Nyomtatás

A sportág iránti szeretete és jó koncentrációs képessége fogta meg leginkább Németh Jánost jelenlegi tanítványa, Kardos Lora személyiségében.

A Római Teniszakadémia idén 11 esztendős játékosa már tavaly döntős volt az U12-es leányok mezőnyében, idén pedig nyerni is tudott a fedett pályás ob-n.

A 2020-as fedett pályás OB győztese

 

Gy. Szabó Csilla írása * Szinte üstökösként robbant be tavaly az U12-es leányok mezőnyébe az akkor még alig 10 esztendős Kardos Lora. A Római Teniszakadémia játékosa a januári fedett pályás országos bajnokságon azonnal a dobogó harmadik fokára állhatott fel, augusztusban pedig már döntőt játszott a Gellért SE kiemelkedő egyénisége, Bíró Melinda ellen. Utóbbi jó két évvel idősebb nála. Németh János jelenlegi tanítványa idén tovább folytatta nagyszerű menetelését, s éppen csak belenőve saját korosztályába, elsőévesként nyerte meg az ob-t. A tavaly még üde színfoltként feltűnő fiatal játékos tehát túllépett az üstökösökre jellemző átmenetiségen és állandó pályára helyezkedett a leánymezőny legjobbjai között.

− Az tetszett meg benne, hogy végtelenül szereti a játékot, s már az első próba alkalmából képes volt egy órán keresztül koncentrálni – emlékezik vissza Németh János az első találkozásra, amelyre 2015 nyarán került sor, Lora éppen akkor fejezte be az óvodát, még hatéves sem volt. A tapasztalt szakember, aki lányaival, Tündével és Virággal nemcsak edzőként, de szülőként is végigjárta a csúcsig vezető utat, egyfajta tanárként aposztrofálja magát, aki megtanítja a rendkívüli tehetségű kislányt írni, olvasni, ám, hogy költő lesz-e belőle, az már kizárólag rajta múlik majd. No és persze a körülményeken, hiszen a profi teniszezőknek sokkal többre van szükségük tollnál és papírnál. Németh János éppen ezért úgy gondolja, ha Lora időben megkapja majd az éppen akkor szükséges szakmai és anyagi támogatást a versenyeztetéséhez, akkor nagyon jó teniszező lehet belőle. Az adottságai ugyanis megvannak hozzá.

– Öt-hat évesen még kevesen tudnak egy teljes egyéni óra idejére figyelni, ezért nem is fűztem túl nagy reményeket a próbához, de Lorának sikerült. Ezzel pedig „megvett” engem is. A sportág iránti szeretete is lenyűgözött, mert ez fogja később átsegíteni azokon a nehéz pillanatokon, amikor már a kemény munkán lesz a hangsúly és lemondásokra kényszerül. Láthatóan a játék a lételeme, éppen ezért a technikai edzésekbe is bele kell szőnünk a pontjátékot. Ő ilyen típus, s ennek megfelelően kell képezni. Imád nyerni, s ezt a tulajdonságát nem szabad kiölni belőle. A vereséget nehezen viseli, de idővel ezt is megtanulja majd kezelni.

A Római Teniszakadémia fiatal üdvöskéje gyakran játszik mestere kisebbik lányával, Németh Virággal, aki a kétezres évek elején a WTA 130. helyéig jutott. Most, a kijárási korlátozások idején is vele gyakorol hetente egyszer, ám a vereség feldolgozását még tanulni kell.

− Imádok nyerni, s bár tudom, hogy Virágtól nem szégyen kikapni, azért csak bosszant a dolog – meséli mosolyogva és lelkesen Lora, hozzátéve, ezen a téren is sokat javult az utóbbi időben, s mindent megtesz azért, hogy helyén kezelje a vereségeket. Ebben bizonyára sokat segít neki, hogy szinte mindennap megnézi nagy példaképének, Roger Federernek egy-egy meccsrészletét. Amellett, hogy a svájci kiválósághoz hasonlóan nagy bajnok szeretne lenni, legnagyobb vágya, hogy egyszer személyesen is találkozhasson a nyugalmáért csodált példaképével.

 – A teniszben a játékot szeretem a legjobban, de a céljaim érdekében azt is ki fogom bírni, amikor az edzéseken lesz a hangsúly. Jani bácsival nagyon szeretek gyakorolni, jól megtaláltuk egymást.

A nagy találkozáshoz persze némi családi segítségre is szükség volt. Lora alig múlt három, amikor Árpádföldön Scheiling György kezdett vele foglalkozni, teljesen ingyen, pusztán barátságból. Ám ahogy fejlődött a kislány, a szakember azt ajánlotta a szülőknek, hogy keressenek egy igazán jó edzőt neki. Az édesanya, Csordás Heni, pedig kihez, máshoz is fordulhatott volna, mint unokatestvéréhez, Csordás Ildikóhoz és annak édesapjához, Csordás Gézához. Utóbbi hívta fel Németh Jánost, és kérte fel egy teszt lehetőségére. A történetet pedig innentől kezdve már ismerjük…

− Nagy álmom volt, hogy teniszező lehessek, de a szüleim nem tudták támogatni az elhatározásomat, ezért volt számomra egyértelmű, ha gyermekem lesz, vele mindenképpen megpróbáljuk, ami nekem nem sikerült – vallja be az anyuka, aki azt is hangsúlyozza, hogy minden fontos kérdésben kikérik Lora véleményét, az ő szándéka ellenére soha nem hoznának döntéseket a tenisszel kapcsolatban. – Olyan ez a helyzet, mintha örökölte volna az én rajongásomat a sportágért, soha nem kellett nógatnunk vagy rábeszélnünk. Egy éves lehetett talán, amikor az első igazi ütőjét kapta Ildikótól, lufikkal, színes labdákkal ütögettünk, szinte megállás nélkül. Most, hogy nem igazán tudunk edzésre járni, velem gyakorolgat egy közeli pályán, különben nehezen bírnánk a bezártságot.

A tavalyi esztendő sikereihez hozzá tartozik, hogy a Champions Bowl elnevezésű nemzetközi korosztályos versenysorozat umagi világdöntőjében, az U10-es leányok mezőnyében szerzett aranyérmével Lora lett az összesen nyolc érmet nyert delegációnk első magyar győztese. S mivel játékosaink tavaly debütáltak a sorozatban, ő lett hivatalosan az első magyar bajnok is. A horvátországi viadalon az ellenfelek és edzőik nemcsak Lora játékát dicsérték, de azon is csodálkoztak, hogy mindössze heti háromszor gyakorol. Ebben a korosztályban a versenyzői karrierről álmodók ennek dupláját töltik a teniszpályán.

 

kardos lora dunakeszin a champions bowl u10 2020A Champions Bowl umagi döntőjében, a dobogó legfelső fokán

 

− Szerencsére Lora más sportokat is űz, ezért indirekt módon akkor is fejlődik, amikor éppen nem velem gyakorol – véli Németh János, aki szerint a kezdeti időszakban igenis hasznos a sokoldalú képzés. A különböző sportágak nagyszerűen kiegészíthetik egymást, különösen a játékosok testének felépítésével kapcsolatosan. A Római Teniszakadémia szakembere ennek kapcsán lányával, Virággal való tapasztalatait is említi, aki szerinte a megfelelő és korai erőnléti képzés hiánya miatt nem lett végül top100-as játékos. – Örülök, ha a versenyzőm más sportágakban erősíti néhány fizikális képességét, mert akkor éhesebb lesz a teniszre. Természetesen az óraszámok emelését mostantól mi sem tudjuk elkerülni, de azt is óvatosan tesszük majd, anélkül, hogy kiégessük. Az első perctől kezdve arra törekedtem, hogy sokoldalú játékossá neveljem. Ennek érdekében már hét-nyolc éves korában kemény labdákkal végeztük a technikai képzés egy töredékét, hiszen nemcsak pörgetni, de nyesni is megtanítottam, ami a puha labdákkal nem ugyanaz. Szerencsére fogékony volt mindenre, már ejteni is tud. A röpte még nem megy igazán, de eddigi pici is volt hozzá. Támadó jellegű stílust alakítottunk ki a számára, ami illik is az alkatához.

Németh János szerint Lora egyik legnagyobb erőssége, hogy versenyhelyzetben mindig a vártnál többet hoz ki magából. Döntő helyzetekben olyan megoldásokat választ, amelyre még edzője sem számított. Ez a veleszületett ügyesség és játékintelligencia azonban csak akkor marad előny a későbbiekben is, ha a szükséges mennyiségű munkán kívül a nemzetközi versenyeztetést is hozzá teszik.

− Amíg megbízik bennem a család, technikailag szavatolni tudom a fejlődését, edzőpartnernek pedig mindig itt lesz Virág. Lora tündéri kislány, s olyan lelkes és elhivatott, hogy biztosan lelki törést okozna neki, ha nem tudná végig vinni az álmát. Bízom benne, hogy a tehetség mindig megtalálja a maga útját, őt pedig a támogatók – összegzi tanítványának jövőjével kapcsolatos gondolatait Németh János.

Lora pedig az edzések és a meccsek mellett soha nem feledkezik meg nagy álmáról, a Federerrel való személyes találkozásról sem. Képzeletében leginkább díjátadóként látja a svájci szupersztárt, saját magát pedig az egyik torna győzteseként. Még ha tudja is, az oda vezető út hosszú és nehéz lesz.

 

kardos lora es a federer 2020Roger Federer, a nagy példakép

FaLang translation system by Faboba