Nyomtatás

A TSZSK Gyula vezetősége a minőségi utánpótlás-nevelést és a sportág népszerűsítését tekinti elsődleges feladatának. Az utóbbi évek bázisnövekedésének következtében az edzői teamet is bővítették. Elkötelezett munkával kívánnak meghatározó térséggé válni a magyar tenisz térképén.

Csernus István, a veterán bajnok Oláh Imre, valaminrt Kovács Zoltán és Petrovits Péter a gyerekekkel

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A mai napig élénken élnek a gyulaiak emlékezetében, a 2017 és 2019. között, a helyi teniszklubban megrendezett férfi 25 ezer dolláros összdíjazású tornák. Olyannyira, hogy a TSZSK Gyula facebook oldalán a most zajló Australian Open kapcsán is felhívták a figyelmet azokra a korábbi magyarországi indulókra, akik ma már az év első Grand Slam tornáján mérik össze tudásukat a világ legjobbjaival.

A Futures-tornák jelentősége azonban ennél sokkal messzebbre nyúlik, hiszen a közel százötven fős tagságot, köztük hetvenöt gyermeket, számláló klub vezetőségének versenyszervezésért és utánpótlás-nevelésért felelős tagja, Kovács Zoltán szerint a sportág helyi népszerűsítésében is óriási szerepe volt ezeknek a sporteseményeknek.

− Gyulán régi, nagy hagyományai vannak a tenisznek, s mi is minden rendelkezésünkre álló eszközzel népszerűsítjük – beszél korábbi és jelenlegi mindennapjaikról Kovács Zoltán. – A huszonötezres tornák hatása azonban egészen különleges volt. Egyszer csak mindenki felkapta a fejét a nagy „felhajtásra”, és a helyiek hirtelen rácsodálkoztak a sportág szépségeire. A résztvevő játékosok is barátságosak voltak, a labdaszedő gyerekekkel nemcsak elbeszélgettek, de még ütögettek is velük. Ugye nem kell hangsúlyoznom, mekkora élmény volt ez nekik.

A meccsekre is szép számmal jöttek az érdeklődők, a lelátók rendre megteltek. És nemcsak Gyuláról, de a megye határain belülről számtalan településről.

 

gyula csb 2021Barátok, csapattársak, drukkerek a klub teniszes rendezvényein

 

Ráadásul az infrastruktúra terén is minden adott volt a színvonalas rendezéshez. A város olyan szálláshely választékkal rendelkezik, amely ritka egy hasonló nagyságú település esetében, és az önkormányzat is sokat segített azzal, hogy a vendégházát a rendelkezésünkre bocsátotta, ahol a bírókat tudtuk kényelmesen elhelyezni. A tornák sikerének egyik kulcsa a helyi összefogás volt, amely számunkra a hétköznapokban is magától értetődő.

A Gyulai TSZSK filozófiája ugyanis az erős klubéletre épül, amelyben nincs helye vállalkozóknak, akik anyagi haszon reményében üzemeltetnék az utóbbi évek fejlesztéseinek – amelyek lebonyolításában és kivitelezésében Vincze Béla elnöknek oroszlánrésze volt – köszönhetően ma már a legmagasabb ITF szabványoknak is megfelelő nyolc szabadtéri, a legkisebbek számára fenntartott speciális narancsszínű Play and Stay-pályát, valamint a profi gyakorló falat. Ennek biztos alapját pedig a tagság alkotja, amely minden tekintetben sajátjának érzi az egyesületet.

− Gyula kisváros, itt mindenki ismer mindenkit, nemcsak a nemzetközi tornáknak ment gyorsan híre, de a sportág fejlesztésére tett erőfeszítéseinknek is – mesél tovább Kovács Zoltán a klub életéről. –  Húgom, Kovács Katalin kezdte el az iskolatenisz-programot, amely nálunk mindig eredményesen működött, és sok gyereket hozott a csoportos edzésekre. Délután négytől három pálya kizárólag a fiataloké, az amatőr felnőttek és a versenyzők békében megférnek egymás mellett. Előbbieket mi nem is hívjuk bérlőknek, csakis klubtagoknak. Ez tükrözi ugyanis leginkább azt a szándékunkat, hogy igazi közösséget alkotva hódoljunk kedvenc sportágunknak. Mi mind úgy nőttünk fel, hogy tavasszal együtt készítettük fel a pályákat az új szezonra, és a problémákat házon belül oldottuk meg. Éppen ezért a versenyek idején is örömmel láttuk el ugyanezt a feladatot, csak hogy minden rendben legyen. Ezt a szellemet a csapatok esetében is igyekszünk megőrizni, a megyei, valamint az ob kettes és hármas férfi együtteseink is összetartó gárdák. Igazolni nem is nagyon szoktunk, bár a környékről érkezőket mindig szívesen látjuk.

 

klubhaz gyulan 2021

 

A környékhez pedig a szerbiai Palics is hozzátartozik, ahonnan nem csak a kiváló edző, Juhász Zsolt jár át, de az OB II-es csapat mérkőzéseire még maga Matej Sabanov (ATP páros: 94.) is, aki az idei esztendőt a szerb válogatott tagjaként az ATP Cup-on kezdte, s az Australian Open küzdelmein folytatta. Magyarországi társai pedig nemcsak drukkolnak neki a világ elitjében, de vissza is várják egy-két mérkőzésre. Természetesen az egyes pályán, ahol eddig nem talált legyőzőre a gyulai klub színeiben.

A közösségi szellem fontossága persze nem zárja ki az eredményesség igényét sem, a TSZSK vezetői számára nagyon fontos a minőségi utánpótlás-nevelés, ami a korosztályos versenyeztetés nélkül nem is képzelhető el. Az utóbbi évek jól megtervezett munkájának eredménye pedig lassan be is érik, amelyet a szövetségi edzésekre meghívott fiatalok számának növekedése is bizonyít. Idén Csernus Tímea és Mátyás Hunor az U12-es, Kovács Hédi pedig az U14-es kategória legjobbjainak budapesti gyakorlásain vehet részt, amelyhez iskoláik is hozzájárulnak azzal, hogy az adott napokon elengedik őket az utolsó órákról. A lehetőség a fiatalok számára óriási megtiszteltetés, a többi tehetséges gyulai gyereknek pedig egy különleges motivációs erő, hiszen ki ne szeretne a fővárosban, a NEK-en, a válogatottakkal készülni?

A minőségi munkához természetesen Kovács Zoltánon kívül a már meglévő, Vincze Béla elnök, a Békéscsabáról besegítő Belanka Ádám, és a frissen végzett Csernus István, valamint az erőnléti tréner, Rajmizer Lajos alkotta edzői csapatot is meg kellett erősíteni, ám ezen a téren is figyeltek arra, hogy a „családon belül” keresgéljenek. Így esett a választás egy korábbi sikeres gyulai teniszezőre, Petrovits Péterre is, aki az egyetemi diplomáinak megszerzését követően, már jó egy évtizede a fővárosi Pillangó SC-nél nevelgette a tehetséges fiatalokat.

 

gyula edzoi team 2022 bondar imre szekacs kristof szekacs mark kincses bence lovasz zoltan kutasi bence vincze belaBondár Imre (balról) és Vincze Béla (a kép jobb szélén) a játékosok egy csoportjával: Székács Kristóf, Székács Márk, Kincses Bence, Lovász Zoltán, Kutasi Bence

 

− Zoli régóta csábítgatott haza, ám tavaly nyáron jött el az idő a váltásra – meséli Petrovits Péter, akinél a legfontosabb érv valóban a család volt, harmadik gyermekük születését követően természet-közeli környezetbe szerettek volna feleségével költözni. – A Pillangón nagyszerűen éreztem magam, hat korosztályos válogatott kerettag játékost neveltem fel, ám az ő tovább adásukkal lezárult egy fejezet az életemben. Ez összecsengett a vidékre költözés gondolatával, s végül időnk sem maradt a megfontolásra, hiszen feleségem szinte azonnal talált egy ígéretes ingatlant. Úgyhogy csomagoltunk és költöztünk. Az első félév mérlege pedig minden szempontból pozitív, gyermekeink egyszerűen kinyíltak a környezettől, mi pedig örömmel tapasztaljuk a nagyszülők közelségének előnyeit. Szakmai szempontból nem volt könnyű hatvan tanítványtól elbúcsúzni, s az hittem, Gyulán is lesz majd egy átmeneti időszak, ám ez nem volt több egy hétnél, gyorsan híre ment az érkezésemnek. Nem titkolom, az utánpótlás-nevelés, azon belül is a versenytenisz a szívügyem, úgyhogy most az eddigi tapasztalataimat szeretném kamatoztatni a sportág helyi fejlesztésében. Zoli szerencsére mindenben támaszom. Úgy érzem új szemléletet, és lendületet hoztam a klub életébe, ami mindannyiunk számára csak hasznos lehet.

Szülővárosába visszatérve ugyanakkor egy újszerű kihívással is szembesült Petrovits Péter, hiszen eddig a hat-tizennégy éves korosztály képzésében érezte magát igazán otthon, amihez most a Gyulai TSZSK-nál az idősebb kamaszok is csatlakoznak, miközben az iskolatenisz-program folytatását is ő vállalta magára. Ez pedig a szakmai fejlődés lehetőségét is magában hordozza, amely külön öröm az elismert utánpótlás-nevelő edző számára. S hogy az eltelt néhány hónap alatt többen is az ő neve hallatára hozták gyermeküket Gyulára, akár a húsz-harminc perces autózást is vállalva, annál egyelőre jobb visszajelzést nem is remélhetne. Az eredmények úgyis a befektetett munka függvényében jönnek majd.

Jóval közelebbről, Szeghalomról érkezett egy másik kiváló szakember, Bondár Imre, aki kifejezetten a versenyzés iránt elkötelezett fiatal tehetségek oktatásában segédkezik. A női top100-ba nemrégiben berobbanó Bondár Anna édesapja, nagyon sok tapasztalatot szerzett, míg lánya a világ legjobbjai közé került, s ezeket a gyulai ígéretekkel kívánja megosztani.

− Nem tudok a tenisztől és a versenyzéstől elszakadni, de nem is akarok, ezért járok át szívesen Gyulára – mondja Bondár Imre. – Télen ez nekem is kifejezetten előnyös, hiszen otthon nincsen fedett pálya, s bár Gyulán is csupán kettő, ott most is lehet dolgozni. A szabadtéri időszakban pedig majd beosztom az időmet. Annát tizenhét éves koráig kísértem, ismerem a nemzetközi élvonalba vezető igen nehéz út jó néhány buktatóját. Szerencsére nagyon sok ügyes kisgyereket látok Gyulán, Peti pedig kiváló szakember, aki jól bánik a fiatalokkal. Elsősorban egy tehetséges fiúval, Kutasi Bencével foglalkozom, de minden másban is a klub segítségére vagyok. Amiben mindenképpen fejlődni kell, az az erőnléti edzések, amelyeket már bevezették a programba, de a jövőben mindenképpen hangsúlyosabbá kell tenni azok számára, akik merész álmokat szövögetnek.

 

gyula tavasszal a 2021A szabadtéri szezon az igazi

 

S hogy teljes legyen a teniszpaletta, meg kell említeni Székács Márk nevét is, aki nemrégiben sikeres versenybírói vizsgát tett, a résztvevők közül a legjobb eredményt elérve. De az is büszkeség az egyesület számára, hogy játékosai közül nagyon sokan tanulnak tovább. A Szegedi Tudományegyetemen diákoskodó Kincses Bence, valamint Lovász Zoltán ráadásul a Tisza-parti város két kiemelkedő klubjában szparingpartnerként folytatja karrierjét. Előbbi a Gellért SE, utóbbi pedig a Hajnal István vezette Sportmánia SE válogatott teniszezőit segíti felkészülésében. A gyulai tenisz hírnevét öregbítette tavaly Oláh Imre is, aki a férfi 30+-os kategóriában ünnepelhetett országos bajnoki címet, az új évben pedig a magyar színeket képviseli majd a szeniorok soron következő Európa-bajnokságán.

− Az amatőr és versenytenisz pezsgő klubéleten alapuló, egymást kiegészítő és segítő összhangjában hiszünk. Bízunk benne, hogy elkötelezett munkánkkal Gyula és vonzáskörzete a tenisz szempontjából is hamarosan hazánk egyik meghatározó térségévé válhat – fogalmazza meg hosszú távú terveiket Kovács Zoltán, aki ezt a kijelentését elsősorban a sportéletet támogató gyulai önkormányzattal és annak vezetőjével, dr. Görgényi Ernővel kialakított kiváló kapcsolatukra, valamint a helyiek sportszeretetére alapozza. No és persze a Gyulai TSZSK által képviselt elhivatottságra.

 

falazo gyula 2021Falazni a tavasz érkezte előtt is lehet

 

palicson a gyulaiak 2021Teniszbarátság, klubkapcsolat. Palicson a gyulaiak.

 

FaLang translation system by Faboba