Visszatérő kérés a közgyűlés előtt, hogy az MTSZ tegye nyilvánossá tagjainak névsorát, lehessen tudni, pontosan mely klubok jogosultak a szavazásra.

A Magyar Tenisz Szövetség titkosként kezeli egyesületi névsorát.

A 16 kiemelt hazai sportszövetség közül még kettő gondolkodik így, másutt az internetes honlapon pontosan elérhető a taglista.

 

 

Árvay Sándor * Szerkesztőségünk magánügyének is tekinthető, hogy az MTSZ-irodavezető jogásznője helyreigazítási kérelmekkel bombázza honlapunkat azért, mert a tagnévsor nyilvánosságra hozását kérő Veszprém-megyei szövetségi elnök levelére adott Mikovinyi utcai választ úgy kommentáltuk: "Az MTSZ elutasító érvelésének érdekessége, hogy a személyek adatvédelmét szolgáló törvényt az egyesületek esetében is érvényesnek tartja."

További vita helyett közöljük a 16 kiemelt magyar sportszövetség hivatalos honlapján tett vizsgálódásunk eredményét: 13 szövetség nem titkosítja, hanem működését átláhatóvá teszi, s büszke arra, hány tagja van.

Adódik olyan szövetség, ahol a térkép adott pontjára rákattintva részletesen megismerhetjük a klub adatait - nyilvánvalóan az egyesület beleegyezésével. A Magyar Kerékpáros Szövetség honlapján pedig az aktuális taglétszám (133) is megtudható a részletes névsor előtt, tehát nyomon követhető, történt-e változás egyik napról a másikra. Az atléták külön keresőprogrammal is egítik az eligazodást.

 

boksz copy

 

A tagok névsorát ugyan valóban nem kötelező közzé tenni, de laikusként úgy tűnik, hogy semmi sem tiltja, hogy közzé tegyék. Ráadásul a tagnyilvántartás nem egyezik meg a taglistával. A nyilvántartás tartalmazhat valóban olyan adatokat, amelyeket nem mindenki akarhat közzé tenni, de a taglista elég, ha a tagszervezetek nevét tartalmazza. 

Értelmezésünk szerint a tagszervezet is adhat önkéntesen hozzájárulást ahhoz, hogy adatait megjelentessék, viszont ezt valamiért a MTSZ "elfelejtette"/nem akarja a tagoktól megkérni. 

A lényeg: 16-ból 13 hazai kiemelt sportszövetségnél elérhető valamilyen nyilvántartás a tagokról. Néhol ugyan nem taglistának hívják (egyesületi lista, szakosztály lista, stb), de az adott szövetség tagszervezeteit takarja.

Nem hiszem, hogy ennyi szakszövetségnél értelmeznék rosszul a jogszabályokat. 

Oly sok megoldásra váró feladata van a tenisztársadalomnak, érthetetlennek tűnik, miért egy ilyen "ártalmatlan", mondhatni magától értetődő tájékoztatási ügyben makacsolja meg magát az MTSZ, s zárkózik el a működésének olyan alap-információjától, mely senkinek az érdekét nem sérti.

A tagoknak jogukban áll megismerni, ki is a testvérük ebben a nagy családban. 

Íme, miként gondolkodnak a szövetségek:

A 16 kiemelt sportág
Magyar Asztalitenisz Szövetség - Taglista nem elérhető
Magyar Atlétikai Szövetség - Taglista itt elérhető
Magyar Birkózó Szövetség - Taglista itt elérhető
Magyar Evezős Szövetség - Taglista itt elérhető
Magyar Judo Szövetség - Taglista itt elérhető
Magyar Kajak-Kenu Szövetség - Taglista itt elérhető
Magyar Kerékpáros Szövetség - Taglista itt elérhető
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség - Taglista itt elérhető
Magyar Ökölvívó Szakszövetség - Taglista itt elérhető
Magyar Öttusa Szövetség - Taglista itt elérhető
Magyar Röplabda Szövetség - taglista nem elérhető
Magyar Sportlövők Szövetsége - Taglista itt elérhető
Magyar Tenisz Szövetség - taglista nem elérhető
Magyar Torna Szövetség - Taglista itt elérhető
Magyar Úszó Szövetség – Taglista itt elérhető
Magyar Vívó Szövetség - Taglista itt elérhető

ttusa

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső