Együttműködési megállapodást kötött a Szövetség a Magyar Veterán Teniszezőkért a Trixel Kft-vel, a SmarTeniScoring eredményjelző rendszer fejlesztőjével és gyártójával. A kooperáció értelmében a 2020-as versenynaptárban szereplő összes szenior versenyen működni fog a rendszer.

Erdei Csaba, a szenior szövetség vezetője honlapunknak elmondta, hogy az idei versenyeiken folyamatosan tesztelik a rendszert, s a játékosoktól, pályatulajdonosoktól beérkező javaslatok, tapasztalatok alapján a fejlesztővel közösen dolgoznak a kérések teljesítésén, a korrekciókon.

– Azt szeretnénk, hogy az esztendő legnagyobb szenior eseményén, a nyárvégi keszthelyi nemzetközi bajnokságunkon már mind a 14 pályán a tökéletes, a játékosok és a rendezők igényeit legjobban kiszolgáló eredményjelző működjön. Addig is sok helyszínen teszteljük. Az új esztendőben először például a debreceni Teknős teniszcsarnokban, a 14 esztendős korosztály fedett pályás magyar bajnokságán – tudtuk meg a szeniorok elnökétől. Erdei Csaba arról is beszámolt, hogy a rendszert a szenior szövetség – amint befejeződik a berendezés teljes fejlesztése – meg is kívánja vásárolni, hogy a későbbi években ezzel is támogatni tudja versenyrendezőit és a hazai szenior társadalmat.

A tenisz-palya.hu megkereste  Viczián Andrást, a SmarTeniScoring rendszer fejlesztésén dolgozó székesfehérvári Trixel Kft. vezetőjét is, hogy részletezze pontosan, mit is tud az új fejlesztés.

 – Cégünk elektronikai felszerelések gyártásával gyártásával foglalkozik, sok LED boardot is készítünk. A teniszhez a sportághoz való kötődésünk, a hobbink vitt közelebb. Először saját célra, magánhasználatra dolgoztunk ki egy eredményjelző rendszert, s aztán született a döntés, hogy fejlesszük kereskedelmi eladás szintjére is. Dolgozunk azon az informatikai rendszeren, mely klubszinten, a félprofi és amatőr játékosok körében ad olyan szolgáltatást, amely e tábor számára nem volt elérhető, viszont megjelenésével egyszerre szolgálhatja a rendezőt, a nézőt, s magát a játékost is.

– Mit jelent ez a gyakorlatban?

– Alapként van egy eredményjelző és egy szervasebesség-mérő funkciója a rendszerünknek. Ez külön-külön, vagy együtt is használható a versenyeken, vagy saját kedvtelésre, a tréningeken. Statisztikákra, elemzésekre is alkalmazható a rendszer. Kezelésére kifejlesztettünk egy csuklópántot, s ezzel játék közben, az egyes pontok után maga a teniszező egyetlen gombnyomással azonnal tudja aktualizálni az eredményt. H erre nincs kedve, akkor térfélcserénél a pálya szélén levő eredményjelzőn korrigálja az állást. A több pályán zajló, esetleg különböző helyszíneken, sátrakban zajló versenyek esetén nagy segítség a nézőknek, rendezőknek, hogy az eredményjelző tábla távolról is jól látható, valamint az adatok a rendszer központjába is eljutnak, így a versenybíró az irodájában levő számítógépen, a pihenőszobában, étteremben várakozó játékos pedig az ott felállított nagy kivetítőn tudja követni az eredményt, az egyes pályákon zajló mérkőzések állását.

– Hol tesztelték már a SmarTeniScoring eredményjelző rendszert?

– Székesfehérváron, a Kiskút Tenisz Klub őszi nemzetközi női versenyén volt először „éles” használatban. Mivel az profi viadal volt, így érthetően nem a játékosok vezérelték, hanem kívülről aktualizáltuk az eredményt. Fehérvárott fix telepítésű a rendszer, mind az öt pályán év közben is használható. Máshova egyelőre még az „utazó” változat jut el. Percek alatt telepíthető, vezeték nélküli, telefonos kapcsolatrendszer segítségével működik. A pályára elhelyezett kijelzők különböző méretűek, s egy átjátszó segítségével vannak kapcsolatban a központi kijelzővel. A Park Tenisz Klubban például a négy sátor összesen nyolc pályája egyetlen átjátszó segítségével láthatóvá tehető a főépületben levő Led board kijátszón. A Római Teniszakadémián rendezett szenior versenyen már igyekeztünk tovább fejleszteni a rendszert, s a központi laptopról, a versenybíró számítógépéről immár automatikusan továbbítható, hogy mi az adott pálya következő mérkőzése.  

– Hol  lesz a rendszer következő „fellépése”?

– Az U14-es korosztály fedett pályás magyar bajnokságán, a debreceni Teknős csarnokban január 11-15. között. Ott egyetlen helyszín van, egymás melletti négy pályával. Itt is követelmény, hogy látható legyen az 1-es pálya melletti tribünről, s az üvegfalon túl fejépületből is a távoli 3-as és 4-es pályák eredménye. A versenybíró laptopja kapcsolatban lesz a központi vezérlésű Smart Tv-vel, így a játékosok pihenőhelyéről is pontosan követhető az állás.

– Azt megértettük, hogy a rendszer a nézőt, rendezőt, játékost egyaránt segíti a tájékozódásban. A versenybíró pedig akár napi egy órát is „nyerhet” pályánként, ha nem kell arra várnia, hogy bekullogjon a játékos az eredménnyel, jelezvén, hogy küldheti a következő meccset. De mibe kerül mindez?

– A 2020-as esztendő a tesztelés éve. Igyekszünk sok helyre eljutni, a szeniorok szövetségével külön szerződést is kötöttünk. Ők, a terveik szerint majd megvásárolják a rendszert. De bízunk abban is, hogy klubok, versenyrendezők is kedvet kapnak a beszerzéshez, mert látják, hogy munkájukat segíti, a játékosokat, a nézőket szolgálja ki. A LED board és a szervamérő berendezés egy pályára 250-300 ezer forint körül van, a központi kijelző is kiadással jár, s kell egy Smart TV is. Összességében egy négypályás, fixen telepített, egész éven át használható rendszer 1-2 millió forintba kerülhet majd. Nem kis összeg, de hosszú távra megoldja a szakosztály ezzel kapcsolatos gondjait, kiadásait, egyszerre segítve a profi versenyző edzéseit, az amatőrök gyakorlását, s a rendszeres versenyrendezéskor tökéletesen kiszolgálja a nézők igényeit.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső