A sportág hazai történetében először alakult a szövetségnek olyan bizottsága, amely kizárólag a fogyatékossággal élő teniszezőkkel foglalkozik.

A testület elnöke a korábbi éljátékos, Gubacsi Zsófia, aki évek óta segíti a Speciális Olimpia tenisz szakágának munkáját.

Szeptemberben MTSZ-FÉT integrált tenisztornát rendeznek a NEK-en.

Gubacsi Zsófia bizottsági elnök (középen) pályáján ismertető kisfilmet forgattak a Világjáték győztes Sárosi Balázs és Kelemen Zsombor (balról) valamint Orbán-Sebestyén Kata és a partnerjátékos Sikos Ágoston részvételével

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Az egyesben és párosban egyaránt top100-as korábbi teniszező, Gubacsi Zsófia az MTSZ bizottságainak újjáalakulásakor egy olyan testület élére került, amely a kívülállók számára talán furcsa választásnak tűnik, ő azonban a lehető legjobbnak tartja. A Vecsésen saját teniszpályát és iskolát üzemeltető egykori éljátékos ugyanis legszívesebben a szívére hallgat, az pedig ma már leginkább a fogyatékossággal élőkhöz húzza.

− Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy éppen ezen a területen tehetem hozzá a tudásomat és a lelkesedésemet a magyar tenisz fejlődéséhez, mert úgy érzem, önzetlenül adhatok azoknak, akik a leginkább rászorulnak – magyarázza döntését Gubacsi Zsófia, aki a Magyar Speciális Olimpia Szövetség munkáját eddig is segítette amolyan jószolgálati nagyköveti szerepben, mostantól azonban sokkal összetettebb munka vár rá.

 – A testület létrehozásának ötlete Orbán-Sebestyén Katától származik, egyébként a fogyatékossággal élők sportjával is ő ismertetett meg. A cél pedig az volt, hogy az eddig külön-külön tevékenykedő szakágakat végre összefogjuk és hatékonyabb képviseletet hozzunk létre a tagságunk számára. A hazai teniszéletben eddig Bor Péternek köszönhetően a kerekes székesek voltak a leginkább láthatóak, de mi azt szeretnénk, ha a szervátültetett, a hallássérült és az értelmi fogyatékossággal élő emberek is hasonló nagy figyelmet kapnának. Ehhez kaptunk most segítséget a szövetség részéről azzal, hogy bizottságot alapíthattunk számukra, amely a gyakorlati munka fellendülésén túl, jelzés értékű is. A magyar tenisz történetében ugyanis először jött létre egy olyan „egység”, amely kifejezetten a fogyatékosággal élő teniszezőkkel hivatott foglalkozni.

Gubacsi Zsófia a Speciális Olimpia eseményeinek sikeres megrendezéséhez már a korábbi években is tevékenyen hozzájárult, s nemcsak ismertségével próbálta népszerűsíteni a szakágat, de teniszklubjának pályáin is szívesen látta őket. A korábbi élversenyző pedig egyre jobban megismerte a fogyatékossággal élők mindennapi problémáit, amelyek megoldásában a sport, azon belül is a tenisz, kiemelt helyet kaphat.

 

gubacsi zsofi 40

 

− Testületünk célja, hogy minél magasabb színvonalon és országszerte tudjunk versenyeket és edzéseket szervezni, és ne csak azoknak, akik ezt amúgy is megtehetik – véli Gubacsi. − Sajnos az otthonokban élőknek van a legkevesebb lehetőségük a sportolásra, az ott dolgozókon múlik, hogy meg tudják-e ezeket az önfeledt órákat szervezni a védenceik számára. Velük igyekszünk kapcsolatot tartani, és rajtuk keresztül a lehető legtöbb fogyatékossággal élőt bevonni a rendszerünkbe. Az eddigi versenyeinken gyakran van nyolcvan-száz résztvevő, de nem titkolom, hogy ennél sokkal messzebb szeretnénk eljutni, és akár ötszáz fő fölötti mezőnyt szervezni. Ezzel párhuzamosan nemzetközi viadalok rendezésén is gondolkodunk, de ezek egyelőre a távlati céljaink.

A Fogyatékossággal Élő Teniszezők (FÉT) bizottságának elnöke szerint a Fábián Ágnes, Máthé Gábor, Medvegy Judit és Poós Gergely, valamint Noszek Péter elnökségi összekötő által alkotott testület határozottan indult el, minden hónapban összegyűlnek a feladatok megbeszélésére, amelyet a járvány sem akadályozott, hiszen online formában ekkor is folytatták az üléseket. Legközelebbi nagy eseményük a nyári, mezőberényi integrált tábor lesz, amelyre körülbelül hatvan fogyatékossággal élő teniszezőt várnak, s talán a korábbi zánkai helyszín is ismét bekerül a programba. A júliusi program rendezője, az MTSZ mellett a CSEFOSZ SE és a Mezőberényi Iskolatenisz SE két éve állapodott meg annak érdekében, hogy a sportág népszerűsítésére közös programokat szervezzenek ép és fogyatékossággal élő teniszezni vágyók részére. A tábor ez utóbbiak körében szeretné az utánpótlás-nevelés bázisát növelni.

Az idei esztendő legnagyobb dobásának azonban a valamennyi szakágat bemutató MTSZ – FÉT integrált tenisztorna ígérkezik, amelyet a szövetség támogatásának köszönhetően a Nemzeti Edzésközpontban rendeznek szeptember elején, s amelyre ép teniszezőket is várnak. A délelőtti programba, amennyiben a vírushelyzet azt megengedi, egy nemzetközi viadalt terveznek, a magyar SO csapat és a szlovák SO együttes között. Délután pedig olyan speciális páros versenyre kerül sor, amelyben a fogyatékossággal élő sportolók partnere a szövetség által delegált edzők, versenyzők, tagszervezeti képviselők és sportvezetők közül kerül ki.

 

gubacsi 2

 

− Személy szerint én is nagyon szeretem ezeket az érzékenyítő programokat, hiszen a két kicsit elzárt világnak nyitnia kell egymás felé – beszél saját tapasztalatai alapján a gyakorlati problémákról Gubacsi Zsófia. – Az épek számára mindig tanulságos egy ilyen esemény, megváltozik a nézőpontjuk, a fogyatékossággal élők számára pedig természetes törekvés, hogy pontosan úgy kezeljék őket, mint bárki mást. A teniszpályán és azon kívül egyaránt. Úgy gondolom, azokat lehet segítőként ezekbe a programokba bevonni, akik kellően nyitottak erre a problémára és megfelelő empátiával tudják kezelni a helyzetet. Erőszakkal ugyanis az érzékenyítésnek sincs semmi értelme, annak viszont annál inkább, hogy minél kisebb korban kezdjük el az integrált foglalkozásokat. Ez pedig a legtöbb esetben a pályán kívül kezdődik.

− Amikor versenyt rendezünk, általában a tenisziskolám gyerekeit kérem meg arra, hogy segítsenek a szervezésben – mutatja be saját példáján keresztül Gubacsi az érzékenyítés nem könnyű feladatát. – Az egyik szomszédos iskola, a Kandó téri vezetése például maga kéri, hogy értesítsük őket ezek időpontjáról, mert szívesen jönnek és mutatják meg tanulóiknak a fogyatékossággal élők mindennapjait. Számukra ez a pedagógiai képzés része, amely bizony követendő lenne mások számára is. A terveink között éppen ezért az iskolalátogatások, bemutatók is szerepelnek majd, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Az MTSZ-től ígéretet kaptunk arra, hogy ebben is támogatni fognak bennünket.

Gubacsi szerint a hétköznapokban nagyon kell figyelni a fogyatékkal élő tanítványok egészségi állapotára. Amikor fizikálisan jól érzik magukat, ugyanolyan gyorsan és eredményesen lehet haladni velük, mint ép társaikkal. A tenisz pedig azért lehet fejlesztésükben az egyik legjobb eszköz, mert az ő esetükben is igaz, hogy mindenki eredményes lehet a saját szintjén, és az életük végéig gyakorolható játék részeseivé válhatnak. A szakember ugyanakkor azt is elismeri, hogy az ezen a területen dolgozó edzők számára is szükséges a speciális képzés, hiszen a fogyatékkal élők tanítása nemcsak pedagógiai és pszichológiai, de technikai téren is gyakran eltér az általánostól. Ennek megoldására az edzőképzési bizottsággal közösen, annak útmutatásait figyelembe véve dolgoznak majd ki speciális programokat. Az érdeklődő szakemberek azonban addig is bekapcsolódhatnak különböző webináriumokba, mint amilyet az Európai Speciális Olimpia Szövetség szervez a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) együttműködésével, a fogyatékossággal élőkkel foglalkozó teniszezők számára kidolgozott szakmai program bemutatására május 4-én délelőtt.

− Egy kívülálló számára nehezen elképzelhető az a szeretet, amelyet a fogyatékossággal élőktől kaphatunk. Engem elsősorban emiatt fogott meg annyira ez a jó hangulatú közeg, miközben azt sem szabad elfeledni, a tenisz által a mindennapjaikat tehetjük szebbé. Külföldön talán ezért is áll sok egykori sztárjátékos az ügy mellé, számomra pedig megtiszteltetés, ha itthon az én nevemmel kapcsolják össze ezeket a törekvéseket – teszi hozzá Gubacsi Zsófia, akinek szavait mi sem igazolja jobban, minthogy a női világranglista jelenlegi 23. helyezettje, Madison Keys is a Speciális Olimpia mozgalom önkéntesei közé tartozik és a koronavírus-járvány idején nemrégiben online beszélgetésben segített további motivációt találni az SO amerikai teniszbajnokának Liza Ambrosininek

 

gubacsi 3

 

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső