Gubi Trisztán és Halmos Kornél nyerte a fiú párost a Soroksáron rendezett U16-os TE-tornán.

Egyesben Molnár Kitti volt a legeredményesebb, ő az elődöntőben búcsúzott.

A Sori Kupára a környező országokból a legjobb korosztályos játékosok érkeztek, ennek is köszönhető a magyar fiatalok gyengébb szereplése.

Halmos Kornél és Gubi Trisztán

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) *A hétvége nemcsak a teraszok nyitásáról szólt, de a szabadtéri korosztályos nemzetközi teniszszezon hazai rajtjáról is. A Soroksáron megrendezett U16-os második kategóriás Tennis Europe viadalra húsz országból, több mint száz fiatal érkezett, a fiú párosok mezőnyében pedig magyar győzelem is született Gubi Trisztán és Halmos Kornél révén. A hétközi szeszélyes idő is megnyugodott a hétvégi elődöntők és döntők idejére, igaz a viharok és az esők előtte is csak ideig óráig akasztották meg a torna menetét. A Soroksári Tenisztanoda ugyanis olyan szerencsés fekvésű, hogy a pályák minimális időn belül ismét játszhatóak.

− Áprilisban még gyakori a sok csapadék, a pályáink vízelvezető képessége azonban olyan jó, hogy tényleg nem kell sokat várnunk a száradásra. Ez így volt a héten is, pedig kaptunk hideget-meleget rendesen – jegyzi meg a finálék után Erdei Csaba tulajdonos és versenyrendező, aki szerint nemcsak a jó fekvésnek köszönhető ez a salakos pályák esetében igen előnyös tulajdonság, de annak is, hogy téli sátor híján semmi sem akadályozza az eső elvezetését. – Nagyon örültünk, hogy ilyen sokan neveztek a versenyre, különösen azért, mert a tavalyi viadal a járvány miatt elmaradt. Az ezzel kapcsolatos szabályok betartása sem okozott nehézséget, a helyi rendőrséggel egyeztetve a külföldieknek segítettünk a PCR-tesztek elvégzésében, ami nemcsak miattunk volt fontos, de többen Budapestről indulnak tovább, újabb versenyekre. A bérlőink szerencsére megértőek ilyenkor és tudják, hogy ezen a héten nem lehet játszani. De mi egyébként is a versenyrendezések terén jeleskedünk, két Play and Stay, egy újabb Tennis Europe, valamint egy veterán versenyünk lesz még a nyáron, valamint sok-sok amatőr torna.

A pályák szélén lengedező nemzeti zászlók bizonyítják a legjobban, Soroksáron tényleg gyakorlottak a tornarendezésben, a külföldi vendégek pedig örülnek az apró figyelmességnek. A kiszolgálás kedvéért Erdei Csaba egy percig sem bánja, hogy idén egy új zászlót is be kellett szereznie, hiszen a viadal csak tovább színesedett az azerbajdzsáni lobogóval. A fiú főtáblán szereplő Elvin Hashimov ugyan már az első körben vereséget szenvedett, a zászló azonban marad, s mostantól a kaukázusi országból érkező teniszezők sem lephetik meg a soroksári rendezőket.

− A hazai 16 éven aluliak számára idén azért nagy lehetőség ez a verseny, mert láthatóan a környező ország legjobbjai jöttek el Soroksárra – véli Gulyás István, a női szakág korosztályos válogatottjaiért felelős szövetségi edző, aki nemcsak a magyar játékosokat, de a vetélytársakat is figyelte a Sori Kupán. – Egy versenyből persze nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a pillanatnyi állapotfelmérésre azonban mindenképpen nagyon jó. Úgy látom, hogy az elődöntőbe és döntőbe jutott külföldiek elsősorban labdabiztonságban jobbak nálunk, és valahogy erősebben érződik rajtuk a tűz és az akarat. Nagyon színvonalas mérkőzéseket láthattunk, a leányok között Molnár Kitti volt a legeredményesebb, aki sérülést követően tért vissza.

A koronavírus-járvány miatt eddig nem rendeztek túl sok versenyt, ezért érkeztek a környező országokból jobbnál jobb U16-os játékosok. Ennek is köszönhető, hogy a fiúk között főtáblára került tíz magyarból mindössze ketten, Győri Lóránt és Gubi Trisztán jutott túl az első körön. Mindketten a negyeddöntőben búcsúztak, előbbi a későbbi tornagyőztes, elsőszámú kiemelt ukrán Semen Aginszkijtől szenvedett 6:4, 6:1-es vereséget.

− Nem voltak óriási elvárásaim önmagammal szemben, játszani jöttem Soroksárra és hogy élvezzem a teniszt – mondta Győri, a Gubacsi Zsófi Tenisz Klub SE játékosa, aki egyébként Pozsonyban, Csarnakovics Erik irányításával készül, ám a koronavírus-járvány miatt az utóbbi hetekben ő is Budapesten edzett. – Az első két meccsen jól játszottam, ám az ukrán fiú ellen szerintem rossz taktikával mentem fel a pályára. A nagy szél hirtelen megzavart, az ellenfelem pedig szinte semmit sem hibázott. Őszintén bevallom, igazából én vertem meg saját magamat. Tanulni kell ebből a meccsből és menni tovább.

A Tenisz Műhely játékosa, Gubi Trisztán a legjobb nyolc között attól a cseh Denis Petaktól kapott ki (4:6, 7:5, 1:6), akit a Győrit búcsúztató ukrán ütött el a finálés szerepléstől. Pedig ő nagy tervekkel érkezett Soroksárra.

− Természetesen nyerni akartam, ez az alap hozzáállásom, sajnálom, hogy nem sikerült. Meccsről meccsre próbáltam minél jobb teljesítményt nyújtani. Az első mérkőzésen nem játszottam túl jól, a döntő szettben fizikálisan bírtam tovább, s ennek köszönhetem a győzelmet. A második fordulóban az ellenfelem hibáinak köszönhetően sima két szettben nyertem. A negyeddöntőben azonban nagyon sokat segítettem a cseh fiúnak abban, hogy nyerjen. Sajnos sokat hibáztam, elsősorban taktikai téren. A párosban azonban nyerni szeretnénk, még akkor is, ha Halmos Kornéllal először alkotunk egy párt – összegezte az egyesben nyújtott teljesítményét Gubi Trisztán, aki vasárnap, a páros döntőben vigasztalódhatott, hiszen 6:4, 6:2-re verték a második kiemelt Robert Guna, Vojtech Vales (román, cseh) kettőst. Viccesen úgy is fogalmazhatnák, hogy a Hornung Gábor, Kisantal Botond egység jól kifárasztotta őket szombaton, hiszen az elődöntőben 7:5, 2:6, 10-5-ös vereséget szenvedtek tőlük. A valóságban azonban inkább a magyarok közötti információcsere zajlott eredményesen, hiszen Kisantal Botond a vesztett találkozó után azonnal beszámolt tapasztalatairól Gubinak és Halmosnak.

 

hornung gabor kisantal botond harmadikHornung Gábor és Kisantal Botond

 

Az alkalmi páros kialakításában nagy szerepe volt Kisantal Péternek, aki a férfi szakág utánpótláskorú játékosainak edzője, ám ennek ellenére, nemcsak a fiú, hanem a leánymeccseket is követte. Sőt, amikor szükség volt rá, biztatta és hasznos tanácsokkal segítette a magyar versenyzőket. Mint például Molnár Kittit, aki egészen az elődöntőig menetelt. Az MTK játékosa a döntőbe jutásért hatalmas csatát vívott a lengyel Monika Stakiewicz-cel, aki 7:5, 7:6(6)-ra verte a fiatal magyart. Pedig Kittinek a második szett tie-breakjében szettlabdája is volt, ám a nagyon stabilan játszó ellenfele fordítani tudott és két játszmában eldöntötte a mérkőzés sorsát.

 

major stella molnar kittiMajor Stella és Molnár Kitti

 

− Sérülésből jöttem vissza, ami azért gátolt, mert csak fokozatosan kezdhettem újra az edzéseket, nem is olyan régen – mondja Molnár Kitti, aki az elődöntőig nagyon magabiztosan haladt, az első két meccsen mindössze öt játékot veszített, s a harmadikon is csupán hetet engedett át ellenfelének – Régóta nem versenyeztem, szabadtéren ez volt az első tornám, ezért bevallom, hogy kicsit izgultam is. Ha a sérüléssel együtt nézem, ahhoz képest nem is ment olyan rosszul a játék. Az elődöntő azon múlt, hogy az első szettben túl sokat hibáztam, nem lett volna szabad előnyt adnom neki. Remélem egy-két héten belül visszanyerem a régi formámat.

Szombaton, a leány párosok is a döntőbe jutásért játszottak, köztük két magyar duó. Molnár Kitti a lengyel kislány elleni elvesztett mérkőzését követően Major Stella oldalán lépett pályára a Nikola Koprivova, Marie Slamenikova cseh kettős ellen. Molnár és Major 6:4-re nyerte az első szettet, majd hasonló arányban vesztette el a másodikat. A meccstiebreaket viszont a csehek bírták jobban, amit 10-4-re hoztak.

A másik pályán Kis-Czakó Eszter és Varga Viktória harcolt a döntőbe jutásért, ám ők is vereséget szenvedtek, a későbbi győztes, Sara Mlenska, Tereza Valentova cseh párostól, így mindkét bronzérem a magyaroké lett.

 

kis czako eszter varga viktoriaKis-Czakó Eszter és Varga Viktória

 

A leány főtáblán tizenöt magyar játékos volt, ám csupán öten jutottak a második fordulóba, ahonnan már csak Molnár Kitti tudott tovább lépni. Az első körben vereséget szenvedők között volt a szegedi Gellért SE játékosa, Kis-Czakó Eszter is, aki a későbbi győztes, Tereza Valentovától szenvedett vereséget. Igaz, ő legalább nagy küzdelemre kényszerítette a cseh játékost – aki a páros elődöntőben is jobbnak bizonyult nála –, hiszen 6:4, 2:6, 5:7 volt az eredmény:

− A nehezebb szituációkat ő oldotta meg jobban, pedig nagyon küzdöttem, öt meccslabdát is hárítottam. Összességében szerintem a figyelem döntött, jobban koncentrált nálam. Szerettem volna egy-két fordulót menni, sajnos nem sikerült. Annak viszont örülök, hogy legalább a párosban érmet nyerhettem.

A Sori Kupán nemcsak a zászlóknak, de az eredményjelzőknek is örülhettek a résztvevők, amelyeket a szenior szövetség adott kölcsön a verseny rendezőinek. A szeniorok által rendelt, új fejlesztésű táblák tesztelése zajlott a korosztályos viadalon, és a lehető legjobban vizsgázott.

− Az általunk rendelteken a név előtt a nemzetiség is látható, aminek kifejezetten örültek a játékosok. A veterán szövetség Keszthelyen rendezi majd meg nagy nemzetközi versenyét, addig folyik a tesztelés, de már most látható, hogy minden rendben lesz velük. Idén már az eredményeket is élőben lehetett az interneten követni, aminek azért volt nagy jelentősége, mert a játékosok egyetlen kísérőt hozhattak csupán magukkal. Örülünk, hogy színvonalas, jó meccseket láthattunk idén is, reméljük, hogy ez az erős mezőny a későbbiekben is gyakran visszatér majd Soroksárra – búcsúzott az egyhetes tornától Erdei Csaba.

 

a gyoztesnek semen aginskiynek bibok tamas tennis europe senior committee tga adja at a dijatjpgSemen Aginskiy a Tennis Europe bizottsági tagjától, Bíbok Tamástól veszi át a győztesnek járó díjat

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső