Nyomtatás

Tóth Amarissa Kiara először, Piros Zsombor pedig másodszor nyert fedett pályás felnőtt országos bajnokságot.

Mindkét finálét két szettben, viszonylag gyorsan nyerték a győztesek. A hölgyeknél Bartha Panna, az uraknál pedig Valkusz Máté jutott a döntőbe.

A női párosok között a Bartha Panna, Dankó Vanesa kettős nyert.

Az új bajnokok: Piros Zsombor és Tóth Amarissa

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * „Az a legfontosabb, hogy verseny van, és a játékosok játszhatnak!” - így kommentálta a fedett pályás felnőtt országos bajnokság döntőit a versenyigazgató, Gulyás István, aki a leány utánpótlás felelőseként kétszeresen is érdekelt volt, hiszen a hölgyeknél szinte kizárólag csak ifjú teniszezők indultak harcba a magyar bajnoki címért. Ennek megfelelően a fináléba, de már az elődöntőbe is csupa utánpótláskorú játékos jutott be Tóth Amarissa Kiara, Matkó Réka, Bartha Panna és Dankó Vanesa Dalma személyében. A Tóth-Bartha döntő pedig az egy hónappal korábban megrendezett U18-as leány Ob végső összecsapását másolta, s ezúttal is az MTK-BTC teniszezője, Tóth Amarissa nyerte a párharcot. Nem véletlenül tette fel a találkozó előtt Gulyás István a kérdést: „Vajon melyikük tanult az előző mérkőzésből a legtöbbet?”

Az eredmény és a játék képe alapján az MTK fiatalja alkalmazta jobban a korábbi meccs tapasztalatait, hiszen egy izgalmas 6:4-es első szett után, a másodikban már csak egyetlen játékot engedélyezett pécsi ellenfelének.

– Tudtam, hogy már az elején a saját játékomat kell játszanom és nem szabad Pannát elengednem, szemben a legutóbbi összecsapásunkkal – mondta a döntőt követően Tóth Amarissa, utalva arra a tudatosságra, amellyel a mai napra, s összességében az egész országos bajnokságra készült. – Pontosan tudtam, mire számíthatok és minden bejött, amit előzetesen elterveztem. Éppen ezért azt kell mondanom, hogy fejben voltam jobb, és sokkal felszabadultabban játszottam, mint a korosztályos fináléban. A jövőre nézve is nagy tanulság, hogyha az első szettet nyerem, akkor saját magam számára könnyítem meg a helyzetet.

Mimi egyébként minden tornának úgy vág neki, hogy nyerni akar, s ez nem volt másképpen most sem. Még akkor sem, ha a negyeddöntőben a 2019-es junior Australian Open páros versenyének győztese, Nagy Adrienn volt az ellenfele, megismételve a nyári felnőtt ob döntőjének szereposztását. A párharc újból Tóth Amarissa javára dőlt el, bár ezúttal Nagy Adrienn a 6:3-ra elvesztett első szett után egy kisebb sérülés miatt kénytelen volt visszalépni. A későbbi bajnok, Tóth azonban így is, mindössze nyolc játékot veszített a döntőig, amelyben Bartha Panna is csupán ötöt tudott elcsenni tőle.

– Az összes meccsem nehéz volt, így a fináléba már kicsit fáradtan érkeztem – mondta a pécsi Bartha Panna, akire a díjátadót követően egy páros döntő is várt, Dankó Vanesa Dalma oldalán, s amelyet 6:3, 6:1 arányban nyertek is a fóti Matkó Réka, Plasek Lilla kettős ellenében. – Az elődöntőt ráadásul Vani ellen játszottam és a három szettes meccs különösen sokat kivett belőlem. Most így alakult, de azért egy arany- és egy ezüstéremmel nagyon elégedett vagyok. Vanival nem játszunk régóta együtt, de hamar megszoktuk egymást. Eleinte furcsa volt, hogy balkezes, de azután egyre jobban belejöttünk. Pedig nehéz sorsolást kaptunk már a második fordulóban az első kiemelt ellen játszottunk, de csak két játékot veszítettünk a Bukta, Ferenczy kettős ellen.

noi gyoztesekEredményhirdetés: Droppa Erika versenybíró, Matkó Réka, Dankó Vanesa, Bartha Panna, Tóth Amarissa, Sávolt Attila sportigazgató, Gulyás István versenyigazgató

 

Az uraknál viszont kiváló mezőny jött össze, hiszen ahogy azt Palágyi Miklós szövetségi edző, a Next Generation tagjaival Egyiptomban tett túra után ígérte, a Nemzeti Edzésközpontban készülő mind a hat fiatal játékos elindult az országos bajnokságon. Közülük Velcz Zsombornak jutott a legnehezebb sorsolás, hiszen már a második fordulóban az első kiemelt Marozsán Fábiánnal találkozott, de Fajta Péter is hasonlóan járt a második kiemelt Valkusz Mátéval, igaz, egy körrel később. Utóbbi összecsapás, amelyet a korábbi junior világelső Valkusz nyert 3:6, 7:6(3), 10-6 arányban, az ob egyik legjobb meccsét hozta, amely még a férfi szakághoz hivatalosan éppen a döntő napján csatlakozó Noszály Sándornak is kellemes meglepetést okozott:

– Természetesen ismerem a srácokat és eddig is figyelemmel kísértem őket, de most az ob-n nyílt először lehetőségem arra, hogy versenyhelyzetben lássam őket. Azt eddig is tudtam, hogy az edzésen magas színvonalon dolgoznak, de a tornák is fontosak, ezért örültem az olyan jó tempójú, nemzetközi szintű meccseknek, mint amilyet például Fajta és Valkusz vívtak, de a döntőben is nagyon jó teniszt mutattak be a fiúk. A siker sokszor nagyon apró dolgokon múlik, én ezt szeretném hozzátenni az ő munkájukhoz, a játék valamennyi elemében.

A juniorként nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket produkáló Valkusz Mátét a felnőttek közé érve sérülések és betegségek akadályozták abban, hogy hasonlóan eredményesen folytathassa pályafutását. Legutóbb tavaly decemberben kapta el immár másodszor a koronavírust, és csak január elejétől kezdhette meg komolyabban az edzéseket. Ennek fényében nem is várt magától ilyen jó eredményt:

– Természetesen készültem, edzettem, de az a fajta hosszú és megalapozó munka, amelyre szükség van a jó teljesítményhez, még nincs bennem. A döntőn is éppen az látszott, hogy a sorozatterhelést még nem bírom elég jól. Ráadásul a Fajta Peti elleni negyeddöntő nagyon sokat kivett belőlem. Ha jobban belegondolok, két éve nem volt ilyen intenzitású meccsem. Volt is utána izomlázam! Zsombi ellen nehéz találkozóra számítottam, hiszen nagyon jól edz az utóbbi időben, és Fábit is megverte. Sajnos elég nehéznek éreztem ma magam, lassabban mozogtam a kelleténél, nem tudtam regenerálódni a Fajta Peti elleni meccs után. De ezt is annak tudom be, hogy még nem vagyok topformában. Az egész heti teljesítményem ugyanakkor optimizmusra ad okot, ráadásul a legutóbbi kontrollvizsgálatok szerint teljesen egészséges vagyok. Várom a salakszezon kezdetét, hiszen a lassabb pálya segíteni fog abban, hogy fizikálisan egyre jobban összeszedjem magam.

A harmadik helyen kiemelt Piros Zsombor mögött is nehéz hónapok állnak, tavaly ősszel csatlakozott csupán a NEK-en készülő csoporthoz, igaz azóta mindent megtesz azért, hogy ismét régi fényében csillogjon. A kétszeres junior GS-győztes, U18-as Európa-bajnok számára sem könnyű a felnőtté válás útja, jóllehet alig tizenhat évesen, 2016-ban már nyert fedett pályás Ob-t, a döntőben Borsos Gábort győzte le. A mostani győzelem azonban sokkal fontosabb, mint az akkori, hiszen lélektanilag egy holtponton tudja most átsegíteni.

– Ez az országos bajnokság nagyon sok önbizalmat adott most nekem, amit a nemzetközi tornákra is vinni tudok magammal – jelentette ki a barátja, Valkusz Máté ellen játszott döntő után Piros Zsombor, aki a Bartakovics Marcell elleni első fordulós találkozóját leszámítva, magabiztosan, két szettes győzelmekkel menetelt végig a mezőnyön. – Elismerem, a torna nem indult túl jól a számomra, nehezen jöttem bele a versenyhelyzetbe, Marcell ráadásul nagyon felszabadultan játszott a második szettben, de a harmadikra felszívtam magam. Az elődöntőben Fábi következett, akinek érthető módon szerettem volna visszavágni a Budapest-kupán elszenvedett vereségért. Nagyon örültem, hogy ez sikerült. A döntő – amelytől azért tartottam Máté fantasztikus képességei miatt – azt hiszem a pillanatnyi formán múlt. Szerencsére át tudtam hozni erre a meccsre a Fábi elleni ritmust, amelyhez még egy nagyfokú stabilitást is sikerült hozzá tennem. Mivel úgy ismerjük egymást, mint a tenyerünket, éreztem, hogy Máté a szokásosnál fáradtabb. De ne felejtsük el, hogy ő vasárnap késő este még párosozott, amikor én már nyugalomban készülhettem a fináléra. A győzelmen túl az is öröm volt számomra, hogy mi ketten játszhattuk a döntőt. Az októberi önmagamhoz képest nagyon sokat fejlődtem az utóbbi időben, különösen az adogatásokban. Úgy érzem, lassan megközelítem a százszázalékos formámat.

A fedett pályás felnőtt országos bajnokság a hölgyeknél igazolta, hogy a magyar mezőnyben Tóth Amarissa Kiara az, aki folyamatosan és megbízhatóan képes hozni a formáját, s nem fél a hazai megméretéstől. Az uraknál ugyanakkor Piros Zsombor és Valkusz Máté visszatérését lehet kiemelni, akiknek mostantól a nemzetközi mezőnyben kell bizonyítaniuk.

 

droppa erikaSok évtizedes munkája elismeréseként Droppa Erika versenybírót köszöntötte Sávolt Attila, az MTSZ sportigazgatója

FaLang translation system by Faboba