Az elmúlt napok szövetségi változásai sok reakciót váltottak ki a hazai tenisztársadalomban. Pintér András bő négy évtized során rengeteg tisztségben szolgálta társadalmi munkában a magyar teniszt.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott írása a sportigazgató nyílt levelére reagál (nem sokkal később Juhász Gábor lett az MTSZ főtitkárta).

 

Nyílt levél Juhász Gábor sportigazgató úrnak

Kedves Csobi,

Elolvastam a WTA verseny elmaradásáról írt leveledet. Sokáig haboztam, hogy leírjam a véleményemet, de úgy érzem, a magyar teniszsportban eltöltött negyven évem talán felhatalmaz erre.

Nagyon jól ismerem a Magyar Tenisz Szövetséget, hiszen szolgáltam alelnökként, elnökként és a felügyelő bizottság elnökeként. Minden megbízatásomat társadalmi munkában láttam el, hogy megőrizhessem függetlenségemet és ellen tudjak állni ezen beosztásokkal járó csábításoknak.

Azt gondolom, hogy ez elég bizonyságot ad a tenisz iránti elkötelezettségemről és arról, hogy nem a pénzért, hanem a teniszért tettem mindent.

Azt észlelem, hogy az utóbbi években sohasem látott mennyiségű pénzt szerzett a komoly politikai erőt képviselő elnök a tenisz számára és ez a gazdagság megszédített mindenkit a szövetségben. Egyesek szemérmetlenül kihasználták ezt a helyzetet, zsákszámra hordták ki a pénzt magáncélokra, eszetlen vállalkozásokba vitték bele az elnököt és a szövetséget.

Ehhez asszisztált a szövetség elnöksége és felügyelő bizottsága. Önös célok miatt elüldöztétek a patinás római parti WTA versenyt és most úgy tesztek, mintha a februári WTA verseny elmaradása a „Tiszta tenisz” mozgalom hibája lenne.

Kérdezem, ki herdálta el ezt az irdatlan mennyiségű pénzt az évek alatt? Ki nem foglalt pályát a WTA versenyre? Ki nem beszélt az éljátékosainkkal évekig? Ki nem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a múlt kiemelkedő játékosaival?

Kedves Csobi, ha ezekre a kérdésekre őszinte választ tudsz adni, akkor lesz jövője a Magyar Tenisz Szövetségnek.

Végezetül írnom kell néhány sort a szeniorokról. Bizonyára tudod, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a szeniorok a tenisz életében. Ők azok a sportolók, akik példát mutatnak a jövő nemzedéknek sportszeretetből és fair play-ből.

A nemzetközi felmérések alapján a szenior tenisz 9 évvel hosszabbítja meg résztvevőinek életét. A működéshez a Magyar Tenisz Szövetség szégyenteljes nagyságú támogatást ad, nemzetközi versenyeinket az elnökség soha nem tisztelte meg jelenlétével, még akkor sem, amikor a keszthelyi jubileumi bajnokságunk díszvendége Helena Sukova, cseh wimbledoni bajnok volt.

Szenior játékosaink között számos világ és Európa-bajnok teniszező van, sokan köztük a múlt kiemelkedő játékosai voltak és őket ilyen módon semmibe venni szégyen.

Felhasználok egy mondatot a leveledből: „Elérkezett az idő, kimondani azt, hogy ebből elég.”

Itt az idő, hogy a Magyar Tenisz Szövetség tartson egy őszinte önvizsgálatot és távolítsa el a vezetésből mindazokat, akik szolgai módon asszisztáltak a kialakult mai helyzethez…

Nagyon remélem, hogy régi barátságunk fényében olvasod a levelemet és felismered benne javító szándékomat.

 

Budapest, 2020. február 6.

Baráti üdvözlettel:

Pintér András

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső