Eredetileg tavaly áprilisban lett volna, még a korábbi MTSZ-vezetőség által kötött szerződés szerint. A Magyar Tenisz Szövetség közleménye bejelenti: a Covid-19 miatt nem rendezhető meg biztonságosan a Billie Jean King-kupa. A nagy kérdés: mibe kerül ez nekünk? Ehhez, persze ismerni kellene az eredeti szerződést...

A 2019-ben győztes franciák ünnepelnek. 2020-ban nem rendeztek finálét, 2021-ben aligha...

 A pandémia 2021-re tolta ki a női teniszválogatottak világdöntőjét, ám az ITF február 18-án tavaszról az esztendő második felére módosította az időpontot.

MTSZ-közlemény: A Magyar Tenisz Szövetség elnöksége megvizsgálta és megtárgyalta a Billie Jean King-kupa (korábbi nevén: Federation-kupa) verseny rendezéséről szóló megállapodás teljesíthetőségét. Az MTSZ vezetése úgy véli, hogy a Covid-19 újabb és újabb mutációinak megjelenésére és azoknak az emberi életet veszélyeztető hatására tekintettel nemzetközi teniszverseny az emberi egészség és élet megóvásának biztosításával nem rendezhető meg.

Továbbá az elnökség arról is egyeztetett, hogy az eredeti, még 2019-ben, az előző szövetségi vezetés által aláírt szerződés szakmai és pénzügyi hátterét körültekintően szükséges megvizsgálni, hogy a magyar adófizetők pénzéből finanszírozott verseny ügye megnyugtatóan és a legkisebb vesztességekkel zárulhasson le.

Ennek kapcsán szeretnék minél hamarabb lefolytatni a szükséges egyeztetéseket a két szerződéses partnerrel, a Nemzeti Sportügynökséggel (NSÜ) és a Nemzetközi Tenisz Szövetséggel (ITF).

*

Elnökségi Határozatai (elektronikus szavazás) 38/2021 (04.20.) sz. Eln. Határozat

Az Elnökség megvizsgálta, hogy az ITF 2021. március-i leveleiben foglaltak szerint a FED Kupa (BJK) rendezésére vonatkozó ún. Rendezési Szerződés szerinti első verseny lebonyolítására kijelölhető-e egzakt időpont a jelen pandémiás helyzetben. Az Elnökség megállapította, hogy a COVID-19 újabb és újabb mutációinak megjelenésére és azoknak az emberi életet veszélyeztető hatására tekintettel nemzetközi tenisz verseny, a Rendezési Szerződés szerinti feltételek mellett és az emberi egészség és élet megóvásának biztosításával, nem rendezhető meg. A jelenlegi kormányzati intézkedések is lehetetlenné teszik azt, hogy nemzetközi verseny, nézők előtt és korlátozások nélkül, lebonyolítható legyen. Figyelemmel arra, hogy a COVID-19 világjárvány megszűnésére vonatkozóan jelenleg még óvatos becslések alapján sem áll rendelkezésre megbízható adat, továbbá arra, hogy a Rendezési Szerződésben foglalt vállalások szerinti első verseny megtartása a COVID-19 hatásai miatt már így is 2 éves csúszásban van, az Elnökség megállapította, hogy a COVID-19 olyan pandémiás helyzetet teremtett, amely alapján sem a Rendezési Szerződés szerinti BJK versenyek megtartására, sem a BJK versenyek megtartására vonatkozó időpontok kijelölésére nem volt és a mai napig nincsen lehetőség. Az Elnökség a fentiek alapján úgy határoz, hogy kezdeményezi a Rendezési Szerződés megszüntetését és a felek közötti elszámolást.

*

(tenisz-palya.hu) A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt Budapest idén tavasszal sem adhat otthont a női teniszezők Billie Jean King Kupája döntőjének, amelynek rendezési joga három évig a magyar fővárosé.

Nagy kérdés immár, hogy a korábbi vezetés által szorgalmazott szerződés vajon milyen pénzügyi feltételek mellett mondható le, s hogy a világjárvány tekinthető-e vis major helyzetnek.

Az egyértelmű, hogy e torna nem hasonlítható a szabadtéri egyéb sportrendezvényekhez, teniszes eseményekhez, hiszen zárt téren, csarnokban zajlik. S e rendezvények igen szigorú megítélés alá esnek. Éppen szerdán mondta le például Kanada a női jégkorong világbajnokságot - egy nappal azelőtt, hogy a válogatottak repülőre ültek volna...

A tenisz Billie Jean Kupa is hasonló veszélyekkel fenyeget nézőt, játékost, edzőt egyaránt.

