Balatonalmádi otthonában ünnepelte 85. születésnapját a magyar teniszsport közelmúltjának egyik legnagyobb egyénisége, Szikszay András, akit Csonti néven ismer a hazai teniszvilág.

Játékosként nagy nemzetközi sikereket, hazai bajnoki címeket könyvelhetett el, edzőként 33 évig dolgozott itthon és külföldön, tanítványai közül sokan a hazai teniszsport ismert egyéniségei lettek.

A magyar Davis Kupa-válogatott 1967-ben (balról): Gulyás István, Szőke Péter és Szikszay András

 

A tanítómesternek jeles edzők voltak a tanítómesterei: Dörner László, Somogyi József, Bujtor Frigyes és Szigeti Ottó irányításával fejlődött klasszis játékossá. Fő száma a páros volt. A magyar bajnokságokon 19 elsőséget szerzett (párosban, vegyes párosban és csapatban), 1960–1968 között a Davis Kupa válogatott tagja volt, s állandó szereplője a korszak nagy nemzetközi versenyeinek. Pályafutása során megszerezte többek között számos akkori világsztár, például a román Nastase és Tiriac, a jugoszláv Jovanovics, az angol Sangster és a svéd Bengtson skalpját is, Gulyás István társaként pedig az 1966-os siker idején a világhírű Ashe, Bond páros ellen is nyerni tudott.

Edzőként 33 esztendeig dolgozott itthon és külföldön. 1975–1979 között az algériai válogatottat Davis Kupa kapitányként irányította, az 1980-as években a magyar Király Kupa-csapat edzője volt, klubszinten az induláskor egy esztendeig az újpesti női együttesnél tevékenykedett, majd a külföldi kitérőt leszámítva nyugdíjba vonulásáig (2000) mindig a Bp. Spartacusnál volt alkalmazásban. Tanítványai közül sokan a hazai teniszsport ismert egyéniségei lettek: például Kiss Sándor, Markovits László, Köves Gábor és Juhász Gábor – utóbbi kettőre azért is büszke, mert edzőként a Davis Kupa-, illetve a Federation Kupa-válogatott élére is kerültek.

A tenisz-palya.hu rövidesen nagy életmű-interjút készít az örökös magyar bajnokkal, kinek családja, rokonsága is ezer szállal kötődik a hazai teniszsporthoz.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső