Ismét ijesztegetett a nagy zuhé, szombat estére azonban helyreállt a játékrend.

Nagy mezőnyök vetélkedtek a vidékbajnoki címért DEAC-pályán, ahol fővárosiak és külföldiek is csatába szállhattak.

Vasárnap délelőtt lesznek a döntők.

Meccsek előtt, meccsek után a teraszon - Fotók: tenisz-palya.hu/ÁS

 

Árvay Sándor * Medárd utáni szokás szerint ismét lezúdult az ég, s pénteken este hatkor olyan felhőszakadás árasztotta el Debrecent, ami nem sok jót ígért a szabadtéri sportok művelőinek.

Aggódott is Pázmándi Katalin versenybíró, mi lesz a szenior teniszezők vidékbajnokságának küzdelmeivel, hiszen tizenhét mérkőzés még hiányzott a napi program befejezéséig, s az egyértelmű volt, hogy aznap már nem lehet játszani az egyetemi pályákon, s nagyon kérdéses volt, hogy mit hoz a holnap…

A holnap, azaz a szombat napsütéssel indult, s csodák csodájára (pontosabban a DEAC tenisztelep megfelelő vízelevezetésének köszönhetően) reggel nyolckor már indítani lehetett a napi játékrendet, s valamikor délután három tájékán nyugodtan állapíthatta meg a versenybíró, hogy „utolérték önmagukat”.

 

debrecen 16dPázmándi Katalin versenybíró és Kollár László, a viadal fő szervezője

 

– Az előjelek nem voltak jók, hiszen két hete Nyíregyházán elmosta a szeniorok tornájának befejezését az eső, volt olyan döntő, amit éppen most, csütörtökön tudtunk lejátszani. Ráadásul most, itt a Nagyerdőn a megszokottnál is nagyobb mezőny gyűlt össze, látható, hogy a koronavírus-járvány után mindenki ki volt éhezve a játékra – állapította meg a Szabolcsból érkezett versenybíró, aki azonnal bókolt is a szomszédnak, hogy a hagyományosan jó vendéglátás is hozzájárul ahhoz, hogy ilyen népes mezőnyök érkeztek a versenyre. – Szeretnek Debrecenbe jönni, jól érzik magukat itt, ráadásul immár nem csupán a vidékiek, hanem a fővárosiak is ütőt foghattak a vidék bajnoka címért. Jöttek Budapestről, Szombathelyről, sőt a határon túlról, Romániából is.

Azt már dr. Szentkirályi Istvántól, a torna egyik igazgatójától tudjuk meg, hogy egyesben 96 indulója volt az idei küzdelemnek, mely szombat estére valamennyi számban eljutott a döntőkig, így vasárnap délelőttre már csak az egyéni és páros számok döntői maradtak, valamennyi korosztályban.

 

debrecen 17

 

– Talán nincs is ilyen hely az országban, ahol 13 pálya, s ehhez kapcsolódóan ennyire csodálatos környezet várná a teniszezőket. Egyetlen hiányosság, hogy egykori klubházunkat nem kaptuk vissza, nincs állandó otthonunk, öltözőnk. A világban mindenütt a klubélet vonzza a családokat – a jól működő klub nem a pályák kiadásából tartja fenn önmagát, noha az sem mellékes, hanem az étterem, a büfé bevételeiből, a rendezvényekből. Abból, hogy a szülő jól érzi magát a klubban, míg gyermeke teniszezik: fogyaszt az étteremben, társalog a nagyteremben, tévét néz, s közben ide szokik, s legközelebb már önmaga is jön teniszezni, barátait is ide hívja, egy-egy megbeszélésre. A DEAC-telepen csodálatos a környezet, rengeteg a pálya, minden adott, ahhoz, hogy ilyen klub kialakuljon, ám klubépület nélkül nem szoknak ide az emberek. Sőt, ha jön egy olyan eső, mint pénteken, itt toporognak a terasz néhány ernyője alatt, még tető alá sem tudnak húzódni…

Most, hogy a futballtribün mellé rövidesen új épületet emel az egyetem, abban talán helyet kapnak a majd teniszezők is, klubhelyiségekkel, öltözőkkel együtt. Megérdemelnék, hogy ne csak pályájuk, de otthonuk is legyen – gondolja a tudósító, ki annak idején, a hatvanas-hetvenes években a népszerű Barabás-emlékversenyeken látott annyi teniszezőt a Dóczy József utcai pályákon, mint a mostani szenior vidékbajnokságon. Azokban az években a Roland Garros-döntős Gulyás István, s a többi hazai sztárjátékos is gyakori vendég volt a DEAC-pályán. Most a szeniorok szoktak ide, s jönnek évről évre egyre nagyobb létszámban a kiemelt versenyre.

 

debrecen8Slambuc rotyogott a bogácsban

 

– A  debreceni érdekeltségű A Mozgó Cívisért egyesület Kollár László vezetésével tapasztalt rendezőnek számít, minden évben meglepi valami újdonsággal az érkező vendégeket – mondta Erdei Csaba, a csaknem ezer tagok számláló hazai veterán szövetség elnöke. – A helyi idegenforgalom is örül, hogy a járvány miatti „vendégszegény” napokban ilyen sokan érkeznek Debrecenbe. A szervezők pedig nem csupán a hagyományos bográcsozást kínálják a mérkőzések közötti pihenés idejére (szombaton slambuc volt terítéken), de a pályák mentén nyugágyakat helyeztek el, innen lehetett szemlélni a meccseket.

 

debrecen 1d

 

Újdonság az is, hogy a székesfehérvári Trixel Kft. jóvoltából minden pályán ott vannak a hazai fejlesztésű SmarTeniScoring eredményjelzők, melyek segítségével távolból is látni, mi a mérkőzések aktuális állása, még az adogatások sebessége is leolvasható, de a teniszterasz LED képernyőjén mind a 13 pálya eredményeiről egyszerre tájékozódhatunk, nincs szükség a telep túlsó végébe gyalogolni az információért.  

Viczián András, a rendszert kitaláló, s a fejlesztést megvalósító székesfehérvári Trixel Kft. vezetője egész nap a helyszínen frissíti az adatokat.

debrecen 11dViczián András

 

– A tenisztornák még most ismerkednek termékünkkel, mely a nézőt, a rendezőt, a játékost egyaránt segíti a tájékozódásban. A versenybíró pedig akár napi egy órát is „nyerhet” pályánként, ha nem kell arra várnia, hogy bekullogjon a játékos az eredménnyel, jelezvén, hogy küldeni lehet a következő meccset. Sok hazai viadalon bemutatkoztunk már, a játékosok, a rendezők szeretik a megoldást, s úgy tűnik, a hazai tenisz is egyre inkább fogékony erre az informatikai rendszerre. A szeniorok országos szervezete, a Szövetség a Magyar Veterán Teniszezőkért az idén minden hazai versenyén alkalmazza, s ez egyben nagyszerű tesztlehetőség is számunkra, hiszen versenyről versenyre tudjuk fejleszteni a rendszert, beépíteni az ötleteket, javaslatokat.

Vasárnap délelőtt a DEAC-tenisztelepen nem csupán az új eredménykövető rendszer ismerhető meg, de 9 órától a döntők szereplőinek is szurkolhatunk a 35-80 év közötti korosztályok szenior vidékbajnokságán.

 

debrecen 3Keleti trió: Tóth Tamás Debrecenből, Kádár Lajos Berettyóújfaluból és Pázmándi József Nyíregyházáról

 

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső