A tavaly nyári esős budapesti 0-3, s a két csapat játékosainak egyéni világranglista helyezése alapján nem sok jót ígért a Davis Kupa euro-afrikai I. zónájában az 1. helyen kiemelt Szlovákia elleni idegenbeli Davis Kupa mérkőzés, ám világszenzációt jelentő magyar győzelemmel zárult. Mindez azt jelenti, hogy az új kapitány, Köves Gábor csapata a világcsoportba jutásért mérkőzhet majd ősszel.

Így drukkolt a magyar csapat - Fotó: mtsz

A válogatottba visszatérő Balázs Attila derekasan helyt állt a világranglista 36. helyén álló Martin Klizan ellen, ám a tavaly két ATP-tornát nyerő, s az idei Australian Open küzdelmein Stan Wawrinkát ötjátszmás csatára késztető szlovák behúzta az első pontot. Ezt követően Fucsovics Márton egyenlített, majd szombaton a magyar duó 3 óra 24 percig tartó mérkőzésen öt játszmában verte a házigazdákat.

A 2-1-es magyar vezetésnél már csak egyetlen nyertes mérkőzés kellett, s ezt az éljátékosok vasárnapi találkozóján Fucsovics hozta is: négy játszmában verte 27 esztendős ellenfelét, így 3–1-es összesítéssel a mieink jutottak tovább.

Együttesünk világcsoport szeptemberi rájátszásában vesz részt - 1995 óta először. Ott ellenfele a világcsoport első fordulójában alulmaradt egyik csapat lesz, és annak a csatának a győztese szerepelhet majd jövőre (is) a elitet felvonultató 16-os mezőnyben.

Hogy ki lesz az ellenfél? A most rendezett elitligás összecsapások valamelyik vesztese. Például a címvédő Argentína, vagy Csehország, Horvátoroszág, Kanada, Japán, Oroszország, Németország, esetleg ... Svájc. Igen, a helvétek, hiszen az alpesiek általában két legjobbjuk, Federer és Wawrinka nélkül vívják a nyitófordulót (amikor mindketten játékra jelentkeztek februárban, akkor meg is nyerték az egész sorozatot), ám a két sztár a bentmaradásban mindig segédkezik az őszi play-off összecsapáson. Így valóban előfordulhat olyan szcenárió is, hogy Federerék ellen mérkőzik majd Pesten a magyar Davis Kupa csapat.

Április 11-én derül ki, melyik csapat ellen, s hol mérkőzünk szeptemberben.

Szlovákia - Magyarország 1-3
Martin Klizan – Balázs Attila 6:1, 6:2, 3:6, 6:4
Jozef Kovalík – Fucsovics Márton 2:6, 7:6, 3:6, 4:6
Klizan, Andrej Martin – Fucsovics, Balázs 3:6, 6:2, 3:6, 7:6, 1:6
Klizan – Fucsovics 6:3, 3:6, 3:6, 5:7

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső