A pénzügyi biztosnak az MTSZ gazdálkodásával kapcsolatos vizsgálatai, a döbbenetes méretű tartozás adatainak nyilvánosságra kerülése, az elnökség széthullása, a küszöbön álló közgyűlésre való készülődés felkavarta a hazai tenisz állóvizét. Megkérdezzük az érdekelteket. Elsőként legnagyobb hazai klub, a több mint ezer aktív tagot számláló Szövetség a Magyar Veterán Teniszezőkért vezetőjét, Erdei Csabát kértük helyzetértékelésre.

 

Árvay Sándor írása * Akár reprezentatív közvélemény-kutatásnak is felfogható a veteránok véleményének összegzése, hiszen a statisztika az ezerfős mintavételt tekinti értékhatárnak e minősítéshez. A hazai szeniorok szervezete a legfrissebb adatok szerint már több mint ezer aktív játékost számlál, s ezzel a legnagyobb taglétszámmal rendelkező hazai teniszegyesület.

A Szövetség a Magyar Veterán Teniszezőkért elnökét, Erdei Csabát kértük, hogy ossza meg lapunkkal tagságuk véleményét.

A napvilágot látott adatok valóban felkeltették a tenisztársadalom figyelmét, de nem jó értelemben, inkább azt mondanám, hogy sokkolták. Naponta több telefont kapok az ország minden pontjáról, melyben mindenki arra kíváncsi, hogyan fordulhatott ez elő, kik a felelősök, és mikor lesznek felelősségre vonva. Az, hogy nincs minden rendben, már akkor sejthető volt, amikor két részre szakadt a hazai tenisztársadalom. Az átlagszemlélő viszont nem tudott egyértelműen igazat adni egyik oldalnak sem, mivel csak a kommunikációs adok-kapokra alapozhatott. Jó példa erre a legutolsó közgyűlés, ahol az akkor még csak 700 milliós hiányt firtató kérdésre az akkori főtitkári válasza az volt, hogy a mérlegnek két oldala van, s a követel oldal kiegyenlíti a tartozás oldalát. Most viszont már sokkal egyértelműbb a helyzet. Ennek a mérlegnek már nincs két oldala: több, mint 3,5 milliárd a hiány. A klubok, a játékosok csak most szembesültek igazán a tényekkel.

– Mi volt a szenior társadalom első reakciója?
– Az első reakció szinte minden esetben: ki ezért a felelős? Nos, erre nem olyan nehéz megadni a választ, hiszen mindenki felelős, aki része volt a rendszernek. A kérdés inkább az, hogy ki milyen mértékben felelős.

– Elvárják tagjaik a felelősségre vonást?
– Ahhoz, hogy béke legyen és elindulhasson egy megújulási, megtisztulási folyamat, elkerülhetetlen, hogy következményei is legyenek a pénzek hűtlen, felelőtlen kezelésének. A (tenisz)társadalom nagyon nagyot csalódott. Az állami támogatás évenkénti mértéke egy emelkedő jövő képét ígérte, ehelyett viszont teljesen lenullázták a hazai teniszt. A remélt növekedés helyett mindent a nulláról kell kezdeni, vagy inkább a mínuszról.

– Az MTSZ elnökségi tagjai közül öten lemondtak a napokban. Nem érzik úgy a veteránok, hogy a tenisz-szövetség távozó vezetői ezzel elismerték a felelősségüket?
– Ez a lemondás inkább menekülés a süllyedő hajóról, mintsem a felelősség elismerése. Ha elkötelezettek lettek volna a változás mellett, az előző főtitkár február végi menesztése óta számtalan módon bizonyíthatták volna az elkötelezettségüket. A mögöttünk levő hetek éppen arra lettek volna alkalmasak, hogy közzétegyék azokat az adatokat, amiket minden valamire való szövetség elérhetővé tesz a tagsága számára. Hogy mást ne is említsek, ilyen a taglista. Nekifutni úgy egy tisztújító közgyűlésnek, hogy nem ismert a tagok névsora, megint az MTSZ tagjainak arcul csapása. Sok mindent jelenthet, de az biztos, hogy nem a megtisztulás kezdetét jelenti.

–  Megtisztulás alatt mit értenek?
– A többség véleménye szerint minden olyan döntéshozónak, vezetői felelősséggel felruházott szereplőnek le kell vonnia a következtetéseket és távoznia kell, akinek bármilyen köze volt az elmúlt néhány évhez. Még ha közvetlen nem is volt szerepük a hiány kialakulásában, a közvetett felelősségük vitathatatlan.

– Sokszor érvelnek azzal, hogy az állami támogatás miatt a politikusok közül kell kikerülnie a Magyar Tenisz Szövetség vezetőjének.
– Már vannak olyan sportágak, például az úszás, a kajak-kenu, ahol nem ezt a mintát követik, s mégis sikeresek. Versenyzőik, a precízen, átlátható módon működő szakmai vezetés jóvoltából. A tenisztársadalom is szakmai elnököt és szakmai vezetést szeretne. Ha jönnek az eredmények, a politika is mellénk áll. Annak semmi értelme, hogy megint külső ember kezdje el az irányt mutatni, és néhány év múlva ugyanerről kelljen beszélgetni. A következő vezetésnek sokkal nehezebb dolga lesz. Legyünk őszinték: kedvenc sportágunk mind szakmailag, mind erkölcsileg, mind politikailag le lett járatva. A mostaninál rosszabb helyzetet el sem lehetne képzelni. Ha valaki azt a feladatot kapná, hogy tegyen tönkre egy sportágat, nem lehetne jobban csinálni.

– Vannak jelöltjeik is az új vezetésbe? A szeniorok is szeretnék képviseltetni magukat a megválasztandó testületben?
– Ismerünk alkalmas szakembereket, de ebben a pillanatban könnyebb azt megmondani, hogy kivel nem, minthogy azt, hogy kivel igen.  Régóta küzdünk azért, hogy megbecsültebb legyen a szenior társadalom, de ennek nem feltétele, hogy tagot delegáljunk az elnökségbe.  Nekünk az is megfelel, ha az új vezetés nyitottabb a szeniorok felé.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső