Karrierje legjobb évkezdetét követően Fucsovics Márton feltöltődni érkezett Budapestre, ami számára a tervszerű edzéseket jelenti. 

Edzői csapata szerint a mentális kiegyensúlyozottság, a kiváló összpontosítás, az összeszedettség és a motiváltság a siker titka.

Jancsó Miklós, Fucsovics Márton és Nagy Zoltán

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Karrierje legjobb idénykezdetével a háta mögött, a héten Budapesten készül Fucsovics Márton, aki az évvégi 55. helyről jött fel a hivatalos világranglista 40.-jére, jelenleg pedig a 41.-et foglalja el. Még az ATP is felfigyelt az MTK 29 éves teniszezőjének sorozatára és március 8-án őt jelölte meg, mint az adott héten a legnagyobb „ugrást” bemutató játékost. Pedig a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem könnyű előrelépni, a koronavírus-járvány miatt még a járvány előtti eredményeket is figyelembe lehet venni. Marci esetében ez világosan látható, hiszen az aktuális pontok szerint a 15. legjobban teljesítő férfi profi teniszező.

− Ezzel egyáltalán nem foglalkozunk, a jelenlegi szabályok szerint kell játszanunk, augusztustól pedig újra indul a régi pontszámítás. Mi hétről hétre megyünk a tornákra, nagy céljaink vannak, és ami igazán fontos az az, hogy Madridban és Rómában, vagyis két ezres ATP-tornán is alanyi jogon főtáblás. Szerintem ez fantasztikus dolog, ahogy az évkezdet is, amit Marci eddig produkált – jelenti ki a járvány miatti vegyes pontszámításról Jancsó Miklós, Marci egyik edzője, aki arra is nagyon büszke, hogy tanítványa sorozatban tudott topteljesítményt letenni az asztalra. Ráadásul különleges körülmények között.

– A rotterdami döntő után egyetlen napja sem volt az alkalmazkodásra, pedig fedett kemény pályáról egy teljesen más labdával kellett egy szabadtéri, huszonhat fokos dohai borításra átállnia. Úgy vert meg egy top harmincas játékost, Dusan Lajovicsot, hogy éjfélkor még a szobában várta a teszt eredményét, másnap pedig húsz percnyi ideje volt a beütésre. Nagyon kemény sorozaton van túl, ezért is döntöttünk úgy, hogy most inkább itthon készülünk. Sok jó meccset játszott, de Marci nagyon igényli az edzéseket is, és szerintünk is szüksége volt rá. Nagy terveink vannak, újabb nagy sorozat előtt állunk, amire fel kell töltődnie.

Az MTK szakembere szerint nagyszerű idénykezdet áll Marci mögött, ám arról is fontos beszélni, hogy milyen mentális gátakat bontott le magában. A fejlődése szempontjából pedig ezek néha fontosabbak a számszerű eredménynél, vagy ranglista-helyezésnél. A legjobb magyar játékos például korábban sohasem nyert Miamiban főtáblás meccset, most pedig egy nagyon jó Thanasi Kokkinakiszt vert meg az első körben. Ahogyan a US Openen is tavaly augusztusban tört meg a jég, s mindjárt két győzelemmel. Jancsó szerint a rotterdami döntő, majd Doha és Dubai is óriási erőt adhat Marcinak, aki az utóbbi időben nagyon sok döntőszettes meccset hozott, amely egyértelműen mutatja, rátalált a mentális erejére. Igaz, ehhez tökéletes erőnlét is kell.

− Úgy érzem, idén nem tettünk pluszt bele a kondicionális felkészítésbe, évek óta ugyanolyan keményen és céltudatosan dolgozunk, szerintem a koncentrációja, az önbizalma és az akarata javult a korábbiakhoz képest – véli Vaskó Balázs erőnléti edző, aki most már inkább a regeneráció terén látja az előrelépés lehetőségét. Marcit egyébként sem nehéz rávenni a konditermes munkára, s ez meg is látszik tökéletes izomzatán, amelyet még a top 100-as versenyzők közül is sokan irigyelnek.

Fucsovics Márton is nagyon örül a különlegesen sikeres évkezdetnek, visszatekintve pedig nem is lepődik meg annyira az eredményein, az elmúlt évek alatt gyűjtött rutin és a befektetett munka gyümölcsének tekinti. Őt természetesen az Andrey Rubljov elleni meccsekről kérdeztük, amely nemcsak a hazai, de a nemzetközi közvéleményt is felvillanyozta.

− Az idei hat vereségemből négy az ő nevéhez fűződik, kiemelkedően jó játékosról van szó, akiben a világelsőség lehetősége is benne van – idézi fel a nagy ellenfelet Marci, hozzátéve, hogy Dominik Thiem és Sztéfanosz Cicipász is esélyes arra, hogy hamarosan a ranglista első helyére ugorjon. − Az első két mérkőzésen úgy éreztem, hogy abszolút pariban vagyok vele, sőt, Rotterdamban még a fordításra is volt esélyem. Nagyon keményen játszik, minden ütést erősen megüt, tenyeresből, fonákból, szervából egyaránt nyerőre játszik és nagy önbizalma van. A döntőbe már elég fáradtan, a kvaliból érkeztem, hosszú meccseket játszottam, ráadásul éjszaka is. De nagyon jó érzés volt ott lenni. Tudtam, nagyszerű hetet zárok, tehát felszabadultan játszottam. Remélem, most már a tornagyőzelem sem várat sokáig magára.

 

fucs 2021

 

Fucsovics Márton nem titkolt célja a top 10, ám azt is tudja, hogy a játék minden elemében fejlődnie kell még ennek eléréséhez. Szerinte éppen azért olyan szép és nehéz sport a tenisz, mert még a legjobbaknak is napról napra meg kell újulniuk ahhoz, hogy megőrizzék a helyüket. Saját magával kapcsolatban a leginkább javításra szoruló elemként a szervát emeli ki, de a tenyeresén és fonákján is folyamatosan dolgoznak.

Másik edzője, Nagy Zoltán szerint 500-as ATP-tornán finálézni, minden teniszező életében meghatározó pillanat. S bár az elsőre szerencsétlenségnek tűnhetett, hogy éppen lemaradt a főtábláról, az MTK szakembere szerint ebben az esetben ez is hozzájárult a jó szerepléshez:

− Azt gondolom, az a két meccs is kellett ahhoz, hogy ilyen összeszedett, jó játékot produkáljon az egész verseny alatt. Ami Rubljovot illeti, ezen a szinten már mindenki jó játékos. Az első összecsapás volt a döntő, fej fej mellett haladtak, kevésen múlt a mérkőzés. Dohában a fizikális és mentális terhelés miatt nem tudtuk vállalni ellene az újabb összecsapást, azután jött Dubai és ismét ő. Egy kellemetlen, nagyon agresszív, jól felkészült játékos, de meg kell szoknunk a gondolatot, hogy ez a helyzet bármikor megismétlődhet. Nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget ezeknek a vereségeknek, készülünk az eshetőségre, és ha úgy hozza a sors, ismét szembenézünk vele.

Nagy Zoltán szerint az elmúlt másfél éves közös munka legnagyobb eredménye Marci összeszedett és motivált játéka. A győztes meccsek során szinte kibillenthetetlen volt ebből az állapotból, s bár vannak technikai elemek, amelyen javítani szeretnének, az út, amelyen járnak, jónak tűnik.

A csapat, élén Marcival, továbbra is egyetlen dologban hisz, ez pedig a munka. Ez indokolta a budapesti kitérőt is, amely után, ismét felkészülten szeretnének a következő időszaknak nekivágni. Kihívásban pedig nem lesz hiány, hiszen két 1000-es, Madrid és Róma szerepel a programban, majd a genfi 250-es. Utóbbi egy szívbéli választás, hiszen 2018-ban éppen itt nyerte eddigi egyetlen trófeáját, s ha Roger Federer is pályára lép, nagy valószínűséggel lesz lehetőségük a közös edzésre. A svájci kiválóság ugyanis nagyon kedveli Marcit, ha teheti, mindig meghívja a gyakorlására.

− Nagyon nehéz újból és újból megtalálni a motivációt, minden reggel felkelni, bepakolni a táskámat és utazni, vagy edzésre menni. Azt hiszem, a sikerek azok, amelyek hajtanak tovább és az, hogy a ranglistán még feljebb kerüljek. Nem tagadom, hogy a top tíz a cél. Remélem a következő pár hónap ugyanolyan eredményes lesz, mint az évkezdet – beszél Fucsovics Márton az ambícióiról, amelyeket most éppen salakon kell majd megélnie. – Ez az átállás számomra mindig nehéz, idő kell hozzá. Nem mondanám, hogy nem szeretem ezt a felületet, hiszen Genfben is salakon nyertem, tavaly a Roland Garroson pedig a legjobb tizenhatig mentem, úgyhogy tudok rajta nagyon jól játszani, csak kell két-három hét, amíg megszokom.

A magyar éljátékosnak a következő Grand Slammel kapcsolatban nincsenek nagy elvárásai, örül, hogy stabil főtáblás, mindig a következő meccsre koncentrál. Bár azt mosolyogva jegyzi meg, ha folytatja a menetelést, lassan akár kiemelt is lehet valamelyiken. Ez pedig egy újabb szint lenne, amely a végső céljaihoz vinné közelebb.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső