Az egy évvel ezelőtt alapított Next Tenisz Akadémiához „igazolt” dr. Zsiga László, aki hosszú ideig az U12-es és U14-es válogatottak szövetségi edzője volt. A Normafánál folytatja Bartakovics Marcell is - edzőként és szparingpartnerként. Papp Sándor vezetőedző a szövetségnél vállalt edzőképzési feladatai mellett akadémiáján is a minőségi munkát tartja szem előtt.

Dr. Zsiga László és Bartakovics Marcell

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A Next Tenisz Akadémia alapítója és vezetőedzője, Papp Sándor láthatóan igen komolyan gondolja, hogy minőségi utánpótlás-neveléssel kíván foglalkozni a Normafánál. Az edzőképzést a szívügyének tekintő és abban nagy tapasztalattal rendelkező szakember nemcsak a játékosokat, de kollégáit is nagy gonddal választja ki, az oktatás valamennyi területén megfelelő háttért kíván biztosítani az akadémia növendékei számára.  

–  Amikor egy évvel ezelőtt ide költöztünk a Normafához, akkor is tudtam, minél előbb bővíteni kell majd stábot – indokolta az edzői igazolásokat Papp Sándor, aki 2020 tavaszán persze még nem lehetett biztos abban, hogy az új vállalkozás elég erős és népszerű lesz ehhez. A dolgok azonban a lehető legjobban alakultak, fokozatosan növekedett a versenyzés iránt érdeklődő fiatalok száma, ami nem csak megteremtette, de szükségessé is tette ezt a lépést.

Varga Hunorral most már évek óta dolgozunk együtt, szinte fél szavakból értjük egymást, nála jobb személyt nem is tudnék elképzelni a legkisebbek mellé. Az idősebbekhez azonban már kevés voltam egyedül, különösen azért, mert a versenytenisz áll a szívemhez a legközelebb, amelyhez minőségi szinten már komolyabb személyes jelenlétre van szükség. Arról nem beszélve, hogy a szövetségnél az edzőképzéssel kapcsolatban is komoly feladatokat kaptam, amelyek a klubmunkától veszik el az időmet. Sokat gondolkodtam, tárgyaltam, ambiciózus, kitartó és megfelelő tudású szakembereket kerestem, s azt hiszem, ezt sikerült is megtalálnom dr. Zsiga László és Bartakovics Marcell személyében. Előbbi a tapasztalatot, utóbbi pedig a frissességet fogja képviselni az akadémián.

 

varga hunor es a gyerekekVarga Hunor és a Next-nebulók

 

Zsiga László személyében nem is akármilyen igazolásról van szó, hiszen a korábbi hazai éljátékos edzőként is nagy nevet szerzett magának. Ráadásul nemcsak Magyarországon, de Németországban is, ahol előbb kluboknál tevékenykedett, majd a dél-bajor régiónak volt szövetségi edzője. Hazatérését követően Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Szentesen edzősködött, 2014 óta pedig a hazai U12-es és U14-es korosztályért felelős válogatott edző posztját töltötte be. S bár hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy hat és fél éven keresztül a legjobb magyar fiatalok mellett dolgozhatott, az új kihívás is nagy örömmel tölti el:

– Nagyon értékes tapasztalatokat szerezhettem a válogatott csapatversenyek során, amelyek azonban némi frusztrációt is okoztak, hiszen sok fájó vereséget kellett elszenvednünk. Sajnos a nemzetközi élmezőny a legkisebbeknél egy lépéssel előttünk jár, szövetségi edzőként viszont nem volt igazán ráhatásom a fiatalok képzésére, napi munkájára. Sikerorientált ember vagyok, ezért nem estek jól ezek a kudarcok. Az új feladat ennek az ellentmondásnak a feloldására kínál nekem most lehetőséget, hiszen a pályára visszatérve, ismét képezhetek, oktathatok. Pontosan azon a helyen, annál a korosztálynál van most szükség rám, ahol a hiányosságokat tapasztaltam. A döntésemben nagy szerepe volt annak, hogy Sanyival nagyon hasonlóan vélekedünk a tenisz legfontosabb kérdéseiről, mi még azt a „régi iskolát” képviseljük, amely az aprólékos, minőségi munkára épít. Fontosnak tartjuk a biztos technikai alapokat, amely nélkül nem képzelhető el egy későbbi, nemzetközi szintű játékoskarrier. Véleményem szerint az egyéni képzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, mint ahogy a gyakorlások intenzitásával kapcsolatban sem lehet engedményeket tenni – összegezte szakmai hitvallását Zsiga László, aki a Next Tenisz Akadémián megtartott első edzései során a gyerekek fegyelmezettségén lepődött meg leginkább, igaz, nagyon kellemesen. Edzőként ugyanis számára is mindig fontos volt, hogy barátságos, együttműködő, ám a munkára maradéktalanul koncentráló légkörben dolgozhasson.

