Úgy tűnik a szeniorok az ötödik sebességre kapcsoltak a modernizáció terén, hiszen az év elején a versenyeiken általánosan bevezetett eredményjelző rendszer (SmarTenniScoring) után itt a következő újításuk, az Rfid technológiát alkalmazó „okos” versenyengedély.

Cikkünkből megtudható, mit kínál a Szenior Tenisz Szövetség.

 

(tenisz-palya.hu/MTSZ) A versenyengedélyek az utóbbi hetekben különös jelentőséget kaptak, hiszen a jelenlegi jogszabályok értelmében csak versenyzők teniszezhetnek, akiket pedig versenyengedélyük különböztet meg a hobbi teniszezőktől. Jelenleg ilyen versenyengedélyt a Magyar Tenisz Szövetség, a Budapesti Tenisz Szövetség és a Szenior Tenisz Szövetség állít ki. Ennek tükrében pedig kicsit úgy tűnik, mintha a szeniorok előre tudták volna, mire kell felkészülniük.

A bevezetés szükségességéről és a kezdeti lépésekről Erdei Csabát, a Szenior Tenisz Szövetség elnökét kérdeztük.

– Valóban előre felkészültek a járványhelyzet miatt kialakult versenyengedéllyel kapcsolatos kihívásokra?
– Jó lenne ennyire jól értesültnek lenni, de pusztán véletlen egybeesésről van szó. A versenyengedélyek modernizációját már régóta terveztük, és a 2021-es év feladatai között szerepelt, most csupán annyi történt, hogy a bevezetést előre hoztuk néhány hónappal.

– Miért érezték szükségét a hagyományos papír versenyengedély kiváltásának?
– Az alapfilozófiánk az, ha valaki nem követi a kor kihívásait, nem tud, vagy nem akar megfelelni a modern kor követelményeinek, az lemarad. Mi nem lemaradni szeretnénk, hanem az elsők között lenni, ezért minden olyan fejlesztésre nyitottak vagyunk, ami hozzájárulhat a tenisz népszerűsítéséhez.

– Miként tud egy versenyengedély a tenisz népszerűsítéséhez hozzájárulni?
– Apró dolgokra kell gondolni, de a sok apróság adja ki a nagy egészet. Ez a versenyengedély kényelmesebbé teheti a korábbi eredmények visszakeresését, de például a pontgyűjtő funkciójának köszönhetően több versenyen való indulásra ösztönözheti az ilyen engedéllyel rendelkező játékosokat és nem utolsó sorban reményeinknek megfelelően jelentős megtakarításokat jelenthet az engedélyek birtokosainak.

– Ilyen előnyöket ígért a Teniszkártya is, de az mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem fél attól, hogy az Önök engedélye is erre a sorsra jut?
– Minden fejlesztési elképzelés annyit ér, mint amennyi tartalmat meg lehet valósítani belőle. A SmarTenniScoring rendszer fejlesztése az élő példa arra, hogy ha valaki valamit igazán meg akar csinálni, akkor az sikerülni fog. Körülbelül egy éve kezdtük a gyártóval, a Trixel Kft-vel közös fejlesztési együttműködésbe, mára egy LiveScore üzemmódban működő, szerintem világszínvonalú rendszerről beszélhetünk. A versenyengedélyünknek is ezt az utat szánjuk.

– Mit takar pontosan az Rfrid technológia és mitől „okos” ez a kártya?
– Az RFID (Radio Frequency Identification) automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása RFID címkék és eszközök segítségével. A kártyák rendelkeznek egy saját adatbázishoz rendelt nyilvántartási számmal és egy digitális azonosítóval. Ezen felül bizonyos adatokat képes a kártya tárolni, így olyan adatok kezelésére is lehetőség van, amelyek GDPR szempontból nem szerencsés, ha egy központi adatbázisban szerepelnek. Ezeket az adatok a megfelelő eszközzel írhatók, törölhetők, így a kártya folyamatosan „okosítható”. Mivel a kártya rádió frekvencián kommunikál, nem kell az adatok leolvasásához fizikális kontaktus, tehát érintés nélküli technológia.

– Milyen funkciókat terveznek bevezetni és milyen ütemben az új versenyengedélyekkel kapcsolatban?
– Az első lépések között a kártyatulajdonosoknak nyújtott kedvezmények bevezetésére kerül sor. Több gyártóval és forgalmazóval állunk tárgyalásban. Szeretnénk olyan kedvezmény-rendszert kialakítani, ami minden félnek kölcsönösen előnyös. Elkezdődött a SmarTenniScoring rendszer és a versenyengedélyek közötti kommunikáció fejlesztése, ami azt a célt szolgálja, hogy érintés nélkül lehessen nevezni, valamint le lehessen kérni az adott versenyen az egy-egy játékosra vonatkozó adatokat, például a játékrendet, az eredményeket. Számunkra elsődleges szempont játékosaink biztonsága. A jelenlegi járványhelyzetben – ami ki tudja meddig tart – a minimálisra kell korlátoznunk a fizikai kontaktust és a készpénzhasználatot. Ez a kártya lehetővé teszi, hogy előre, átutalással fel lehessen tölteni, így a versenyeken akár teljesen kiküszöbölhető a készpénzforgalom. A távlati célok között szerepel a klubok olvasó- és információs egyéggel történő felszerelése, ahol naprakész információkat oszthatunk meg tagságunkkal azért, hogy ne kelljen őket folyamatosan e-mail levelekkel bombáznunk.

A kártyához tervezett funkciók és kedvezmények:

- nevezés a versenyeken (aláírás nélkül)
- nevezési díjra felhasználható egyenleg feltöltés
- regisztráció a szövetségi eseményeken (például a közgyűlésen)
- ingyenes belépés egyéb eseményeken (például hazai Davis Kupa-találkozók)
- pályabérleti díjkedvezmények
- sportszervásárlási kedvezmények
- egyéb szolgáltatói kedvezmények (például egészségügyi szolgáltatások)
- sportszervásárlásra felhasználható hűségpont gyűjtés
- személyre szabott információ-hozzáférés a versenyeken használt SmarTenniScoring rendszeren keresztül

A szolgáltatások és kedvezmények igénybevételének rendszerét a Szenior Tenisz Szövetség a közreműködőkkel való tárgyalások, egyeztetések eredményeként folyamatosan építi ki - s mivel a kártya funkcióihoz rendelhető szolgáltatások tárháza szinte végtelen, a bővítéssel kapcsolatban számítanak a tagság ötleteire, javaslataira.

 

versenyengedely hatso oldal

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső