Május 30-án, csütörtökön a Gubacsi Zsófi Tenisz Klub lesz az otthona a Magyar Speciális Olimpia Szövetség rendezvényének.

Az Egyesített Páros Tenisz Bajnokságon világhírű sportolók, művészek lépnek pályára a fogyatékossággal élő sportolókkal.

A rendezvény hangulatfelelőse: Animal Cannibals.

Magyar Speciális Olimpia Szövetség tenisz szakága május 30-án délelőtt fél tíz és délután öt óra között szervez sok programmal színesített rendezvényt.

Az eseménymeghívott vendégei: dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Lengyel Lajos, az MSOSZ elnöke, Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere

A rendezvény Egyesített Páros Tenisz Bajnokságának résztvevői:

Köllő Babett - színművész, Szabó Győző – színművész, Mérai Kata - színművész, Harsányi Levente – televíziós és rádiós műsorvezető, Fábián László - olimpiai bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója, Märcz Tamás - olimpiai bajnok vízilabdázó, a magyar férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya, Kucsera Gábor – világbajnok kajakozó, Szuper Levente – válogatott jégkorongozó, Rakonczai Viktor - zeneszerző, zenész, DJ Dominique - disc jockey, műsorvezető és a házigazda Gubacsi Zsófia – WTA győztes teniszjátékos

Hatodik alkalommal rendezi meg a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) tenisz szakága az Európai Speciális Olimpia Szövetséggel közösen azt a különleges eseményt, amely az értelmi fogyatékossággal élők sportja, valamint az integráció, inklúzió jegyében zajlik minden évben.

Az inklúzió lényege, hogy az ép és a fogyatékossággal élők közösen együtt sportoljanak, tanuljanak egymástól és ezáltal könnyebben megismerhessék egymást. Ez motiválta a szervezőket arra, hogy olyan hírességeket hívjon meg egy közös teniszezésre, akik örömmel vesznek részt az eseményen és játszanak speciális olimpikonokkal.

A nemzetközi speciális olimpia szövetség „Egyesített Sport Program”-ja (Unified Sports) a világon mindenhol hivatalos versenyszám az SO-ban, így a tenisz egyesített páros is, amely a világbajnokságon és a világjátékokon is az egyik legnépszerűbb játék volt. Harsányi Levente, Kucsera Gábor, DJ Dominique, Szuper Levente, Märcz Tamás, Rakonczai Viktor és Mérai Kata évek óta állandó partner játékosok, míg Köllő Babett és Szabó Győző először szerepelnek a versenyen.

–  Csodálatos hangulat és fair teniszjáték! Ebben a versenyszámban annak is örülünk, ha az ellenfelünk nyer! – nyilatkozta Szuper Levente a tavalyi rendezvényen.

–  Meghívott vendégeink részvételükkel nem csak a nemes célt szeretnék szolgálni, hanem mindamellett, hogy rendkívül jó buli az egész, szeretnék a média figyelmét is felhívni a sport általi inklúzióra, amely külföldön már sokkal elterjedtebb, mint hazánkban, ezért is fontos, hogy ennyien mellénk álljanak – mondta Orbán-Sebestyén Kata szakágvezető, aki a versenyen az Európai Speciális Olimpia Szövetséget is képviseli, hiszen 2013 óta szaktanácsadóként dolgozik a szervezetnek.

A kezdők versenyszámában ismét rekord létszámú sportoló várható, hiszen az esemény egyfajta teniszt népszerűsítő esemény is lesz. Gubacsi Zsófi, a helyszín házigazdájának jóvoltából – aki szintén részt vesz az egyesített párosban –  számos tenisszel kapcsolatos ajándékot kapnak az indulók.

–  Az ajándékok mellett pizzával és gyümölccsel várjuk a sportolókat, hiszen ez az Ő napjuk és a sportolás után mindenkinek jól jön egy két finom falat! – mondta Zsófi.

A verseny programja

9 órától: érkezés, melegítés az SO versenyzők számára
10.00 – 10.45: megnyitó, köszöntők. Az eseményt megnyitja: dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár
10.00 – 12.30: Bemutatkoznak a Kölyök Sportolók, Piros, narancs divízionálások
10:45 – 13.00: egyesített páros verseny
10.45 – 14.30: tenisz akadálypálya piros és narancs (1, 2, 3) szintű játékosoknak
14.30 – 15.00: piros és narancs – eredményhirdetés
13.30 – 16.00: egyéni zöld és sárga pályás (4-5. szint) versenyek
16.30 – 17.00: egyéni zöld – eredményhirdetés, az esemény zárása

Helyszín:

Gubacsi Zsófi Tenisz Klub
1185 Budapest, XVIII. kerület, Üllői út 841
Telefon: +36 20/314-7553

További információ:

Orbán-Sebestyén Katalin
MSOSZ tenisz szakágvezető
Telefon: 06-70/333-0126
E-mail: sebestyen.kata@msosz.hu

*

                                                              Harminc éves a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ)

A hazánkban mintegy 300 000 értelmi fogyatékossággal élő ember számára az egyik legfontosabb cselekvési lehetőség a sport. Állapotuk miatt azonban igen kevés lehetőség kínálkozik arra, hogy az ép emberekkel azonos körülmények között részesülhessenek a mozgás és a sport minden áldásában.

A magyar sportolók 2019 márciusában az Abu Dhabi Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon összesen 69 érmet szereztek, köztük négy teniszező is versenyzett a világeseményen. Keresztesi Alexandra, Sárosi Balázs, Kelemen Zsombor és Cservenka István képviselte a sportágat az Egyesült Arab Emírségekben. A teniszezők összesen 4 érmet gyűjtöttek be, 1 aranyat, 3 ezüstérmet és 2 db 4. helyezést értek el.

A Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetséget 51 esztendeje alapították. A Special Olympics International (S.O.I.), az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete, amelyet Eunice Kennedy Shriver Washington D.C.-ben hozott létre 1968-ban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az Olimpia kifejezést. Napjainkban mintegy 185 országban, 5,3 millió értelmi fogyatékossággal élő sportoló, 30 téli és nyári olimpiai sportágban edz és versenyez.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső