Mogyoródon, Halászi Gáborral készül tovább az F14-es ranglista másodikja, Major Áron János. Nevelőedzője, Simara János szerint az ígéretes fiatal későbbi sikerei a biztos háttéren is múlhatnak. A gödöllői fiú a támadójáték híve, s amikor csak lehet, irányítani próbálja a labdameneteket.

Halászi Gábor és Major Áron János a mogyoródi pályán

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A tizennégy éven aluli fiúk hazai ranglistáján második helyen álló Major Áron János nevelőedzője, Simara János szerint azon fiatalok közé tartozik, akikre figyelni kell, és helyesen terelgetni felnőtt karrierjük felé.

A Future Tennis Teamtől a múlt hónapban Mogyoródra, az Open Teniszvölgyhöz igazolt fiatal játékos viszonylag későn, hat és fél évesen ismerkedett meg a sportággal, az első választása ugyanis a labdarúgás volt három évvel korábban. Utóbbiból hozta remek állóképességét és gyorsaságát, amelynek fejlesztésére egyébként is figyelt a testnevelő tanár, egykori atléta édesanya. Simara Jánoshoz a szintén sportos beállítottságú, komoly labdarúgó- és teniszező múlttal rendelkező nagypapa vitte el, s ez a találkozás mindkettőjük számára meghatározó lett.

− Igazi kis tűzgolyó volt, akivel nagyon könnyen ment a munka, ösztönösen ráérzett a teniszhez szükséges mozgásformákra – idézte fel a több mint hat esztendőre nyúló közös munka kezdetét Simara János, aki Barbarát, az édesanyát is edzette tizenéves korában, később pedig közel két évtizeden át voltak kollégák a Gödöllői Szent István Egyetemen. Nem véletlen tehát, hogy Simi bácsi a mai napig szinte saját fiaként szereti Áront, és továbbra is nyomon követi pályafutását.

 

major aron janos a nagypapaval es az anyukavalA teniszes pályakezdés idején a nagypapával és az anyukával

 

– Már kicsiként is szuper tehetség volt, az ő esetében inkább az a kérdés, hogy a továbbiakban lesz-e olyan biztos profi háttér mögötte, amely maximálisan segíti a képességei kibontakoztatásában. Amíg nálam volt, felfelé is sokat játszott, nyert is közöttük, tizenhárom évesen a tizennyolc-húsz évesek voltak számára a megfelelő szparingpartnerek. De akkor sem az eredményei alapján ítéltem meg, hanem fokozatosan próbáltam felépíteni egy későbbi felnőtt karrierre. Ha lesz benne kellő alázat és szerénység, akkor nagyon messzire juthat. Minden adottsága megvan hozzá, csak olyan közegbe kell kerülnie, amelyben folyamatosan fejlődhet.

Major Áron számára is fontosak voltak a Simara Jánossal eltöltött évek, és az edzővel ápolt jó viszony nagyban hozzájárult a tíz évesen meghozott döntéshez. Addig ugyanis párhuzamosan focizott szülővárosa csapatában a Gödöllői Bikákban és gyakorolt a teniszpályán. A hétvégi meccsek azonban egyre többször estek egy időbe, a robbanékony középpályást pedig egyre inkább zavarta, hogy míg társai gyakran alibiznek, addig ő szinte meghal a győzelemért. Éppen ezért úgy gondolta, egy egyéni sportágban, mint amilyen a tenisz is, jobban érvényesülhet, mert csak rajta múlik majd a siker. A döntést a mai napig nem bánta meg, jóllehet korábban a síelést, az atlétikát és az úszást is kipróbálta. A legjobb lábmunka gyakorlatokat pedig a focisták között tanulta Norbi, Peti és Balázs bácsitól.