Zsiga László tapasztalataira azért is lesz különösen nagy szükség a Normafánál, mert Papp Sándort nemcsak az edzőképzésben vállalt feladatai, de a versenyzők kísérése miatt is többször kell majd helyettesítenie. Még akkor is, ha ez utóbbiban az akadémia másik új munkatársa, Bartakovics Marcell lesz a vezetőedző legnagyobb segítéségére.  

– A megállapodásunk szerint Sanyi is szeretné éles helyzetben látni a játékosait, ám az esetek nagy részében mégiscsak én leszek a könnyebben mozdítható, ezért többnyire én fogok utazni a legjobbakkal – vázolja jövőbeni feladatait a 23 esztendős teniszező, aki még nem adja fel teljesen játékos-pályafutását, ám a Testnevelési Egyetem teniszedzői szakának utolsó éves hallgatójaként már jövőbeni mesterségében is szeretne tapasztalatokat szerezni. Ráadásul jó szakemberek között, összetartó közösségben, motivált játékosokkal. – Nagyon szeretnék jó edző lenni, ezért számomra nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ilyen kiváló mesterek mellett dolgozhatom. A TF-en is jó kezekbe kerültem hiszen hat féléven át Nemes Gábortól tanulhattam, a Play and Stay alapjait pedig Dékány Marcelltől. De bevallom, utóbbi kevésbé érdekelt, mert az idősebb, már versenyző fiatalokkal szeretnék hosszú távon foglalkozni.

Utóbbin nem is lehet Bartakovics esetében csodálkozni, hiszen lassan tizenhat éve, hogy maga is folyamatosan versenyez, kisgyermekként pedig társaihoz hasonlóan, ő is profi karrierről álmodozott. Hogy ez végül nem vált valósággá, az egy percre sem veszi el a kedvét attól, hogy a saját fejlődésére is koncentráljon, szabadidejében pedig tornákon induljon. Itthon és külföldön egyaránt. Emiatt többszörösen is jó választásnak tűnik számára a Next Tenisz Akadémia, hiszen az itt készülő Mészáros Patrik, aki idén lesz tizenhat éves, a jövőben egyre több felnőtt ITF-tornán is pályára fog lépni. Egy-néhányon pedig talán éppen az edző-szparingpartner Bartakoviccsal együtt.

– A futures tornákra pillanatnyilag csak várólistásként nevezhetek, de ha Patrikot amúgy is elkísérem, akkor két legyet ütünk majd egy csapásra. Amióta az edzősködésre figyelek, hiába edzem kevesebbet, a játékom nem esett vissza, sőt. Azt hiszem, jót tett nekem, hogy le tudtam tenni a saját magammal szemben támasztott igen magas elvárásaimat. Édesapámmal heti háromszor edzünk, ezen kívül nagyon sokat kondizom. Utóbbinak kifejezetten jó hatása van a teniszemre. Nagyon megtisztelő számomra, hogy Sanyi rám gondolt fiatal, ambiciózus pályakezdőként, igyekszem minél előbb meghálálni ezt a bizalmat. Ami pedig Patrikot illeti, már három éve ismerem, jó adottságú, technikailag képzett játékosnak tartom, és nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk. A viszonylag kis korkülönbség miatt inkább baráti nexusra törekszem, ahogy a többiekkel is. A legjobbaknak ugyanis leginkább azzal tudok segíteni, ha sokat játszom velük és felpörgetem őket. A nemzetközi mezőnyhöz elengedhetetlen a gyors tempó, amit velem tudnak gyakorolni. Technikai és taktikai kérdésekben Sanyi és Laci lesznek a mérvadóak, bár bízom benne, hogy idővel majd a helyükre léphetek. Akár itt is, a Normafánál – beszél a közeli tervein túl a távolabbiakról is Bartakovics Marcell, aki a legfiatalabb hazai edzőnemzedék egyik első tagjaként alázattal és szorgalommal készülődik a későbbi, ám idővel elkerülhetetlen őrségváltásra.

 

sarecz milan papp sandor olasz domonkos 2020Sárecz Milán és Olasz Domonkos, a formálódó F14-es csapat két játékosa Papp Sándor vezetőedzővel

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső