A hétvégén a Városmajorban gyűlnek össze a Play+Stay rendszerben versenyző gyerekek. Ez az idény negyedik tornája a korosztály számára.

Az MTSZ gyermektenisz programjának vezetője, Orbán-Sebestyén Katalin szerint óriási az érdeklődés a legfiatalabbak képzésével foglalkozó június 11-i szakmai nap iránt.

A torna versenyigazgatója, Kántor Kálmán szerint ugyan a részvétel a fontos, ám a gyerekeknek a győzelem is az.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Április végén a PVTC pályáin, Pécsett indult a hazai Play+Stay szezon, amely egy budapesti és egy zalaegerszegi állomást követően a hétvégén a Városmajorban folytatódott. Az MTK-BTC által rendezett tornára a P+S rendszer mindhárom kategóriájában, vagyis piros, narancs és zöld pályán is lehetett nevezni, ezért klasszikusan két napon át élvezik a klub vendégszeretetét a legfiatalabbak.

Szombaton reggel a legkisebbek nyitották a tornát. Nyolc fiú és hat leány várakozott lelkesen és elszántan a meccsek kezdetére. Mindegyikük azzal a reménnyel érkezett a Városmajorba, hogy ő nyeri majd el a győztesnek járó díszes kupát, amelynek ebben a korban még különösen nagy értéke van. S bár a piros pálya esetében a legfiatalabbakról, vagyis a hat-nyolc évesekről van szó, azért a szakemberek gyakorlott szeme, már ebben a korosztályban is kiszúrja az esélyesebbeket.

A tenisz és a sport azonban attól igazán szép, hogy a pályán bármi megtörténhet, s ez most sem volt másképpen. Az izgalmas meccsek között voltak, amelyek meglepetéssel zárultak, de olyanok is, amelyek hozták az abszolút papírformát. S bár ezen a délelőttön valóban mindenki győztes volt, aki pályára lépett, a dobogó tetején mégis egyetlen hely volt csupán. A leányoknál pedig ezt a M.E.S.E játékosa, Mátyás Villő (edzője: Török Ákos) érdemelte ki, a fiúknál pedig a NEXT Tenisz Akadémián, készülő Gémes Domonkos Máté (edző: Varga Hunor).

 

ps btc leany

 

A leányok versenyének nyertese nemcsak a tenisz- de a sípályákon is az ügyesebbek közé tartozik és még nem tudja, később melyik sportágat is válassza:

− A tenisz pillanatnyilag a második kedvenc sportágam, a síelés az első, de azt csak télen űzhetem. Szeretek futni és tenyerest ütni, s bár néha kicsit nehezebb dolgokat tanulunk, az edzőm mindig odajön hozzám, s nemcsak elmagyarázza, de a kezemet megfogva meg is mutatja a mozdulatot. Ez azért jó, mert jobban rá tudok érezni. Én inkább síelő szeretnék lenni, de a teniszt is nagyon szeretem.

Gémes Domonkos Máté is tenyeresben érzi magát erősebbnek, ami ebben a korosztályban még teljesen normális. Ám ő edzőjével Varga Hunorral, nemcsak erre koncentrál az edzéseken:

− Röptézni és lecsapni is szoktunk, mindent gyakorlunk, sőt meccseket is játszunk. Nagyon szeretek versenyezni, mert szeretek játszani és kupát elhozni is. Azt is élvezem, hogy küzdeni kell a győzelemért. Már korábban is nyertem egy kupát, de ennek most nagyon örülök.

 

ps btc fiu dobogo

 

A versenyigazgató, Kántor Kálmán az MTK-BTC klubjában zajló P+S programvezetője. Ő úgy látja, bármennyire is törekszenek arra, hogy ebben a korban még ne legyen eredménykényszer a gyerekeken, a fiatalok szeretnek versenyezni és fontos számukra a győzelem. A kor előre haladtával ez pedig egyre inkább igaz, a narancs és zöldpályákon egyre kiélezettebb csaták szemtanúi lehetnek a résztvevők.

− Ezeken a tornákon azonban azt is megtanulhatják a játékosok, hogy valójában a részvétel a legfontosabb, és az, hogy a pályán vannak, miközben pattog a labda. Szerencsére nem panaszkodhatunk, sok gyerekünk van, és a jó edzőknek köszönhetően itt is maradnak. A versenyrendezés számunkra azért különösen fontos, mert nagyon széles bázist szeretnénk teremteni ebből a korosztályból, majd feljuttatni őket az akadémiára, ahol igazi versenyzővé válhatnak. Idén három Play+Stay viadalt rendezünk, valamint a Decathlon teniszvetélkedő-sorozat egyik állomására is nálunk kerül sor. Ezekre rendszeres háziversenyekkel segítjük játékosaink felkészülését.

A kétnapos viadal nyitónapján Kántor Kálmán mellett Orbán-Sebestyén Katalin, az MTSZ gyermektenisz programjának vezetője köszöntötte a résztvevő gyerekeket és az őket elkísérő szülőket. A szakember jelenleg a Play+Stay mellett az iskola-, valamint a tervekben szereplő óvodatenisz programok operációs munkáját végzi a szövetségnél, ezért különösen fontosnak tartja, hogy a terepen is nyomon kövesse a legkisebbek versenyeit.

− Ez a negyedik tornánk ebben az idényben, nagyon örülünk, hogy két vidéki nagyvárosban, Pécsett és Zalaegerszegen is nagy létszámmal rendeztek sikeres viadalt – idézi fel az elmúlt alig több mint egy hónap gyakorlati történéseit Orbán-Sebestyén Katalin

– Szerencsére mindenhol sok induló volt és van ezeken a tornákon, ami a bázisépítés miatt különösen fontos. Sok új arcot láttam, hiszen a koronavírus-járvány miatti több mint féléves kihagyás alatt cserélődtek a gyerekek, sokan feljebb léptek. Az ő életükben és fejlődésükben ugyanis hat-nyolc hónap nagyon sokat jelent. Ám ahhoz, hogy itt a tornákon rendben menjenek a dolgok, ahhoz a klubokban jól képzett szakemberekre van szükség. Ezért rendezzük meg június 11-én a Play plusz Stay szakmai napunkat a Nemzeti Edzésközpontban. Közel tíz éve nem vehettek részt a korosztállyal foglalkozók olyan szakmai fórumon, amely speciálisan nekik nyújt fejlődési lehetőséget. Az eseményen az óvodáskori mozgásfejlesztéstől kezdve, a piros, narancs és zöldpályán át, a már komolyan versenyző 12 éven aluliak felkészítéséig, minden területtel foglalkozunk a témában képzett hazai szakemberek előadásai révén. Szerencsére hatalmas az érdeklődés, az első dátumot is azért kellett módosítani, mert öt nap alatt közel százan regisztráltak. Közben enyhültek a járványügyi szabályok, így június közepén már nyugodtan rendezhetjük meg. Igaz, még most is limitálni kellett a létszámot, amely ismét szinte egyetlen hétvége alatt betelt.

Orbán-Sebestyén Katalin szerint a szövetség gyermekbizottsága nagy munkát végzett a létrehozása óta eltelt időszakban. Az új szabályzatok megalkotását hosszas, kiélezett viták előzték meg, amelyben a legkülönbözőbb vélemények ütköztek egymással. A végső szavazásokra azonban minden esetben kialakult a kellő összhang, s végül konszenzusos döntések születtek. Ez pedig azért is különösen fontos, mert bár ez a korosztály a legfiatalabb, valójában ők igénylik a legtöbb figyelmet, megfelelő képzésük pedig a magyar tenisz jövőjének záloga. Amint azt az MTK-BTC-n zajló mérkőzések is bizonyítják.

 

ps btc egyutt gyerekek

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső