Október 30-án ünnepelte hetvenötödik születésnapját a magyar tenisz közelmúltjának legendás alakja, Szabó Éva. Itthon és külföldön is becsült, tisztelt remek játékos, igazi csapatember, melegszívű, vagány, szókimondó, karakán egyéniség. Focizott, kártyázott, mai szóhasználattal bandázott a srácokkal, innen a fiúsított neve: Pisti.

 

Három évtizeden át volt a magyar tenisz kiemelkedő szereplője, begyűjtött 28 bajnoki címet, tizenhat éven át szerepelt a válogatottban. Örökös magyar bajnok, az MTSZ Életműdíjasa. A Vasasnál töltött két évtized (1964-85) előtt s után a Haladás VSE teniszezője volt - azé a szombathelyi klubé, mely ontotta a nagyszerű játékosokat. Őt is az egyesület nagy büszkeségei közé sorolják. Játszott, edzősködött, vezette a szakosztályt is.

"Bejártam az egész világot, pedig amikor nekem a legjobban ment a tenisz, a sportág népszerűsége nem volt hasonlítható a mostanihoz." Az 1970-75 közötti években élversenyzőnek számított a világban, legjobb helyezése a 37. volt. Nyolc közé került a Roland Garroson és Rómában, elődöntőt játszhatott a Monte Carlo-i nagy tornán. Martina Navratilova ellen akkor diadalmaskodott, amikor a cseh klasszis már a 10. helyen állt a világranglistán. Margaret Court ellen háromszettes, szoros meccset játszott, s állandó vegyespáros-partnerével, Machán Róberttel a Roland Garroson megszorongatták az abszolút esélyes Billie Jean King vezette duót is. Az akkoriban komoly színvonalat képviselő Európa-bajnokságokról nyolc érmet gyűjtött, a veterán világversenyekről számos trófeát őriz, volt világbajnok, Európa-bajnok, világranglistavezető.

 

p8bf6cdef5498e6cfae2d14de958b4b0f

 

Egy újságcikkben mesélt a kedvencéről is.
"Veterán viadalon voltunk, az 50+ kategóriában világbajnokságot nyertem. Ott, a rendező klubban ugyanabban az időben volt egy kis gyerekverseny is, 14-15 éveseknek. A mellettem levő pályán láttam egy nyakigláb fiút, aki csapdosta az ütőjét, mondta a magáét, iszonyú sok hibával játszott, de halál elegánsan. Többször is megnéztem. Azóta vagyok Federer szurkoló. Amúgy ő is megnyerte a saját versenyét."

Napjainkban otthonába visszahúzódva él, a Facebookon szórakoztatja ismerőseit versenyei, utazásai hangulatos történeteivel, a korábbi évtizedek érdekes eseményeivel. Mesél, társalog, ahogy tette játékosként, edzőként is, amikor összefogta maga körül a teniszezőket, szülőket, barátait, ismerőseit. Most is igazi csapatember.

Boldog születésnapot, jó egészéget!

 

71 bajnokcsapatA Vasas 1971-es bajnokcsapata: Fagyas Katalin, Somogyi József edző, Sólyom Erzsébet, Tóth Judit, Tomcsányi Éva, Burde Éva, Taróczy Nóra, Szabó Éva, Hensch Judit

 

magyar rangsorok 1975Magyar ranglisták 1975-ben

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső