Martina Hingis és Patty Schnyder mögött egy magyar teniszezőnek harmadiknak lenni óriási fegyvertény.

Miként az is, hogy annak idején a Les Petits AS korosztályos világtornán 13 esztendősen 4. kiemelt lehetett egy magyar játékos abban a mezőnyben, ahol Davenport, Hingis és Majoli is szerepelt.

Két szereplő, két történet. 

 

Az idei svájci szenior ranglista a női 40+ korosztályának listáját böngészve honfitársunk nevére bukkanunk. Némi betűhibával ugyan, de a 3. helyen ott található az egykori tehetséges egri teniszező, Domán Éva (Piszter-Dorman Eva megnevezéssel), aki annak idején a magyar L14-es válogatott tagjaként Japánban, a csapat világbajnokságon is szerepelt, s a Bp. Spartacus együttesében hazai felnőtt csb-aranyat nyert. Több mint tíz éven át Budapesten, a Ringier Kiadónál dolgozott marketingvezető, lapigazgató munkakörökben, aztán Svájcban telepedett le.

A szenioroknál 2019-ben és 2020-ban is a 40+ kategóriában bajnoki címet nyert, a korcsoport svájci ranglistáján pedig csupán ketten előzik meg: a volt világelső Martina Hingis és WTA Top10 mezőnyében jegyzett, Australian Open-elődöntős Patty Schnyder. Nem akármilyen dobogós partnerek...

Van egy másik magyar vonatkozású érdekességünk is.

Harminc esztendős versenytábla került a kezünkbe. A legifjabb tehetségeknek a franciaországi Tarbes városában rendezett tornájának 1990-es küzdelmeiről. Dobó Csilla negyedik kiemeltként szerepelt a tornán.

A Les Petits AS tornáról illik tudni, hogy a korosztályok legjobbjai jutnak el ide, s sokójuk számára ez az első komoly megméretés a nagy karrier kezdetén. A későbbi felnőtt világelsők közül Roger Federer nyolcaddöntős volt itt, Justine Henin döntőt játszhatott, ugyancsak 1995-ben, Rafael Nadal megnyerte a 2000-as tornát, Novak Djokovics 2001-ben a negyeddöntőig jutott, Andy Murray ugyanabban az esztendőben finalista volt.

A 38 eddigi viadal történetében szinte nincs is olyan sztár, Bacsinszky Tímeától (2002/03-as győztes) és Szafintól Kurnyikován át del Potróig, Pierce kisasszonyig és Halepig, aki ne fordult volna meg ezen a tornán.

Az 1990-es táblán Davenport, Hingis, Smasnova, Majoli, Schett, Courtois, Glass nevét is ott találjuk. Igazán nívós rangsor - köztük a 4. kiemelt a magyar Dobó Csilla, aki napjainkban az Árpádföldi Tenisz Klub és a Mini Garros pályáin dolgozik óraadó edzőként. Az akkori viadalon a legjobb nyolc közé jutásért rendezett meccsen búcsúzott - a fináléban egyébként a német Heike Rusch diadalmaskodott az amerikai Lindsay Davenport ellen.

 

dob

 

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső