbújó szakmai indokokról Tóth Sándor. – Mögöttünk nem áll olyan népes szurkolótábor, hogy felnőtt szinten is bajnokcsapatokat tudjunk fenntartani, de számunkra az is elég nagy büszkeség, hogy a különböző sportágakban, jól képzett fiatalok százait adtuk és adjuk a magyar sportnak, annak is a szűkebb, élversenyzői rétegének. A tenisz esetében is úgy gondoljuk, hogy addig fogjuk tudni a tehetségeket elvinni, ameddig korosztályos tornákon indulnak. A nyugat-európai klubok mintájára olyan tagságot szeretnénk kialakítani, amelyik a tagdíja befizetése révén jogosult lesz az itt található valamennyi sportlétesítmény használatára, s ezáltal magáénak érzi majd az egyesületet.

 

bvsc szonyi uti satorBVSC, a Szőnyi úti fedett pályák

 

Tóth Sándor szerint az egyébként egymáshoz nagyon közel található Tatai úti sporttelepen lesz a verseny-, a Szőnyi úton pedig a hobbitenisz bázisa. Az építkezések során az MTSZ szakvéleményét is kikérték, hogy a hazai követelményeknek mindenben eleget tudjanak tenni.  A szakosztály korábbi központjául szolgáló Tatai úti létesítményben már épül egy öltözőknek, szaunának, fitnesz- és tornateremnek, valamint étteremnek helyt adó kiszolgáló épület, és a nyolcvanas évekből megmaradt faszerkezetes csarnokot is felfrissítik majd, amely a jelenlegi szőnyeg helyett keményborítást kap majd. A centerpálya révén pedig nem titkolt céljuk, hogy a hazai versenyrendezésekbe is bekapcsolódjanak.

A BVSC alelnöke fontosnak tartja, hogy ne csak az anyaegyesület, de a szakosztály is gazdaságosan működjön. Az ő esetükben a pályák bérbeadásából származó nyereség nem egy vállalkozó zsebébe vándorol majd, hanem a mindennapi munka költségeire fordítódik vissza. Ennek köszönhetően a távlati tervekben is az szerepel, hogy a legfiatalabbak kedvezményesen vehessenek részt a foglalkozásokon, a későbbiek során pedig a legtehetségesebbek akár tagdíjmentességet is élvezhessenek. Egy játékos fejlődése ugyanis nem függhet a szülők pénztárcájának vastagságától. Legalábbis a BVSC szellemisége szerint nem.

Ez az év a fejlődésről szól – jegyzi meg a Tatai úti pályák között büszkén kalauzoló Nagy Marianna a szakosztály „mindenese”, aki másfél évtizede szervezi a Tatai úti teniszéletet. – Számunkra a vendég az első, mindent értük teszünk. Ezen a telepen április közepén adták át a fémszerkezetes sátrat és a négy új pályát, amire hihetetlenül büszkék vagyunk. Az esőnapokon még Budáról is jöttek át teniszezők, csakhogy játszhassanak. A Szőnyi útit kell majd bejáratni, hiszen az még nem ismert a sportág szerelmesei körében, ám az első tapasztalataink kifejezetten jók. Még én is meglepődtem rajta, hogy a téli szezonban, hiszen ott lett előbb kész az új sátor, pillanatok alatt beteltek a foglalások. Úgy érzem a környéken nagy az igény a tenisz iránt, de távolabbról is sokan jönnek.

S bár Nagy Marianna sűrűn elnézést kér azért, hogy az éppen zajló építkezés nyomai most még rontják az összképet, tudja, hogy mindez csak átmeneti nehézség. A munkálatok befejeztével igazi teniszparadicsomban adhatja majd óráit a Homolya Péter, Kátay Mónika, Kiss Gergely, Kiss Márk, Novák Ferenc és Paunoch Péter alkotta edzői gárda. Bár a szakosztályt eddig Nagy Mariannal közösen vezető Kiss Gergely szerint hosszútávon a szakember gárdát is biztosan bővíteniük kell majd. A fejlesztések végére ugyanis a Tatai úton nem kevesebb, mint tizennégy pályájuk lesz, a Szőnyi úttal együtt tehát huszonkettő.

 

bvsc nagy marianna es vontszemu gabor a regi csarnokbanBVSC: Nagy Marianna és Vontszemű Gábor a régi csarnokban

 

− Ha minden elkészül, akár egy országos bajnokságot is méltó módon tudnánk rendezni, ami hatalmas dolog lenne a számunkra – jelenti ki Kiss Gergely, aki úgy gondolja, hogy a gyermekteniszt Kátay Mónikával indítják majd el, és menet közben derül majd ki, hol milyen erősítésekre lesz szükségük. Az ő javaslatára került nemrégiben a szakosztályvezetői posztra Vontszemű Gábor, aki az óbudai SmartTennis SE egyik vezetőedzőjeként szerzett tapasztalatokat a klubirányításban, és az utánpótlás-nevelésben.

− A Római-parton a nulláról kezdtük a munkát, s most itt is az építkezésről fog szólni a következő néhány év, igaz messze nem az alapokról indulunk – beszél terveiről Vontszemű Gábor, aki id. Filipenko Viktor tanítványaként ismerkedett meg a sportággal. – Itt van egy szép történet a szakosztály mögött, s a hagyományok szellemében ugyan, de nagyon sok új dologba szeretnénk belefogni. Az infrastruktúra lassan teljesen adott lesz ahhoz, hogy két kerületnek, a tizenharmadiknak és a tizennegyediknek is meghatározó teniszklubjává lépjünk elő. Azt szeretnénk, ha a környéken a sportágról mindenkinek azonnal a BVSC jutna az eszébe. Ehhez persze még sokat kell dolgozunk, az oda vezető utat pedig az eredményes utánpótlás-nevelésben látom. Reméljük, hogy a járvány alakulása lehetővé teszi, hogy szeptembertől bemehessünk a környező iskolákba, mert népes bázist szeretnénk teremteni. Szerencsére az anyaegyesület rendelkezik busszal, így ezzel sem lesz gond. A Play and Stay programban is részt kívánunk majd venni, a hozzánk járó gyerekeket ugyanis versenyeztetni is szeretnénk. De elsősorban utánpótlásszinten, s ha idővel kinevelünk néhány jobb játékost, ők is az itt folyó munkát népszerűsíthetik majd személyes példájukkal.

A BVSC szakemberei maximálisan egyetértenek abban, hogy a pezsgő teniszélet kialakítása mellett, a fiatalok nevelésére helyezik majd a hangsúlyt, mégpedig egy egységes, újjászervezett szakosztály keretein belül. A tárgyi feltételek egy éven belül tökéletesen adottak lesznek az ehhez szükséges magas színvonalú szakmai munkához, amelyet a klub legfelsőbb vezetése is örömmel támogat. A BVSC szép hagyományai ugyanis nemcsak az utánpótlás-nevelésről, de annak eredményességéről is szólnak. S reményeik szerint nem csupán a vízilabdában, a röplabdában, az úszásban, az asztaliteniszben, vagy a vívásban, de hamarosan a teniszben is.

 

bvsc uj tatai ut 2BVSC, a Tatai úti új létesítmény

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső