A Budapest Tenisz Centrum Facebook oldalának cikke a 18 esztendősök és a felnőttek mezőnyében is magyar bajnoki címet nyert játékosuk, Tóth Amarissa évértékelőjét közli.

 

Két évvel ezelőtt került az immár Budapest Tenisz Centrumként működő városmajori klubba, a kezdeti kétségeket pedig gyorsan felváltotta a boldogság, a közös munka utáni öröm és elszántság. Tóth Amarissa az elmúlt 24 hónapban számos hazai és nemzetközi eredménnyel mutatta, a sikeres jelen mellett a jövő is fényes lehet. Idén is sokszor ünnepelhetett nagyszerű győzelmeket, igaz kevésbé jó tapasztalatokat is hozott számára az élet.

- Hogyan értékelnéd a szünetekkel tarkított idei szezont?
- Jó is volt, meg nem is… A koronavírus eléggé keresztbevágott a terveinknek. Nagyon sok versenyre készültünk, amelyeket végül töröltek. Sajnos így történt az egész évben várt Wimbledonnal is. Annak viszont örültem, hogy megnyertem az U18-as és a felnőtt országos bajnokságot is! Hiszen mindkettőn először indultam.

- Miben léptél előre az elmúlt egy évben, milyen területen javult a játékod?
- Az biztos, hogy fejben. A felnőtt ob-n nagyon sok olyan helyzet adódott, amikor hátrányban voltam, vezetett az ellenfelem és akkor sem adtam fel. Küzdöttem folyamatosan, sikerrel. A játékom csiszolódott, de nem volt olyan elem, amelyen kifejezetten dolgoztunk.

- Nem először említetted az országos bajnokságot. Kevesen mondhatják el magukról, hogy egy szezonon belül nyertek aranyérmet az U18-asok és a felnőttek között. Mit ér számodra ez a duplázás?
- Sokat jelent, hiszen az idei versenyek előtt 2017-ben indultam utoljára országos bajnokságon. Sajnos akkor elveszítettem a döntőt. Most viszont átléptem a határokat és megnyertem mindkét versenyt. Ez sokat ér számomra.

- Említetted a koronavírus-járvány okozta gondokat. Fejben vagy felkészülésben jelentett nagyobb nehézséget?
- Egyértelműen fejben. Nem lehetett igazán tervezni, sokszor nem volt előttem olyan cél, olyan verseny, amelyre lehetett volna készülni. Jöttek a szürke hétköznapok, csak edzettél, edzettél, edzettél és nem láttad, hogy hol a vége… Hogy mikor lesz, amikor egyértelműen kimondod, hogy arra a versenyre készülsz.

- Normál helyzetben egy szezonban négy Grand Slam-versenyt rendeznek, idén viszont a juniorok csak az Australian Openen és a Roland Garroson szerepelhettek. Mit jelentenek számodra ezek a tornák a többi megméretéssel összehasonlítva?
- Teljesen más a hangulat, még úgy is, hogy idén Párizsban nem lehetett sok néző. Annyira profi az egész, a légkör. A szervezők mindent megtesznek azért, hogy nekünk jó legyen.

- Sajnos volt az évnek egy nagyon szomorú eseménye, elhunyt az edződ Borsos Olivér, a BTC korábbi klubigazgatója.
- Elég közel álltunk egymáshoz, óriási sokk volt az elvesztése. Nagyon nehéz időszakként éltem meg azokat a heteket, szerintem még mindig nem tudtam teljesen feldolgozni.Az egyértelmű, hogy lelkiekben karrierem során mindig velem lesz és támogat majd.

- Lassan két éve vagy itt a BTC-n. Hogyan látod ezt a huszonnégy hónapot?
- Őszintén szólva féltem, amikor először idejöttem. Tartottam attól, hogy miként fogadnak majd be az itteniek, milyen lesz ez az új klub. Kellemes meglepetést jelentett, hogy elég gyorsan be tudtam illeszkedni, azóta is jól érzem itt magam.

- Zárásként megkérdezném: milyen terveid, céljaid vannak 2021-re?
- Remélem, hogy megrendezik az összes junior Grand Slamet! Azokon szeretnék minél jobb eredményt elérni. Nagyon örülnék, ha egyesben nyolcba vagy négy kerülnék, míg párosban az elődöntő vagy a finálé is összejöhet egy jó párral. Emellett szeretném elkezdeni a szereplést a felnőttek 15 000 dolláros összdíjazású versenyein. Ehhez lenne segítség a jó Grand Slam-szereplés, hiszen a világranglista-pontok főtáblás játékot adnának a felnőttek között.

Tóth Amarissa legjobb eredményei 2020-ban
Nemzetközi:
- Valencia (Grade2): egyes/negyeddöntő
- Roland Garros (Grand Slam) egyes/3. forduló
- Valencia (Grade2): páros/negyeddöntő
- Isztambul (Grade3): páros/tornagyőzelem
Hazai:
- U18-as szabadtéri országos bajnokság: egyes/1. hely
- Felnőtt szabadtéri országos bajnokság: egyes/1. hely

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső