Nyomtatás

Két egykori wimbledoni juniorbajnok csatázott vasárnap délután a budapesti BOK-csarnokban az ATP Challenger Tour magyarország tornájának aranymeccsén. Az angliai Grand Slam-viadalon 1999-ben diadalmaskodó osztrák Jürgen Melzer 7:6(6), 6:2-re nyert a 2010-ben Londonban tornagyőztes Fucsovics Márton ellen.

Nem sikerült tehát vasárnap valóra váltani a hazai győzelemben reménykedő magyar drukkerek reményeit, ezzel együtt remek szórakozásban és nagyszerű szakmai élményben volt részük - mindkét finálé élvezetes játékot hozott. S az egykori világsztár Melzer nem csupán mostani vetélytársát, a tíz esztendővel fiatalabb Fucsovicsot dicsérte, hanem a rendezőknek is bőven kijutott az elismerő szóból.

Richter Attila főtitkár, Szűcs Lajos MTSZ-elnök, a tornagyőztes Jürgen Melzer és a második Fucsovics Márton - Fotó: MTSZ

- Sok versenyen jártam már világszerte, elhihetik, de annyit mondhatok, hogy a magyarországi viadal színvonala jóval magasabb volt, mint a challenger-tornákon tapasztalt nívó” – tette hozzá az osztrák teniszező, aki a trófea mellé 9200 eurót (2.85 millió forintot) kapott, míg Fucsovics 5400 euróval (1.66 millió forinttal) vigasztalódott.

A 35 esztendős bécsi teniszező valóban rendelkezik összehasonlítási alappal, hiszen az elmúlt másfél évtizedben bejárta a világot, állandó szereplője volt a nagy Tour viadaloknak, párosban két Grand Slam-győzelmet is jegyez, egyéniben pedig 2011 tavaszán a világrangsor 8. helyezettje volt.

A pályája felfelé ívelő szakaszában levő nyíregyházi teniszező (ATP 163.) ezúttal csak megszorítani tudta, legyőzni nem. Az első játszma kiegyenlített küzdelmet hozott s csak a játszmabefejező tie-break szoros csatája döntött, a második szettben 3:2 után elhúzott az osztrák. A meccs végén Melzer dicséretéből Fucsovicsnak is kijutott: szép szavakkal méltatta a magyar Davis Kupa-együttes éljátékosát, aki egy hete két egyéni sikerével és Balázs Attila oldalán a párosmeccs megnyerésével főszerepet vállalt az esélyesebb Szlovákia legyőzésében, s abban, hogy a magyar csapat így szeptemberben a világcsoportba jutásért vívhat osztályozót.

A párosoknál a Marcan, Weissborn horvát, osztrák duó diadalmaskodott, mivel hallatlanul izgalmas végjátékban, nyolcadik meccslabdáját értékesítve legyőzte a szlovén Kavcic és a horvát Franko Skugor alkotta egységet. Utóbbi kettősnek ugyancsak volt három mérkőzéslabdája.

Hungarian Open ATP Challenger (összdíjazás 64 ezer euró)
Egyéni döntő:
Jürgen Melzer (osztrák) – Fucsovics Márton 7:6(6), 6:2
Páros döntő:
Dino Marcan, Tristan-Samuel Weissborn (horvát, osztrák, 3.) – Blaz Kavcic, Franko Skugor (szlovén, horvát) 6:3, 3:6, 16–14

FaLang translation system by Faboba