Az ITF remélhetőleg akceptálja a világjárvány miatti lemondást, s az egészségre nem pedig a visszalépés okán begyűjthető kártérítésre koncentrál, annak ellenére, hogy a budapesti szerződés annak idején a nemzetközi szövetség számára igen kedvező anyagi feltételeket kínált. A pályázóként emlegetett többi város pénzügyi ajánlata azóta sem vált ismertté. Feltételezhető az is, hogy - miként sok ilyen esemény esetében - a rendezésre "rávett" ország fut be győztesként. Így volt ez például a junior Davis Kupa/Fed Kupa világdöntőjének Budapestre költöztetésével is, amikor Madridnak már költséges volt az esemény, ám Budapest "besegített" az ITF-nek a torna három esztendős átvállalásával.

*

A Billie Jean Kupa előzményei:

2019. június 27.: Magyarország rendezi meg az átszervezés alatt álló női tenisz Fed Kupa döntőjét 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben – jelentették be a wimbledoni tornát megelőzően a londoni Queen's Tennis Clubban. A döntőt eddig mindig az egyik résztvevő országban rendezték meg, de most változik a lebonyolítás, és egy több napon át tartó szuperdöntőt rendeznek majd 12 csapat bevonásával. Az MTI híradása szerint az eseményen részt vett Fürjes Balázs nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos, valamint David Haggerty, a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) elnöke, és Billie Jean King legendás amerikai teniszező, az első, 1963-ban megrendezett Fed Kupa-győztes amerikai válogatott tagja is. Fürjes Balázs az MTI-nek mondta: „az ITF döntése a bizalomról szól – a világ egyik legrégebbi és legrangosabb nemzetközi sportszervezete bízik Budapestben, a magyarokban, sőt jobban bízik, mint nagyon komoly vetélytársainkban.” Az is elhangzott, hogy a Fed Kupa döntőjének megrendezésére Budapest mellett Moszkva és Szentpétervár, Berlin, München, Prága, Bécs, illetve Chicago is pályázott.

 

b fedtenisz1wBillie Jean King és Fürjes Balázs (2019)

 

A nemzetközi sportpályázatokért felelős magyar kormánybiztos sajtóosztályának tájékoztatása szerint a legutóbbi Fed Kupa-finálét 65 millió néző követte a televíziós közvetítéseken több-kevesebb ideig, az új lebonyolítási forma pedig vonzóbbá, így a korábbinál is nézettebbé teszi az eseményt. A számítások szerint a rendezéssel összefüggő kiadások évente 20-23 millió dollárra tehetők, míg a várható gazdasági hatás a hazai és a nemzetközi sportági szövetség számításai szerint 23-27 millió euróra becsülhető.

A Magyar Közlöny akkori adatai szerint Magyarország
2019-ben 3,2 milliárd forintot,
2020-ban 6,8 milliárd forintot,
2021-ben 6,8 milliárd forintot,
2022-ben pedig 3,2 milliárd forintot szánt az eseményre

Ebben benne van a teljes jogdíj összege is. A teljes költség közel 21 milliárd forint négy év alatt.

2019. decemberében Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség akkori főtitkára, a Fed Kupa-döntő versenyigazgatója elmondta: a kormányzattal karöltve már elkezdték a finálé előkészítését, melynek három egymást követő esztendőben Budapest lesz a házigazdája.

"A szervezési munkákkal jól haladunk, folyamatosak a szakmai egyeztetések a Nemzeti Sportügynökség kollégáival, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy a nemzetközi női tenisz igazi ünnepének adjon otthont Budapest jövő tavasszal. Biztosak vagyunk abban, hogy a magyar Fed-kupa csapat számára is nagy lökést jelenthet, hogy a rendezésnek köszönhetően alanyi jogon vehet részt a döntőben, és hazai pályán versenyezhet a világ legjobb válogatottjaival, remélhetőleg a legerősebb összeállításában.

2020. február 11.: a világdöntő döntő sorsolását a Szépművészeti Múzeumban, Billie Jean King, a Fed Kupa nemzetközi nagykövete, a történelem egyik legjobb női teniszezője részvételével tartották. Válogatottunk a címvédő franciákkal, valamint Oroszországgal került egy csoportba.

2020. június 26.: a torna szervezőbizottsága bejelentette, hogy a 2020-as finálé a koronavírus járvány miatt nem kerül megrendezésre. Az új dátum 2021. április 13-18., a helyszín pedig továbbra is a Papp László Sportaréna, ahol fedett, salakpályán játszanak majd a világ legjobb női csapatai.

 

clipboard03TBC, azaz: To be continued. Magyarul: későbbi időpontban.

 

2021. február 18.: a Nemzetközi Tenisz Szövetség bejelentette, hogy a pandémia miatt tavaly tavaszról elhalasztott eseményt ezúttal sem lehet lebonyolítani, de még az idei esztendőben sor kerül rá egy később kijelölendő időpontban.

2021. április 22.: a házigazda MTSZ közleményben jelzi, hogy a világjárvány miatt a torna nem rendezhető meg.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső