Április 20-án, kedden búcsúzunk a magyar és a nemzetközi teniszélet meghatározó alakjától, egyik legnagyobb példaképétől, Hámori Tamástól. A Magyar Tenisz Szövetség saját halottjának tekinti. Szerettei szűk családi körben kísérik utolsó útjára.

Egy hónapja, március 22-én váratlan hirtelenséggel, agyvérzés következtében hunyt el, néhány nappal 77. születésnapját követően. Halálhírét követően a Tennis Europe elnöke posztumusz kitüntetésre, a kiemelt „Tennis Europe Award  - post human” díjra jelölte a közel négy évtizedes sikeres munkásságért.

 

Hivatalosan ugyan nem létezik ilyen titulus, ám ő egész életében a tenisz nagyköveteként tevékenykedett, hiszen nem csupán itthon, hanem szerte a világban sportágunkért élt és töretlen elkötelezettséggel dolgozott.

Hámori Tamás élete volt a tenisz, hiszen többszörös válogatott játékos, hazai és nemzetközi szakedző, versenyalapító-igazgató, sportdiplomata volt. Fia es édesapja is válogatott szinten űzték a teniszt.    

Teniszeredményeit nézve: a felnőtt ranglista legjobb 10 -ben szerepelt, fél tucat dobogós helyezést szerzett az országos egyéni- és csapatbajnokságon a Budapesti Honvéd színeiben, részese volt a Galea Kupa válogatottnak, és a főiskolás vébén a legjobb nyolc köze került. Az akkori Testnevelési Főiskola szakedzői karának elvégzését követően Algériában volt az utánpótlás válogatott edzője. Munkája sikerességet 1980-ban Huari Bumedien köztársasági elnök is elismerte es kitüntette. Ezután a magyar játékosok felkészülését is aktívan segítette id. Gulyás István elnöksége idején. De különösen büszke volt arra, hogy a tanítványok között fia, Hámori Bence is junior magyar bajnok, válogatott teniszező, akivel kétszer is megnyerték az Országos Apa-Fiú Teniszbajnokságot. Bence végül a sportösztöndíjjal elvégzett amerikai egyetemi évei után sikeres nemzetközi üzletemberé vált.

A több nyelven kiválóan beszélő közgazdász Hámori Tamástól a sportszakmai vonalon még ennél is jóval többet köszönhetünk.

 

clipboard01 copy copy copy

 

Az Európai Tenisz Szövetségnél 1987-től folyamatosan fontos pozíciókat töltött be évtizedeken keresztül. A szenior bizottságnak 1993-96 között az elnöke is volt, 2005-től pedig 2023-ig szóló megbízatással a fejlesztési bizottság munkáját iranyitotta es segitette. Ezzel párhuzamosan a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) pénzügyi, szenior, valamint olimpiai bizottságaiban dolgozott. Mindkét helyszínen tevékenykedve sokat segített a magyar tenisz fellendítésén.

Hámori Tamás, halála napjáig, közel négy évtizedig állandó meghívottja és nemzetközi képviselője volt a Magyar Tenisz Szövetségnek, amelynek alelnöki pozícióját is betöltötte a nyolcvanas évek végén. Ő mindig a szakmát tartotta szem előtt, az együttműködésre, a csapatmunkára, a mások véleményének meghallgatására törekedett. Mindezeken felül Hámori Tamás alapítója és elnöke a Magyarországi International Lawn Tennis Clubnak, a Progresszív Tenisz Alapítványnak, amely a sportág tehetségeinek igyekezett segítséget nyújtani és támogatókat találni a kilencvenes években.

 

zentai ferenc hamori tamasZentai Ferenc, egykori főtitkár és Hámori Tamás az MTSZ centenáriumi ünnepségén, 2007-ben

 

Hat esztendeje, 2015-ben a Santiago de Chile városában megtartott ITF közgyűlésen a nemzetközi teniszélet fejlesztése érdekében tett közel négy évtizedes munkája elismeréseként a legnagyobb kitüntetést, az Award for the Services of the Game, vagyis a Tenisz Szolgálatáért díjat vehette át, mint első magyar díjazott.

Tamás életének egy fontos szakasza szintén kötődött a teniszhez valamint az üzleti élethez: 2005-ben egy máig sikeresen működő és nagyon kedvelt versenysorozatot indított el, az Országos Menedzser Teniszbajnokságot, a Manager Open-t (szabadalom), amely célja, hogy egyedülálló lehetőséget biztosítson a hazai üzletembereknek és partnereinek az egészség megóvására, a szabadidő hasznos eltöltésére, a versenyszellem növelésére, valamint és nem utolsó sorban a baráti vagy/és üzleti kapcsolatok kialakítására. A Tamás által megálmodott, létrehozott és személyesen irányított versenysorozat tizenhat esztendeje alatt egy elismert brand lett a hazai tenisz- és üzleti életében.  A siker az ötletgazda-versenyigazgató életfilozófiájában, a csapatmunka előtérbe helyezésében rejlett. E tornán mindig párosok versenyeztek, s ahogy Hámori Tamás mondta: „A párosverseny igazi team-work, itt egymást segíteni kell. A menedzserek pedig tudják, ha nincs jó hangulat a cégnél, akkor az eredmény is el fog maradni.”

 

menedzserek 2019 galaA Menedzser Open 2019-es eredményhirdetésén

 

Fontos megemlítenünk, hogy Hámori Tamás sportszakmai tevékenységei bőven túlnyúltak a teniszen, hiszen az egykori sportminisztériumban, a nemzetközi kapcsolatok főosztályán dolgozva négy olimpián, számos világversenyen vett részt a magyar olimpiai csapat képviselőjeként. Rohonyi Tamás, valamint Dávid Sándor társaságában a Forma-1 Magyarországra hozatalában főszerepet vállalt, melynek köszönhetően Bernie Ecclestone 1986-ban Magyarországot választotta az első kelet-európai futamnak. Tamás az egyik társalapítója volt a Magyar Sportmenedzser Társaságnak, s állandó meghívott előadónak számított a Testnevelési Egyetemen.

 

hamori homonnay es aderA Park Teniszklubban rendezett versenyen Homonnay Géza klubelnök, és Áder János államfő társaságában

 

Tamás mindig is érdek nélkül segítette, szolgálta a sportot! Akkor és ott, ahol szükség volt tudására, tapasztalataira es segítségére. Mindig is mélyen hitt a közös munka sikerében, és abban, hogy csakis egymást segítve érdemes és lehet igazi, kimagasló eredményeket elérni. Szerteágazó sportszakmai, üzleti és rendkívül széles baráti kapcsolatrendszere, empatikus készsége példa lehet a fiatal generáció számára, hogy milyen fontosak az emberi kontaktusok es kapcsolatok. Kapukat tudott nyitni nyíltszívű, természetes tárgyalókészségével, és szakmai tudásával.

Az embert mindig az összteljesítménye alapján mérik, mind az üzleti, mind a magánéletben egyaránt a tökéletességre kell törekedni – vallotta és tanította a környezetében!

Egy melyen hívő, igazi úriemberrel lett kevesebb a világ.

Hámori Tamás szavait, életfilozófiáját, emlékét örökre megőrizzük.

*

Zsolt Róbert szép cikke Hámori Tamásról (1999), 1. rész

Zsolt Róbert cikkének 2. része

Búcsú Hámori Tamástól, angol változat - english version: Farewell from Tamas Hamori

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső