Óriási sportdiplomáciai siker, hogy hét év után idén visszatér Budapestre a 2014 óta a román fővárosban rendezett salakpályás női tenisztorna.

Márky Jenő jogtulajdonos elmondta, minden akadály elhárult az elől, hogy július 12-től az általa vezetett Római Teniszakadémián folytatódjon a Hungarian Grand Prix.

A 2013-as döntő eredményhirdetése: az akkor 21 esztendős Simona Halep nyert Budapesten, s rövidesen világelső lett

 

tenisz-palya.hu/MTSZ/MTI * „Bár az elején sokkal egyszerűbbnek tűnt, hogy ez a torna visszaköltözzön Bukarestből Budapestre, végül két évig kellett küzdenem azért, hogy sikerüljön. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ebben a nehéz időszakban bíztak a versenyben és bennem, továbbá támogatták a közös törekvéseinket. Óriási sportdiplomáciai sikernek tartom, hogy a megállapodásnak köszönhetően Magyarország továbbra is ott van a profi tenisz térképén, és Wimbledon után, valamint a tokiói olimpia előtt Budapest egy világszínvonalú eseményen láthatja vendégül a teniszelitet – jelentette ki a tornaigazgató Márky Jenő.

A kormány 2019-ben határozatban adott támogatást Márky Jenőnek ahhoz, hogy a bukaresti viadalt visszaköltöztesse a magyar fővárosba, és újra Hungarian Grand Prix néven rendezze meg.

A magyarországi WTA-tenisztorna kapcsán egymásnak feszült a szövetség korábbi vezetése és a torna jogtulajdonosa. A Bukarestből való hazaköltözés kérvényét a WTA sokáig azzal utasította el, hogy az MTSZ akkori főtitkárának szignálásával februárban fedett pályás Hungarian Ladies Open zajlik Magyarországon, s a szerződés értelmében a jogtulajdonos IMG gazdasági-szponzori érdekeit sérti, ha azonos földrajzi régióban, egyazon országban másik WTA-verseny lenne. A 2020-as februári verseny rendezését óriási botrány előzte meg, nem sokkal a rajt előtt helyszín hiányában törölték a tornát a versenynaptárból. Később kiderült, hogy Richter Attila, az MTSZ azóta lemondott főtitkára elnökségi hozzájárulás nélkül írta alá a három évre szóló lízingszerződést a Hungarian Ladies Open jogtulajdonosával, az IMG-vel.

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) júliusban megválasztott új elnöksége felmondta a szerződést az IMG-vel, amely végül úgy döntött, hogy új helyszínt keres a versenynek.

A napokban Márky Jenő több hónapos tárgyalássorozat eredményeként megállapodásra jutott a WTA-val, aláírták a 22 oldalas dokumentumot, így a szervezet megadta az engedélyt, hogy a Hungarian GP visszaköltözzön Budapestre.

 

marky tiriacMárky hazahozta a WTA-tornát, Tiriac Pestről Belgrádba költöztette az ATP-versenyt

 

A Hungarian Grand Prix 1996-tól 2013-ig zajlott a Római Teniszakadémián, 2009-ben és 2010-ben Szávay Ágnes emelhette magasba a trófeát, legutóbb pedig a már kétszeres Grand Slam-bajnok román Simona Halep diadalmaskodott. Párosban 2003-ban Mandula Petra, 2007-ben pedig Szávay ünnepelhetett.

- Előre nézek, s azon dolgozom, hogy a nyáron olyan körülmények között rendezhessem meg a Római Teniszakadémia tradicionális WTA-versenyét, amely méltó a sok évtizedes hagyományokhoz - mondta honlapunknak Márky Jenő, aki utalt arra is, hogy a bukaresti hat esztendő nagyon kemény munkával telt el, de igazán hálás a romániai szövetségnek, az ottani rendezőknek a közös munkáért - Soha nem hittem volna, hogy Romániában milyen magas szinten kezelik majd a versenyt. Nem ok nélkül persze, hiszen a hat év alatt a WTA-torna hullámvizén egy új generációt tudtak felnevelni, a nemzetközi tenisz vérkeringésébe juttatni. Minden tornára nyolc játékosukat szabadkártyás lehetőséggel nevezni lehetett, a világelittel játszottak, a életközelből látták a klasszisokat edzeni, versenyezni. Hasonló lehetőség előtt áll most ismét a magyar tenisz. Hazai környezetben, utazás, szállásköltségek nélkül jutnak nemzetközi játéklehetőséghez, pontszerzéshez. A magyar női tenisznek éppen ilyen színvonalú versenyre van szüksége, sok olyan játékosunk van, akik e trambulin segítségével tud még előrébb létni a világranglistán. Ami pedig az üzleti részt illeti: a 40 órás élő televíziós közvetítés a világ minden sarkába elviszi Budapest, Magyarország hírét, a korábbi évek adatai azt bizonyítják, hogy 60 milliós nézettséget hoz a verseny.

Márky Jenő elmondta azt is, hogy klubja hatvan világversenyt rendezett az elmúlt évtizedekben, s most arra törekszik, hogy az Asbóth József-stadion s a környező pályák felébredve a hét esztendős Csipkerózsika-álomból megújult külsővel fogadják július 10-18. között a Hungarian Grand Prix nézőit.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső