Hagyományain és egyedülálló környezetén túl, az egyesületben folyó szakmai munkája miatt is csábító a teniszezni vágyó gyerekek számára a Golden Ace Teniszklub. Hasuly Yvette ügyvezető és Valkusz Tamás sportigazgató egyaránt szívügyének tekinti az utánpótlás-nevelést. Újabb négy kemény borítású pálya szerepel a tervekben.

A Golden Ace csapatának egy része, játékosok, edzők, sportigazgató és tulajdonos kora délután, az edzések megkezdése előtt

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Az adottságok és a környezet kiváló, ám a fejlesztések igencsak ráférnének a XVIII. kerületi Bókay-kertre, amely 2012. óta a Golden Ace Teniszklub otthona. Az egyesület tulajdonosa és ügyvezetője Hasuly Yvette és a sportigazgató Valkusz Tamás, mint általában mindenben, ebben is egyetértenek, a lehetőségeik azonban igencsak behatároltak. A terület az önkormányzat tulajdonában van, bérlőként üzemeltetik a pályákat, így pedig pontosan ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek, mint bármely más hazai teniszklub.

Ahogy az igényesen felújított, tágas étteremmel rendelkező klubházból a négy most még téli álmát alvó salakos pálya mellett a sátor felé sétálunk, rózsalugas alatt visz át az utunk. A természeti adottságokra tehát tényleg nem lehet panasz.

– A gondnok, Bandi bácsi szorgalmát és befektetését dicsérik a virágtövek, amelyek tavasztól ismét színessé teszik majd az életünket, ahogy mi is csak magunkra számíthatunk, ha előbbre akarunk jutni – mondja Hasuly Yvette, aki kezdetben Kiss Viktorral, fia edzőjével társulva vette át a Bókay-kert teniszrészlegének üzemeltetését, majd rövid időn belül, egyszemélyes vezetője lett a klubnak. Annak a klubnak, amely korábban sokkal szebb napokat is megélt, hiszen amikor még a Malév SC szakosztályaként Fagyas Katalin neve fémjelezte a Bókay-kert teniszéletét, szinte minden ismert játékos megfordult a színeiben. Az egyesület megszűnésével, és Kati néni halálával lassú agónia kezdődött, aminek 2012-ben a Golden Ace megalakulása vetett véget.

– Kárpátaljai magyar vagyok, Krocskó József legfiatalabb testvére, Tamás volt a középiskolai évfolyamtársam Ungváron, és nagyon szerettem volna teniszezni. De tizenegy évesen azt mondták rám, hogy már öreg vagyok hozzá, így más sportágakban jeleskedtem – mondja az ügyvezetőnő. –  Amikor megszületett nagyobbik fiunk, Viktor, neki már időben meg szerettem volna adni a lehetőséget, hogy ebben a szép sportban teljesedhessen ki. Kiss Viktor és Szabó Sándor voltak az edzői és mi szó szerint beleszerettünk a teniszbe, amely végül az életünk szerves része lett.  

 

bokay tenisz

 

A család számára tehát a történet a korábbi U12-es és U14-es válogatott Kárpáti Viktor pályára lépésével indult, aki a kezdeti sikerek után, sorozatos sérülések és a gyors növekedés miatt nem tudott versenyezni, ám az utóbbi időben ismét keményen edz, hogy megvalósítsa álmát és nemzetközi szinten is topjátékos legyen.

Valkuszék számára is hasonlóan indult a teniszszerelem, hiszen legidősebb fiúk, Milán révén kerültek a sportágba, őt követte a későbbi junior világelső, jelenleg az ATP 583. helyén rangsorolt Máté, és a szárnyait az U12-es fiúk mezőnyében egyre sikeresebben bontogató Márk.

–  Feleségemmel, Valival, mindketten válogatott atléták voltunk, én ráadásul TF-et is végeztem, a sport iránti elkötelezettségünk tehát adott volt. A fiúknak azonban inkább labdás sportágat szerettünk volna, a közelben pedig a teniszt tartottuk a legalkalmasabbnak a számukra. Orbán-Sebestyén Katánál kezdtek, azután egyre többet jöttünk ide a Bókay-kertbe, amely napról-napra szimpatikusabb lett a számunkra. Közben több edzői licenszet is szereztem, alaposan beleástam magamat a sportágba, az erőnléti tudásomat pedig lefordítottam a teniszben szükségesre. Végül itt kötöttünk ki a fiúkkal, s Yvettel közösen visszük a Golden Ace-t a vállunkon. Milán ma már a zenében jeleskedik, Máté pedig kinőtte a mi kis családias egyesületünket, ezért igazolt a GYAC-hoz – foglalja össze a sportigazgató, Valkusz Tamás családi történetüket, amelynek a Bókay-kert lett a végállomása.

A tulajdonos és a sportigazgató pedig ismét közösen hangsúlyozza a példaképek, a kiemelkedő játékosok fontosságát, akik maguk után vonzzák a többieket. Ezért maradt a lehető legtovább Máté is a klub igazolt játékosa, miközben Kárpáti Viktor is olyan ütemben fejlődött, hogy évek óta, egy pozsonyi akadémián készül.

– A gyerekek felnőnek, el kell őket engedni, ez az élet rendje – kommentálja Máté Győrbe igazolását Yvette, aki hangsúlyozza, hogy a GYAC főszponzorával (egyben a Szuper Liga-nyertes csapat kapitányával), Somogyi Zsolttal azóta is remek kapcsolatot ápolnak. – A mindennapok azonban így is küzdelmesek a számunkra, nyereséget szinte egyáltalán nem tudunk termelni. Valóban szerelemből „teniszezünk”, s leginkább azért a hetven-nyolcvan tenisziskolás gyerekért, és a közülük kiemelkedő versenyzőkért, akik itt szeretik meg a sportágat, s innen indulnak egy nagyobb karrier felé. Sajnos a szülők általában félnek a tenisztől, a rá aggasztott „drága” címke miatt, pedig akik a tanfolyamra jönnek, azok számára még a felszerelést is biztosítjuk. Később, egy versenyző gyerekkel persze a költségek is emelkednek, de mi mindig úgy próbáljuk egyensúlyban tartani a költségvetésünket, hogy a bérlőktől befolyó összegeket átirányítjuk oda, ahol nagyobb szükség van rá. Ugyanakkor arra is nagyon figyelünk, hogy nálunk minden rendben és szabályosan történjen, a kiskapukat nem használjuk, de másképp nem is tudnánk elképzelni a működésünket.

Az utóbbi évek legnagyobb beruházása a korábbi négy salakos pálya átalakítása volt a US Openen használt borításra, és a fölé emelt három rétegű, szigetelt sátor felállítása. A kemény pályákkal annak idején elsők voltak a fővárosban, s ezért a téli korosztályos országos bajnokságot kétszer is a Bókay-kertben rendezte meg az MTSZ. Később a NEK-en is épült hasonló borítású pálya, majd a BTC-n is, így a XVIII. kerületi egyesület veszített különleges vonzerejéből. Az egyesület vezetői azonban tovább gondolkodnak, mégpedig a négy régi salakos pálya átalakításában, még akkor is, ha a már meglévők 100 milliós költsége is az üzemeltetőt terhelte.

 

valkusz tamas foto em soos gyorgy

 

–  A tenisziskola és az utánpótlás-nevelés a fő profilunk, de a versenyrendezésekben is szeretnénk szintet lépni – mondja Valkusz Tamás (fotó), aki éppen azért szorgalmazza a nyolc hasonló borítású pálya megépítését, hogy tökéletes helyszínül szolgálhassanak a korosztályos viadaloknak. − A nemzetközi tornák rendezésén is sokat gondolkodtunk és gondolkodunk, de szponzor híján azok egyelőre túl nagy falatnak tűnnek. Sokkal fontosabb a saját versenyzőink érdekeit szem előtt tartani, így a hazai versenynaptárban igyekszünk számukra előnyös viadalokat lefoglalni. Ezért rendezünk Play and Stay eseményeket, és most az U12-es mezőny is fontos a számunkra, mert vannak ígéretes játékosaink.

Mint például a legfiatalabb Valkusz fiú, Márk, aki már harmadik a hazai korosztályos ranglistán, s egyre erősebb vonzerőt jelent a hasonló korú fiújátékosok számára. Győr Milán személyében azonban már klubon belül is van méltó ellenfele. S ha így fejlődnek, lesznek még többen is, akik inkább a Bókay-kertben készülnek majd.

A kényelmes nagy sátorban található négy színvonalas kemény pálya, valamint a tágas étterem és klubház azonban mások számára is vonzó. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség tenisz szakága ugyanis rendszeresen itt tartja téli nagy versenyét, s így volt ez az idén is, március elején.

 

specialis olimpia bokay 2021.03 copy

 

– Örömmel látunk vendégül mindenkit, aki hozzánk érkezik, ráadásul az ő esetükben egy nagyon nemes és jó célt szolgálhatunk. Immáron hatodik éve, valóban jó körülmények között rendezhetik meg az eseményüket, amire különösen büszkék vagyunk – fűzi hozzá Valkusz Tamás, aki szerint a legfiatalabbak ma már otthonosabban mozognak a virtuális világban, mint mondjuk a sportpályán. De éppen ezért, nekik az a dolguk, hogy minél több gyereket ismertessenek meg a tenisz szépségeivel, amit a szülők meggyőzése követ, hiszen a versenyzésben nekik is partnernek kell lenniük.

A hazai teniszéletben sokan panaszkodnak arról, hogy az iskolai népszerűsítő programok nem igazán működnek. A szakember szerint náluk a koronavírus-járvány miatti nehéz időkben is nőtt a gyermekek létszáma, a Bókay-kertben lévő általános iskola és a mellette lévő óvoda számára megtartott ingyenes órák pedig mindig újabb és újabb érdeklődőket vonz az egyesületbe. Ehhez a népszerűséghez azonban a Szabó Sándor, Imri István, Rasztovszky László és Tomori Tamás által alkotott barátságos és jól képzett edzői gárda is hozzá teszi a maga részét. Mint ahogyan az is, hogy a sportszakmai érdekeket sohasem írhatja felül a gazdaságosság. A csoportokat pontosan annyi főben maximalizálják, amennyivel hatékony munkát lehet végezni.

– Minden pályázati lehetőséget megragadunk, hiszen számunkra a Golden Ace körül mára kialakult családias és jó közösség megőrzése a legfontosabb – summázza a klub hitvallását Hasuly Yvette, akinek tervei között lépésről lépésre ugyan, de a fejlődés is szerepel. A négy új kemény borítású pálya építésén túl a sátor fűtését is korszerűsíteni szeretnék, hogy a legnagyobb hidegben elkerüljék a jelenleg problémát okozó párásodást, kamerarendszert építenének ki a klubház és a pályák között, miközben a meglévő US Open borításra is ráférne egy kis frissítés.

A tizenhat hektáros, stranddal, uszodával és sípályával rendelkező dél-pesti zöld szigeten tehát bőven van teendő, ám Hasuly Yvette és Valkusz Tamás elkötelezettségének köszönhetően, a tenisz a jövőben is a Bókay-kert egyik legvonzóbb „attrakciója” lesz.

 

bokay00 bent

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső