Az új elnökség által létrehozott női bizottság Temesvári Andrea vezetésével az esélyegyenlőség megteremtése mellett a női teniszezők, edzők és sportvezetők érdekképviseletére is vállalkozik.

A munkacsoport ülésén Sávolt Attila szakmai igazgató is megjelent, aki nem csak a női, de az összes többi bizottság munkájára nagyban támaszkodni szeretne a jövőben.

A fotó kedvéért maszk nélkül, balról jobbra: Gy. Szabó Csilla, Gál Andrea, Orbán-Sebestyén Katalin, Schmitt Gréta, Temesvári Andrea, Sinkó Andrea, Hossó Nikoletta, Cseresnyés Réka

 

tenisz-palya.hu * Temesvári Andrea vezetésével megtartotta alakuló ülését az MTSZ női bizottsága. A nemek közötti sportágon belüli esélyegyenlőség megteremtésére, valamint a női teniszezők, edzők és sportvezetők arányának emelésére, teljesítményük férfi társaikkal azonos elismerésére törekvő munkacsoport nemcsak a magyar teniszbe, de az egyetemes magyar sportéletbe is új színt hozhat, hiszen a nők helyzetét érintő sportpolitika ma még igencsak gyerekcipőben jár hazánkban.

Pedig az eredményesség terén a hölgyek egyáltalán nem szorulnak támogatásra, a legutóbbi riói ötkarikás játékokon szerzett nyolc magyar aranyéremből hetet ők nyertek országunknak. Elismerésük és megbecsülésük még sincs férfi sporttársaikkal azonos színvonalon, a női edzők és sportvezetők helyzetéről nem is beszélve. Jóllehet a magyarországi diplomások számában is a hölgyek vezetnek. Sportéletünk irányítói közé mégis sokkal nehezebb bekerülniük, bármilyen kiváló versenyzői múlttal is rendelkezzenek.

Az MTSZ új elnöksége az Orbán-Sebestyén Katalin által kezdeményezett bizottság megalakítására, az előremutató és innovatív javaslatok támogatásának szellemében adott zöld jelzést, elnökének pedig a sportág egyik kiemelkedő női személyiségét, Temesvári Andreát kérte fel. Az 1984-es női felnőtt világranglista 7. helyezettje sportolóként, edzőként és teniszező gyermekek édesanyjaként egyaránt megtapasztalta az érvényesülés nehézségeit, így korántsem meglepő, hogy mostantól ő vezeti az új bizottságot.

− Megtiszteltetésnek tartom az elnökségi döntést és minden tudásommal azon leszek, hogy a női versenyzők, edzők, szakvezetők érdekeit hatékonyan képviseljük – mondta el a Nemzeti Edzésközpontban teljes létszámmal megtartott első ülést követően Temesvári Andrea, aki azt is hangsúlyozta, hogy a sportág korábbi vezetése által elkövetett visszaélésekről szóló híreket is ellensúlyozni szeretnék pozitív és előremutató tevékenységükkel. – Úgy gondolom, ez egy olyan ügy, amelyet a bizottság tagjaival együtt teljes szívemmel képviselhetek, miközben hosszútávon a sportág fejlődéséhez is hozzájárulhatunk. Hatalmas energia és tudásanyag szunnyad a magyar tenisztársadalom nőtagjaiban, s mi ezt szeretnénk kiaknázni. Köszönöm a hölgyeknek, hogy mindenki látható örömmel mondott igent a megkeresésemre, s már az első ülésen kiváló összhangban és hatékonyan tudtunk haladni teendőinkkel. Hálás vagyok az elnökségi kapcsolattartó, Schmitt Grétának eddigi segítségéért és a jövőben is számítok hasznos tanácsaira. Mindenki ezer szállal kötődik a sporthoz, igazi sportladykből állt össze a csapat, akik a civil életben is bizonyítottak már. Ennek fényében jól látható, hogy dinamikus és hozzáértő tagokról van szó. De szükség is lesz az energiánkra és a tudásunkra, mert valódi munkát szeretnénk végezni, amelynek rövid időn belül lesz látható eredménye.

Az első ülés a bemutatkozásokkal kezdődött, amelyekből kiderült, hogy a saját területük kiváló szakemberei alkotják majd a jövőben a női bizottságot. Éppúgy van közöttük szociológus, mint korábbi élsportoló, vezető marketingtanácsadó, újságíró, vagy nemzetközi protokollszakértő.

Elsőként mégsem bizottsági tag, hanem egy férfi, mégpedig Sávolt Attila kapott szót. Korántsem véletlenül. Az MTSZ nemrégiben kinevezett szakmai igazgatója ugyanis az új vezetés részéről egyértelmű bizalmat szerette volna személyes jelenlétével kifejezni:

− Munkám során nagyban fogok a bizottságok, így a női bizottság tevékenységére is építeni. Úgy gondolom, hogy a teniszben is szükséges a nemek közötti esélyegyenlőség kérdésével foglalkozni, s biztos vagyok benne, hogy ez a láthatóan lelkes és dinamikus csapat hasznára válik majd a szövetségben zajló megújulásnak. Már most sok olyan érdekes dolgot hallottam, amelyen nekem is érdemes lesz elgondolkodnom.

És valóban, a hölgyek már bemutatkozásuk során sorolták azokat a problémákat, amelyekkel eddigi tevékenységük és karrierjük során találkoztak, s amelyek most fontos napirendi pontok lesznek a bizottság munkájában. Érdekes módon, éppen a teniszhez nem kapcsolódó tag, Sinkó Andrea, a szöuli olimpia hatodik helyezett RG-versenyzője mondta ezzel kapcsolatban a legtöbb hasznos észrevételt. Persze a MOB sportolói bizottságának elnökeként, ő már megtapasztalhatta az új típusú munkacsoportok felállításának és beindításának nehézségeit, amelyek az MTSZ női bizottságának tagjaira is várnak. A magyar élsportban versenyzőként, majd sportvezetőként eltöltött több évtizedes pályafutása során pedig hátrányos megkülönböztetésben is volt már része. Sinkó Andrea a Magyar Olimpiai Bizottsággal való kapcsolattartásért lesz felelős, aminek azért is lesz különleges jelentősége, mert az MTSZ női bizottsága programjában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által meghatározott elveket szeretné követni.

A hangsúly persze a teniszen lesz, éppen ezért első konkrét lépésként a hazai klubokban dolgozó női szakemberek feltérképezését kezdik meg, hiszen az ő képviseletükre tettek ígéretet az első bizottsági ülésen. Az elnökségi kapcsolattartó Schmitt Gréta, a nemzetközi szövetséggel veszi fel a kapcsolatot, az ITF ugyanis rendelkezik egy, a nemek közötti esélyegyenlőséget segítő, jól működő programmal. A távolabbi célok között szerepel még díjalapítás, a nőket a sportban és a sporton keresztül segítő személyek, bizottságok szervezetének elismerése, különös figyelemmel a fogyatékossággal élő női sportolókra, de feladatuknak tartják, a nemi diszkrimináció, a szexuális zaklatások és visszaélések feltárását éppúgy, mint előadások, konferenciák, képzések és szemináriumok szervezését a hölgyeket érintő témákban.

A bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy a női sportolók és sportszakemberek érdekképviselete messze elmarad azoktól az eredményektől, amelyeket a hölgyek nap mint nap letesznek az asztalra. Munkájuk tehát lesz bőven, s küldetésük teljesítésében a magyar tenisztársadalom férfi tagjaira is számítanak. Igazi eredményt ugyanis csak együtt, csapatban lehet elérni. A pályán éppúgy, mint azon kívül.

 

MTSZ női bizottság:

Temesvári Andrea (elnök)
Párosban Grand Slam-győztes, a női világranglistán 7. helyezett teniszező, olimpikon. A magyar FED Kupa csapat játékosa, majd később szövetségi kapitánya, olimpiai teniszküldöttség-vezető. Edző, sportvezető. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetés birtokosa.

Cseresnyés Réka
Ifjúsági válogatott teniszező, korosztályos magyar bajnok párosban, később az Arizona State University első osztályban szereplő egyetemi teniszcsapatának kapitánya, egyéniben Top10-es egyetemista játékos. Üzleti karon végzett az Arizona State University-n, majd nemzetközi menedzser mesterdiplomát szerzett a Thunderbird Egyetemen. Projekt és üzletvezetőként sport management, fenntarthatóság, üzleti és start-up tanácsadás, fejlesztés és oktatás területen dolgozott.

Gál Andrea
Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszékének vezetője, egyetemi docens. Testnevelő tanár, szociológus és társadalomismeret tanár. A TE Sportmédia felsőfokú szakirányú továbbképzésének vezetője. A Magyar Sporttudományi Társaság Sportszociológiai Szakbizottságának, valamint a Magyar Szociológiai Társaság Sportszociológia Szakosztályának elnöke.

Gy. Szabó Csilla
Újságíró, tudósító, szerkesztő, kommunikációs szakember. Magyar-történelem szakos tanár. A Nemzeti Sportnál, majd az Esti Hírlapnál dolgozott, utóbbi sportrovatának vezetője volt. Ezt követően Brüsszelben a BruxInfo irodavezetője lett. 1997-től az Utanpotlassport.hu újságírója és szerkesztője, majd a Nemzeti Kézilabda Akadémia kommunikációs vezetője, jelenleg szabadúszó újságíró, a teniszpálya.hu főmunkatársa. Az „Így lettünk bajnokok” című portrékötet társszerzője.

Hossó Nikoletta
Címzetes egyetemi docens, szakalapító és oktató a Kodolányi János Egyetemen. A Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete alapító elnöke; a World Organisation of Protocol világszervezet alapító tagja, az Európai Protokoll- és Rendezvényszervező Központ tulajdonos ügyvezetője, emellett doktorandusz PTE ETK Egészségtudományi Doktori Iskolájában. Nemzetközi kapcsolatok elemző (MA), gazdasági és társadalomtudományi szakfordító (BA), nemzetközi kapcsolatok szakértő (BA), ceremoniális protokollszakértő (BA). Több hazai és nemzetközi sport- állami és diplomáciai esemény protokollfőnöke.  

Orbán-Sebestyén Katalin
Közgazdász, szakedző, testnevelő tanár, a Testnevelési Egyetem doktorandusza és oktatója, az MTSZ iskolatenisz és Play and Stay programjának alapítója, jelenleg az Európai és Magyar Speciális Olimpia Szövetség tenisz szakágának vezetője, a hazai szervezet elnökségi tagja, a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség tenisz szakmai bizottságának tagja, a Nemzeti-Ovi Sport Program szakvezetője és a Mozgásfejlesztés és teniszoktatás óvodásoknak című könyv szerzője.

Sinkó Andrea
Szakedző, sportmenedzser. Olimpiai 6. helyezett ritmikus gimnasztikázó. Egykori RG és aerobik szövetségi kapitány. Az Óbudai WDSE elnöke. Az Európai Tornaszövetség Aerobik Technikai Bizottság tagja, nemzetközi versenybíró. A Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának elnöke. MOB tag.

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső