Az MTSZ tavaly megalakult Fogyatékossággal élő teniszezők bizottságának támogatására is számíthat egy modellnek is szánt megállapodás, amely a Mezőberényi Iskolatenisz SE és a Csepel-Szigeti Fogyatékosok Sportegyesülete között jött létre.

Az integrációt és az érzékenyítést elsődleges céljának tartó együttműködés egyik fontos eseménye lesz a nyári integrált tenisztábor, amelyet Mezőberényben rendeznek július közepén.

Gubacsi Zsófia és Orbán-Sebestyén Katalin, ahogy a korábbi években, idén is amolyan nagyköveteként segítik a fogyatékossággal élők ügyének népszerűsítését.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Példaértékű megállapodást kötött tavaly a Csepel-Szigeti Fogyatékosok Sportegyesülete és a Mezőberényi Iskolatenisz Sportegyesület. A két szervezet vezetőinek célja pedig nem más, mint hogy ép és fogyatékossággal élő sportolók közös programjai révén népszerűsítse a sportágat. Ennek egyik legfontosabb eseménye lesz a nyári integrált tenisztábor, amelyre július 19. és 25. között kerül sor Mezőberényben.

A CSEFOSZ SE elnöke, Medvegy Judit szerint a hosszútávra tervezett együttműködés nagy előrelépés az érzékenyítés terén, s talán más kluboknak, netán még más sportágaknak is mintául tud szolgálni a jövőben. Ráadásul az időzítés sem lehetett volna jobb, hiszen az MTSZ-ben is tavaly alakult meg a Fogyatékossággal élő teniszezők bizottsága, amelyre mostantól biztos háttérként számíthatnak azok, akik ezen a nehéz, de örömökben gazdag területen dolgoznak.

− Az integrált események általában is, a táborok pedig különösen hatékony fejlesztési eszközként szolgálnak, ezért nagy örömmel szervezzük a nyári rendezvényünket – tájékoztatta honlapunkat Medvegy Judit, aki a fogyatékossággal élők sportjában hosszú évek alatt szerzett tapasztalatának birtokában a problémakör egyik leginkább szakavatott ismerője. – A résztvevőket a megszokott környezetükből kiemelve, olyan új impulzusokkal szeretnénk megismertetni, amelyek mind mentális, mind pedig fizikai állapotukban jelentős, pozitív változást tudnak eredményezni. Egyéni szinten a rendszeres sporttevékenységre kívánjuk őket rászoktatni, a közösség viszonylatában pedig a fogyatékossággal élők körében növelni a sportág utánpótlás-bázisát. Az integráció azért különösen fontos, mert olyan fiatalokat nevelhetünk általa, akik a jövőben már sokkal nyitottabbak és elfogadóbbak lesznek ezekben a kérdésekben, aktívan hozzájárulva a beilleszkedés hétköznapi problémáinak megkönnyítéséhez.

 

csfosz nyari tabor

 

A tervezett programban napi 2x2 óra teniszedzés szerepel, amelyben életkortól függően a Play and Stay és a keménylabdás gyakorlások éppúgy helyet kapnak, mint a kerekesszékes, a hallássérült és a szervátültetett-tenisz, a fennmaradó időben pedig a parateqis, úszás, paraboccia és asztalitenisz között lehet majd választani. És ha valakinek már túl sok lesz a sportból, akkor kézműves foglalkozásokkal, valamint egészségügyi és táplálkozási ismereteket nyújtó előadásokkal lazíthat. S mindezt nagyszerű környezetben, a Szalai Barna Tenisz Klub hat kiváló minőségű teniszpályáján, a Kálmán Fürdő szomszédságában. A résztvevők között a korábbi Speciális Olimpia Nyári Világjátékok arany- és ezüstérmes értelmi fogyatékossággal élő teniszezői mellett ott lesznek az MTSZ igazolt utánpótláskorú versenyzői is.

 

csfosz nyari tabor 5

 

− Lassan húsz éve foglalkozunk a fogyatékossággal élők sport- és szabadidős eseményeinek szervezésével, de ép fiatalok részére is évek óta szervezünk érzékenyítő sportprogramokat. A tervezett nyári integrált sporttábor azonban hiánypótló kezdeményezés, hasonló jellegű programot eddig sem mi, sem más nem szervezett korábban. Szerencsére számíthatunk a korábbi éljátékos Gubacsi Zsófia, valamint a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökségi tagja, Orbán-Sebestyén Katalin segítségére, utóbbi állítja össze az edzőtábor teljes szakmai programját is. Ők ketten eddig is szívvel-lélekkel kiálltak az ügyünk mellett, és sokat tettek azért, hogy a fogyatékossággal élők lehetőségei bővüljenek a tenisz terén – foglalja össze a táborral kapcsolatos tudnivalókat Medvegy Judit, akinek meggyőződése, hogy a szervezetük folyamatos aktivitása az egyik kulcsa annak, hogy a számukra oly fontos érzékenyítés és integráció ügye a mindennapokban is haladjon.

 

csfosz nyari tabor2A CSEFOSZ egyesített párosa, Sikos Ágoston és Kiss Tamás fogadja a Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon ezüstérmet szerzett Cservenka István gratulációját

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2021

Pályakereső