− Ma már szinte az egész életem a tenisz körül forog, aminek nagyon örülök, hiszen szívből szeretem – vallja be Áron, aki az idén a nemzetközi versenyeken is kipróbálja magát, miután hosszabb időt követően márciusban és áprilisban négy hazai tornát is meg tudott nyerni. Ráadásul olyan vetélytársakat győzött le, akiktől korábban többször is vereséget szenvedett, jóllehet korosztályában kicsiként a top tíz, nagyobbként pedig a top három tagja. – Almádi Attilát kétszer, Nagy Botit egyszer, Mező Marcellt háromszor sikerült megvernem. Utóbbitól korábban sokszor kikaptam, nem igazán tudtam mit kezdeni a játékával. Az elmúlt egy évben azonban közel tizenöt centit nőttem, és így könnyebben megtanultam a magasabb labdák kezelését. Nagyon szeretek nyerni, ezért meglehetősen támadó stílusban játszom. A többiekhez képest elég erős vagyok fizikálisan, nagyot ütök és a focinak, valamint anyukámnak köszönhetően a futást is jól bírom. A szerva és a tenyeres az erősségem, mindig igyekszem irányítani a játékot. Az utóbbi időben fejben is fejlődtem, vissza tudok jönni vert helyzetekből is, ami korábban kevésbé volt rám jellemző.

A tizennégy éves játékos szerint Federer játssza a legszebb teniszt, Nadaltól pedig a küzdőszellemet érdemes elsajátítani. A fiatalok közül Rubljov és Shapovalov a kedvence, utóbbi főleg erős, fizikális játéka, valamint mentalitása miatt, amellyel teljes egészében kizárja a külvilágot.

Az édesanya szerint a család számára az a legfontosabb, hogy Áron szívből szeresse, amit csinál, számára az edzések és a versenyek nemcsak a győzelemről, de a barátságról is szólnak. Mindketten úgy gondolják, hogy a 2007-es fiúk mezőnye egy szerencsés korosztály, amelynek tagjai örömmel vannak együtt, miközben jobb teljesítményre sarkallják egymást. A fóti csoportos edzések viszont nem igazán illettek hozzá, s ahogy korábban Simara Jánossal, úgy most Halászi Gáborral is egyéni foglalkozásokon készül a nyári tornákra, amelyeknek egy része hazai nemzetközi korosztályos viadal lesz. Bár Halászi Gábor szerint utóbbiakat sem kell túlzásba vinni, hiszen ebben a korban még nem ez a legfontosabb feladat.

 

major aron janos foto kiss nelly 2021Major Áron János - Fotó: Kiss Nelly

 

− Áron kiváló alapokat kapott, korához képest nagyon jó játékosként érkezett hozzám, amit a hazai ranglistán elfoglalt előkelő, második helyezése is mutat – állapítja meg tényszerűen Halászi Gábor, aki a Mogyoródon tavaly megnyílt Open Teniszvölgyben dolgozik, s tanítványával is itt foglalkozik. Sőt, a felnőtt csapatot szervező Dobrotka Tamás a fiatal fiút is benevezte a csb-re, aki ezt két győzelemmel hálálta meg. – Természetesen bizonyos finomításokat folyamatosan végezni kell egy játékoson, így Áronon is, ám most elsősorban taktikai építkezésen van a hangsúly. Megfontoltabban kell játszania, amiben a felnőtt meccsek is sokat tudnak segíteni neki. Erőssége, hogy határozottan és nagy lendülettel teniszezik, s bár tudom, hogy korábban nagyon jó volt a lábmunkája, a hirtelen növés következtében most ezen is kell dolgoznunk. Mélységben többet kell lemennie, ám az elmúlt közel két hónap alatt azt tapasztaltam, hogy alázatosan, jó szellemben áll a munkához, az edzéseken mindent belead. Ha ez így marad, akkor minden bizonnyal hosszú távon is sikeresek leszünk.

Ebben Halászi Gábor szerint nagy segítségükre lehet, hogy Mogyoródon egy összetartó és jó szellemiségű szakmai gárda állt össze. Utóbbi tagja a korábbi FED Kupa-csapat kapitánya, az MTSZ A Licence Mesterfokozat kitüntetettje Keller László is, aki tanácsaival segíti fiatal kollégája munkáját, s ezáltal Áron fejlődését is.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső