Idei negyedik ITF-tornáján, a múlt héten Pozsonyban végre a csúcsra ért Marozsán Fábián.

A NEK-en, Palágyi Miklós irányításával készülő játékos mindig nehezen kezdi az idényt, így volt ez az idén is.

A 21 éves játékos az ATP legjobb 300 játékosa közé szeretne bekerülni az év végéig, hogy megfeleljen a szövetségi elvárásoknak.

Marozsán Fábián és edzője, Palágyi Miklós, a győztesnek járó díszes tállal

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A 2021-es esztendő első magyar felnőtt egyéni ITF-tornagyőzelmét aratta a hétvégén Marozsán Fábián (ATP 539.) Pozsonyban, karrierje során pedig a másodikat. A 15 ezer dolláros összdíjazású viadalon egy osztrák, két cseh, egy lengyel, a döntőben pedig egy francia játékost vert meg. Utóbbi egész héten fájlalta bokáját, így Fábi 6:2, 3:0-as vezetésénél, Jonathan Eysseric feladta a meccset. Ez azonban semmit sem von le a győzelem értékéből, amely ráadásul tíz nagyon fontos ranglistaponttal is gazdagította a 21 éves magyar játékost.

A Győri AC teniszezőjének ez volt idén a negyedik ITF-tornája, az egyiptomi túra első viadalán a kvalifikációból küzdötte fel magát a főtáblára, ahol a cseh Marek Gengeltől szenvedett vereséget három szettben, a másodikon pedig a selejtezők második körében állította meg a brit Daniel Cox. Ezt követően az országos bajnokságon indult, ahol az elődöntőben Piros Zsombortól szenvedett vereséget.

− Egyiptomban egy jó meccsen, egy jó cseh játékostól kaptam ki, mégis csalódott voltam, mert kezemben volt a találkozó – idézi fel a februári idénykezdetet Marozsán Fábián. – A következő héten megint egy jó játékostól, ezúttal egy angoltól szenvedtem vereséget, ami miatt ugyan nem kellett volna szégyenkeznem, mégis el voltam keseredve. Időt, energiát és pénzt nem kímélve utaztam, játszottam, mégis nulla ponttal jöhettem haza. Az ob-t is szerettem volna megnyerni, de legalábbis döntőbe kerülni, így az elődöntő ismét csalódás volt a számomra. Szerintem Piros Zsombi is, és én is rosszul játszottunk, de ő kevesebbet hibázott. Annak azért örültem, hogy a fináléban is ő volt a legjobb, hiszen így mégiscsak a bajnoktól szenvedtem vereséget. A párost viszont mi nyertük Nagy Petivel, ami sokat javított a kedvemen.

A peches széria a következő héten, Szlovákiában is folytatódott, annak ellenére, hogy nem kellett selejtezőt játszania. A főtábla első mérkőzésén a nyolcadik kiemelt francia Gabriel Petit-től szenvedett 7:6(5), 6:4-es vereséget. Pedig Fábi nagyon is jól játszott, ám ellenfele kifejezetten extra napot fogott ki. A magyar játékos úgy fogalmazott, szinte „űrteniszt” vívtak, s végül egy-két ponton múlt a találkozó sorsa. Az érzései azonban hasonlóak voltak, mint Egyiptomban: ismét vereség, ráadásul ismét pontszerzés nélkül.

 

marozsan 2021.03.14 pozsony 2Marozsán Fábián és francia ellenfele, Jonathan Eysseric az eredményhirdetést követően

 

− Bár az évkezdet máskor sem szokott túl jól alakulni a számomra, általában bele kell lendülnöm a szezonba, azért ennél többet vártam magamtól – vonta meg a sikert megelőző három külföldi és egy hazai verseny mérlegét Marozsán Fábián, hangsúlyozva, hogy a szövetség által meghatározott feltételeknek is meg szeretne felelni, amihez bizony elengedhetetlen a pontgyűjtés. – Másnap haza is jöttünk Fajta Petivel, mert mind a ketten megbetegedtünk egy picit, az én esetemben szerencsére csak múló gyengeség volt az egész. A lelkemnek azonban nem tett jót az újabb vereség, ráadásul francia ellenfelem a következő körben hibát hibára halmozott, s alig egy óra leforgása alatt, mindössze három játékot nyerve kapott ki. Éppen ezért hosszasan gondolkodtam azon, kimenjek-e egyáltalán a második hétre is? Nem akartam még salakra váltani, ilyenkor még nem igazán szeretem a kinti körülményeket, úgyhogy összeszedtem minden erőmet és ismét nekivágtam!

És milyen jól tette, hiszen a várakozásokkal ellentétben megint a főtáblára került, ráadásul hetedik kiemeltként. Ehhez jött még szerinte egy kedvező sorsolás, valamint a pozitív hozzáállás, amelyet az előzmények ellenére is képes volt magára erőltetni. Az első fordulóban a kvalifikációból kapott ellenfelet, az osztrák Neil Oberleitnert, akit 6:4, 6:1-re vert:

− Annyira örültem, hogy végre egy főtáblás győzelem, és végre pontszerzés! A következő ellenfelem a csehek egyik jó juniorjátékosa volt, Fajta Peti többször is játszott ellene, ő is biztatott, hogy nyerni fogok. Az első szett szoros volt, de végül a rutinommal két szettben legyőztem és a legjobb nyolc között voltam, amelyben hatalmas meccset játszottam egy másik cseh, Patrik Rikl ellen. Csak a befejezés nem ment könnyen, már 5:1 volt a javamra, amikor szépített. Ekkor úgy gondoltam, hogy semmi baj, szépen kiszerválom. De nem így lett. Hat-hét számomra is érthetetlen hibát követtem el. Ám aztán 5:4-nél minden lelki erőmet összeszedve hoztam a meccset. Innentől kezdve már nem volt rajtam teher, tényleg örömmel teniszeztem. Az elődöntőben, egy két méter feletti lengyel óriás ellen játszottam, akit végül a jó erőnlétemnek köszönhetően sikerült megverni. Összességében az első három találkozó volt küzdelmes, utána már nagyon jól ment minden.

A győzelemmel pedig nem kevesebb mint tíz pont járt Marozsán Fábiánnak, amelynek értékét szerinte különösen emeli, hogy kemény pályán sikerült megszereznie, ráadásul az idény elején. A siker kulcsaként a GYAC teniszezője mindenképpen a tavaly megemelt erőnléti edzések számát említi, amely már az elmúlt év hazai sikereiben is nagy szerepet játszott. Úgy gondolja, hogy teniszben ugyan nem fejlődött olyan sokat, mint kondiban, de ez így is van jól, hiszen az utóbbiban volt a külföldi játékosokhoz képest nagyobb lemaradása.

− A koronavírus-járvány miatt épp egy éve állt le a nemzetközi teniszélet, s bár nekem a hazai tornák a vártnál jobban sikerültek, az igazi megméretés azért mégiscsak a nemzetközi mezőny. Nekünk ott kell helytállnunk, ott kell bizonyítanunk. A mérföldkövek teljesítéséhez az ATP háromszázadik helyén belülre kell feljönnöm, ami a jelenlegi helyzetben különösen nehéz feladat. A pandémia miatt nagyon erősek lettek a tornák, mindenki egy kategóriával lejjebb csúszott. Ahol korábban akár kiemelt is lehettem, ott most azért küzdök, hogy egyáltalán főtáblára kerüljek. Bízom benne, hogy javulni fog a járványhelyzet, és akkor egyre több versenyt rendeznek majd világszerte. Nyáron már szeretnék Challenger-tornák kvalifikációjába is beférni. De ehhez persze olyan jó szereplések kellenek, mint a múlt héten Pozsonyban – foglalta össze a tanulságokat honlapunk számára a Nemzeti Edzésközpontban Palágyi Miklós irányításával készülő Marozsán Fábián, aki szombaton ismét útra kél, ezúttal Törökországba.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső